28 Октомври, 2019 11:23 4 473

А1 вече предлага услугите си с eSIM

  • а1-
  • esim-
  • iphone

Операторът е първият у нас, който въвежда eSIM за потребителите на iPhone

А1 вече предлага услугите си с eSIM - 1

A1 е първият оператор в България, който предлага възможност за активация на eSIM – ново поколение SIM карти, вградени в смарт устройство, които заместват физическите карти.

Поставянето на SIM карта се заменя със зареждане на eSIM профил в мобилното устройство чрез сканиране на QR код. Както традиционната SIM карта, eSIM профилът съхранява информацията, която е необходима за свързване и ползване на мобилната мрежа на оператора.

За момента от услугата могат да се възползват всички притежатели на моделите iPhone XS Max, iPhone XS, iPhone XR, както и на новите iPhone 11, 11 Pro и 11 Pro Max, които поддържат eSIM и досегашната Nano SIM карта.

Клиентите на А1, които притежават посочените модели на iPhone, могат да заменят своята SIM карта с eSIM или да ползват и двата вида карти. С eSIM най-новите модели на iPhone се превръщат в DUAL SIM устройства, на които могат да бъдат използвани два номера, съответно два мобилни плана. Ако потребителят ползва личен и служебен телефон, той може да има по-гъвкав и удобен достъп до услугите си, използвайки и двете карти само в едно устройство.

Новите клиенти на А1, които желаят да купят моделите на iPhone, поддържащи eSIM, могат да активират услугите на оператора и само с новата вградена карта. С eSIM потребителите могат да зададат всички заключвания, които са възможни и с конвенционална SIM карта - блокиране при кражба, заявка за блокиране, забрана за избиране на номера и др.

Освен най-новите модели смартфони, Apple внедрява eSIM технологията в Apple Watch Series 3 и Watch Series 4, както и в iPad Pro. Очаква се най-новите мобилни устройства с eSIM карти на другите големи производители - Samsung и Huawei - да навлязат на българския пазар през 2020 година.

В бъдеще А1 планира да въведе еSIM и за смарт часовниците на Apple, Samsung и Huawei, което ще позволи на клиентите на оператора да използват една и съща мобилна услуга през телефона и малкото устройство. Часовникът ще разполага със собствен еSIM профил, в който е записана цялата информация за достъп и използване на мобилната мрежа на A1. Така притежателите на часовници с eSIM ще могат да провеждат разговори, да ползват интернет, да изпращат съобщения, дори когато телефоните им не са в близост до тях – например докато пазаруват или спортуват.

„В следващите две или три години все повече от новите модели смартфони на големите производители ще работят и със стандартна, и с електронна SIM карта. Тенденциите са до 10 години не само смартфоните, но и всички нови мобилни устройства и смарт часовници да функционират само с eSIM”, казва Симеон Донев, старши директор „Маркетинг” в А1.

„Напълно цифровизираният начин, по който различни устройства ще могат да се свързват чрез новата eSIM технология, е от изключително значение за новото поколение потребители, особено предвид навлизането на 5G мрежата и IoT”.

А1, част от A1 Group, е водещ доставчик на дигитални услуги и телекомуникационни решения в България. Компанията предоставя мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет, цифрова и сателитна телевизия, включително четири собствени спортни канала – MAX Sport 1, MAX Sport 2, MAX Sport 3 и MAX Sport 4, платежни услуги, собствена платформа за музикален стрийминг, cloud и IoT решения на 5 милиона клиенти. През 2018 г. A1 България отчита приходи от 446,2 милиона евро, а сравнимата EBITDA e 138 милиона евро.

A1 Group е водещ телекомуникационен доставчик в Централна и Източна Европа с повече от 24 млн. клиенти. A1 Group оперира в седем държави: Австрия (А1), България (A1), Беларус (А1), Хърватия (A1), Словения (A1), Сърбия (Vip mobile) и Северна Македония (А1). Приходите на A1 Group за 2018 година са 4,47 милиарда евро, а сравнимата EBITDA e 1,38 милиарда евро. Портфолиото на A1 Group включва гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни услуги, както и решения в областта на високите технологии, преноса на данни и онлайн разплащанията. Групата разполага със стабилен акционер в лицето на América Móvil – третият по големина доставчик на мобилни услуги в света.



Свързани новини