Last news in Fakti

17 Декември, 2019 14:09, обновена 17 Юни, 2022 12:06 2 315 7

Торбите за гуми стават по-екологични

  • гуми-
  • торби
Торбите за гуми стават по-екологични - 1

Финландският производител на гуми Nokian Tyres заменя торбите, с които се опаковат гумите, когато не са монтирани на колата с по-екологични. Производството на торби с частична употреба на биоматериал намалява емисиите на въглероден диоксид с до 75% в сравнение с производството на торби от чиста или рециклирана пластмаса.

Торбите за гуми стават по-екологични

Около 40,000 килограма пластмаса годишно се е използвала досега за торбите на Nokian Tyres във Финландия и Норвегия. Производството на новите торби за гуми със зелен полиетилен и чист полиетилен с ниска плътност ще произвежда около 20.02 тона въглероден диоксид, докато производството на торби от чиста пластмаса произвежда около 88 тона, а от рециклирана пластмаса около 44 тона. Етикетът "I’m green" обозначава употребата на по-екологични суровини.

Торбите за гуми стават по-екологични

По-ниското ниво на отделени емисии причинени от производството на торби е резултат от по-големият дял на био суровини – етилен от захарна тръстика на биологична основа. Захарната тръстика вече е абсорбирала въглероден диоксид от атмосферата във фазата си на растеж, и по този начин намалява крайното ниво на емисиите за производството на торбите. Nokian Tyres е първият производител на гуми в света, който предлага такива торби.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марто

    6 3 Отговор
    Хората работят все повече за екология, но сега тук ще се коментира, че никой не го интересували торбите, че си правят евтина реклама и т.н. Но то и за това въздуха е такъв в София.

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Адаш

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Марто":

    Адашче, че въздуха се замърся от коли и от производствени дейности, така е. Това само един производител е почнал да го прави, а останалите какво ? Интересното тук е защо не някой голям производител като Мишлен не го е измислил...
    Доколкото за София може поне с малко да се намали % на финните прахови частици, ако не миеха улиците само по избори, за да отчетат някаква дейност. Другото което е, София е в котловина и е затворена от почти всички страни.

    Коментиран от #6

  • 3 Plameni

    5 0 Отговор
    От NOKIAN да бяха измислили как да изминават повече километри с един комплект гуми.
  • 4 Моше лихваря

    5 1 Отговор
    Айде сега заради екологичните торби купете си пролетни гуми от същата фирма,скрита и платена реклама.Айде сега банвайте ме ,че провалям бизнес средата.Християнин съм ,но не знам дали лицемерието е грях?Според мен е така.Замислете се!
  • 5 Шопо

    1 2 Отговор
    Я па чекам гумите за мъгла...били мноу безопасни в мъглата...вече има и дневни и нощни гуми...с тия последните видим у тъмното на километър...и торбите ми са с мноу малък въглероден отпечатък ...ооо йей...иначе таралясникът ми 23 г и пуши като печка ама тва не хич важно....
  • 6 Ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Адаш":

    За Мишлен е достатъчно, че колата е допълнение към гумите....не и в РъБъ де...
  • 7 321

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Марто":

    Напълно си прав! Пак счупиха тъпомера. Поредната евтина реклама. Ама мноого евтина. Защото, много по-екологично е изобщо да няма торби за гумите. Тези до сега са бълвали 100% СО2, за да слагат някакви излишни торби за съхранение, а сега ще бълват 30 % СО2 от досегашните. Тоест, всички други производители, които не произвеждат торби за гуми, дори след екорекламата на Нокиан, пак ще са много по екологични от посредствената финландска марка.