4 Декември, 2019 18:54 7 962 27

Защо трябва да се поставя колан и на задната седалка (18+)

  • катастрофа-
  • пътнотранспортно произшествие-
  • предпазен колан

Законът задължава всички пътници в автомобила да поставят предпазни колани, независимо дали се возят на предната или задната седалка. Това понякога досадно за пътниците отзад изискване е продиктувано от съвсем конкретна опасност.

Защо трябва да се поставя колан и на задната седалка (18+)

Тези снимки са запечатали последствията от пътнотранспортно произшествие в Русия. Водачът и едната от пътничките на задната седалка са загинали на място. Вторият пасажер отзад, премазал шофьора, е откаран в болница в критично състояние.

Защо трябва да се поставя колан и на задната седалка (18+)

Елементарната сметка показва, че при 100 км/ч теглото на тялото се увеличава 40-50 пъти. С други думи при челен удар с такава скорост 80-килограмов човек тежи между 3 и 4 тона, които не могат да бъдат удържани от нищо в салона на колата освен от коланите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Manhart

    59 5 Отговор
    Браво много дабра статия АЗ винаги си слагам колана и се крътя три пъти!

    Коментиран от #2, #11

  • 2 mom4eto

    32 28 Отговор

    До коментар #1 от "Manhart":

    И много зависи от самата кола! Колкото е по-нова толкова и по-здрава и надеждна! :)

    Коментиран от #6

  • 3 Малка панагюрка

    6 21 Отговор
    Хорааааа, това истинско ли еееееееееее.... Леле то от колата нищо не е останалоо. По действителен случай ли е? Моля, някои да ми разясни положението. Много ви благодаря, предварително.

    Коментиран от #9

  • 4 ВикиЛексъс

    11 17 Отговор
    Загинали ли са защото са без еърбегове! - сблъсъка е между сглобявания в Русия стар вариант на форд фокус седан 2007 г. и лада ларгус - преимениван дачия докер - но руска сглобка! Двата автомобила за руския пазар - казахстан - беларус и прочие се продават без еърбегове!!! Оборудването им за безопасност и брутално ниско на сглобяваните в русия варианти!!!

    Коментиран от #10

  • 5 Бегай

    13 41 Отговор
    Въобще не ми дреме кой си мисли, че трябвало да се слага колан, това трябва да е личен избор, а не някакви псевдо разбирачи да ми се правят на загрижени за живота ми, ае бегай......паплач

    Коментиран от #7

  • 6 Виктор

    15 23 Отговор

    До коментар #2 от "mom4eto":

    Точно обратното, колкото по-нова е кола, толкова повече алуминий има по нея
  • 7 Borislav Popov

    39 11 Отговор

    До коментар #5 от "Бегай":

    А ако в следствие на катастрофа станеш с IQ на зеленчук, понеже коланът бил личен избор, кой ще плаща на докторите и за системите, които ще те поддържат жив?
  • 8 Геро

    34 2 Отговор
    Еърбеците се вижда че ги има и са сработили,но ако двата автобила са се движили със над 100 само господ е можел да помогне
  • 9 Пилотът Гошу

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Малка панагюрка":

    Спокойно бе, нали всичко в Русия е анимация...

    Коментиран от #16

  • 10 Бачо Киро

    14 7 Отговор

    До коментар #4 от "ВикиЛексъс":

    Загинали са, защото скоростта е била висока. Ако всеки от автомобилите е бил със 100+ както пишат, ударът де факто става с 200+. Нищо общо с тестовете при 45кмч, които се правят за сравнение... При такава скорост играеш тото. Ако искаш виж в ЮТ, там има Focus MK1 тест с 200 в бетон. Двигателят буквално отиде на задната седалка. В случая тук е по-добре (ламарините имам предвид) , понеже и двете страни претърпяват смачкване, но за хората едва ли има голяма разлика.

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Синдикат на Ало Измамниците

    36 0 Отговор

    До коментар #1 от "Manhart":

    А такива снимки трябва да бъдат показвани на всички кандидат шофьори (курсисти), че да им се покаже че не са безсмъртни. И какви са последствията когато не си ползват кратуните.......
  • 12 Крали Марко

    21 1 Отговор
    Преди време моя роднина пострада в катастрофа - колата пука гума, излиза от пътя и се преобръща, за щастие с невисока скорост. Резултатът - шофьорът и пасажера отпред с колани са с повърхностни наранявания, а возещите се отзад без колани се наложи да ги карат през половин България в София, спешни операции и няколко месеца възстановяване(разбира се гръбнака никога няма да е както преди). От тогава слагам колан и на задната седалка, а както чета от някои по-горни коментари, наш Ганьо не може да се опази от себе си.
  • 13 Хайл

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бачо Киро":

    Гледал съм го този тест преди време-задния номер се изкриви от удъра...
  • 14 Garrincha

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "Бачо Киро":

    Във "Fifth gear" някога, спориха точно за този момент, който две коли със скорост 100км/ч. се удрят и водещият казва, че това се равнява на удар в стена с 200км/ч. ! Оказа се, че според, забравих кой, закон на Нютон ударът всъщност се равнява на удар в стена със 100км/ч. … и така !!!

    Коментиран от #24

  • 15 Бай хой

    15 3 Отговор
    Разликата е че след удара тези с колани изглеждат като живи. Ако не са се запалили де. Колана може би ще те задържи при такъв удар но органите ти няма да издържат на задържането.
  • 16 ми да

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пилотът Гошу":

    и всичко са фейкове,а?
  • 17 гост

    7 1 Отговор
    Тук поуката е, че ако задните бяха с колан нямаше да смачкат предните, доколко всеки ще понесе удара и ще издържи на натоварването е друг въпрос. Но предните пътници в случая понасят негативното ускорение плюс добавен удар от масата на пътника отзад, което е двойно повече. Един вид на предните пътници също трябва да им пука дали тези отзад са със или без колан. Мнозинството от хората твърдят, че отзад не трябвали колани и основно децата се возят без колани, дори ги премахват и ги крият под седалките. Преди време така спрях на пешеходна пътека да пропусна човек, отзад изпищяха спирачки и една детска глава се залепи на таблото, нали, защото е напълно нормално детето да се вози право между седалките.
  • 18 глупака

    3 0 Отговор
    НЕ КОЛАНИ ,МИ ДА СЕ ОПАКОВАШ В СТРЕЧФОЛИО С КОРИ ОТ ЯЙЦА ВСЕ ТАЯ ПРИ ТАКАВА ИДИОТСКА СКОРОСТ!НЕ КОЛИТЕ УБИВАТ ,А ГЛУПОСТТА ;;;;

    Коментиран от #20

  • 19 ЪРП

    3 1 Отговор
    ТОВА ДА ГО ВИДЯТ ВСИЧКИ ПОТРЕСАВАЩО МАЛОУМНИ И ПОТРЕСАВАЩО НЕВЕЖИ РОДИТЕЛИ, КОИТО ВОЗЯТ ЕЖЕДНЕВНО НЕВРЪСТНИ МАЛКИ ДАЦА БЕЗ КОЛАНИ В КОЛИТЕ СИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ВСЕКИ ДЕН ВИЖДАМ ТАКИВА ТОП-МАЛОУМНИЦИ ПО УЛИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ!!!!!.....ХИЛЯДИ СА....
  • 20 ЪРП

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "глупака":

    НЕ СИ ВЪОБРАЗЯВАЙ ,ЧЕ СКОРОСТТА Е БИЛА МНОГО ВИСОКА!!
    НЕ Е БИЛА ПОВЕЧЕ ОТ 70/80 КМ НА ТЕЗИ ОТ СНИМКАТА...!
    ГЛЕДАЙ КРАШ ТЕСТОВЕ НА КОЛИ ,КОИТО СЕ УДРЯТ ЧЕЛНО С 50-60 КМ ДА ВИДИШ НА КАКВИ ХАРМОНИКИ СТАВАТ
  • 21 Коmapak

    2 0 Отговор
    Някъде около Франкфурт ме одрънкаха 30 Евро за без колан на задната седалка на бус. А пък аз кротко си дремвах..... Колегата до шофьора олекна със стотарка за пиене на бира на предната седалка! Можело само на задната!
  • 22 Неочаквано тъп

    2 1 Отговор
    Малоумна майка е закъснял и бърза по Софийските булеварди да закара детето на дет. градина щото мъжът е клец........ л сутринта, не слага колан нито на себе си, нито на детето което е на задната седалка, а не в неговата с колани пристегнато, то не слуша, разсейва майката, и тя отнема предимство на Жип който кара с 60 а не с 50,удря странично колата и я премята няколко пъти, вътре гледката не е приятна18+
  • 23 type-R

    0 0 Отговор
    Като гледам мъртвите са в прехвален ван, докато седана е с далеч по-малки щети? Ван за семейна количка, хъх?
  • 24 Нашиментов

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Garrincha":

    Когато се удариш в стена със 100 км/ч удара е от енергията на твоята кола!Не знам кой закон на Нютон си прочел,но когато две коли се ударят челно със 100 км/ч всяка,енергията ще е двойна-в природата нищо не се губи!

    Коментиран от #27

  • 25 Селяндур

    2 0 Отговор
    Наистина има ситуации, в които колана би влошил положението, но на практика са много по-малко от тези, в които спасява живот... Ако не бях с колан при челен удар с обща скорост 100-120 максимум... Нямаше да пиша сега тук... Две коли по тон и половина, замръзнаха на място...
  • 26 Вла

    2 0 Отговор
    Чувал съм за случай,в който след катастрофа водача оцелял, но не успява да разкопчае колана,колата се запалила и загинал,та хубаво е да имаш остър нож под ръка мисля.
  • 27 148

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Нашиментов":

    Колегата Garrincha е прав.
    Казва се: Трети закон на Нютон!!!Вземи седни и прочети.
    Ама да,чукча писател а не читател ,нали?
    Типично за 99% от населението по тези земи.