Last news in Fakti

11 Януари, 2020 11:30 6 158 21

Microsoft Edge на път да измести Mozilla Firefox

  • microsoft-
  • edge-
  • windows-
  • google chrome-
  • mozilla firefox

Microsoft ще пусне новата версия на своя браузър Edge, който е базиран на Chromium, по-късно този месец. Технологичният гигант има големи надежди, че най-накрая ще предложи достойна алтернатива на Google Chrome и Mozilla Firefox. Очаква се поне едно от тези две водещи имена да стане жертва на потенциално масово приемане на новия Edge, особено след като сегашната версия стана доста по-близка по отношение на пазарния дял.


Данните, предоставени от NetMarketShare за декември 2019-а, показват, че Google Chrome продължава да бъде водещ избор в световен мащаб, но в същото време разликата между Microsoft Edge и Mozilla Firefox е много по-малка.


По-конкретно, Google Chrome е бил браузър номер едно с 66,59% пазарен дял, а Mozilla Firefox е втори с 8,22%. Microsoft Edge заема трето мястото с 6,47%, следван от класическия Internet Explorer, който също е на Microsoft с 5,77%.


Браузърът, базиран на разработения от Google безплатен open-source Chromium, ще бъде масово въведен чрез ъпдейт на Windows 10 на всички устройства, които използват операционната система, заменяйки съществуващия Edge и превръщайки се в използван по подразбиране. Имайки предвид близостта на опциите и функциите му с тези на Google Chrome, има голям шанс част от потребителите си да започнат да го използват, придържайки се към екосистемата на Microsoft.


Дали това ще се случи или не, остава да видим, но Edge определено ще увеличи пазарния си дял през следващите месеци. Обновеният браузър ще бъде пуснат и на по-стари версии Windows и на macOS.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Японеца

    8 1 Отговор
    Сашко, оправи си грешките в статията за макларъна!
  • 2 Име

    33 6 Отговор
    Тоя недъгавия браузър трябва да е на последно място. Интернет експлорър е цвете пред него. Ама то каквото са пипнали Майкрософт всичкото е боза, версиите на уиндоус 10 една със друга не си пасват, скайп е някакъв ужас откакто го купиха.....
  • 3 смок

    9 1 Отговор
    Пък аз съм на път да стана милионер ...
    Даже веднъж дори бях.
  • 4 Значи Байо

    35 3 Отговор
    Хората са алогични идиоти - хранейки алчните корпорации като купуват хипер надценените Епъл и тем подобни, плащайки за паразитни услуги от типа Нетфликс, Фудпанда, Спотифай не си правят сметка за изработените от тях пари как неусетно преливат в голямата Каса на капитала, а за тях остава един гол **й.
  • 5 Порно

    18 0 Отговор
    Що за простотия е браузър , с който не можеш да се ползваш електронния подпис.
  • 6 Honda

    26 4 Отговор
    За сега по добро от Windows 7 x64 НЯМА, ама ще го спират!
    Сравнението е просто от гледна точка на обикновен потребител. 7 с Хром възпроизвежда без проблем 4К на I5 процесор 3 поколение с 8 рам и интелско SSD 520. 10-ката може само 1080, от тук нагоре цикли здраво. Последния кумулативен ъпдейт пак проблеми с SSD intel. Със всеки старт или рестарт 10 -ката започва да се поправя и така по 10-15 мин докато стартира. на 7 стартира за 5 секунди. Разполагам със сравнително добър хардуер и не мога да го използвам на Win 10, не че е голяма мъка де. Тествах и с Linux mint, машинката лети, никакви проблеми. Уиндоуските браузъри ги използвам за да си изтегля Хром. Чиста инсталация на 10 и после започва едно чистене на приложения и боклук, някой даже и от шел не могат да се махнат.
    Ако вземат феновете да напишат един свестен офис пакет за линукс и на Windows-а ще му се види края...

    Коментиран от #10, #11, #12, #13

  • 7 Рая

    4 11 Отговор
    Дишайте прахта на Сафари!

    Коментиран от #19

  • 8 Диамантената ръка

    17 2 Отговор
    С ъпдейт на Windows 10 може най-много да си останеш с неработещ компютър...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Microsoft

    1 19 Отговор

    До коментар #6 от "Honda":

    3то поколение i5 ми бил добър хардуер. Не се ли замисли, че може би хардуерното ускорение ти е проблема, за да сече на 1080? Отделно тези 8 рам ако са single channel със слабия процесор нещата са ясни. И най-вече драйвърите явно са тотално скапани или липсващи. Да обобщим, с тази щайга за картофи толкова!

    Коментиран от #14, #16

  • 11 Иван

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Honda":

    Вече е готов пич.И е български.Струва 322 милиарда и работи на 7ца 64 с интел и SAT1-Samsung HDD.На SSD СЕ ОЧАКВА ДА Е СВЕТКАВИЦА.
    Но този диск умира за няколко дена-това е проблемът.
  • 12 Име

    4 8 Отговор

    До коментар #6 от "Honda":

    Това, интел и ссд не трябва да са в едно изречение. Магаре и космос.
  • 13 Blackthorn

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Honda":

    OpenSuSE Linux c KDE5 и ще видиш летяща и надеждна система!
  • 14 ХХХХ

    17 2 Отговор

    До коментар #10 от "Microsoft":

    Ти какво искаш всеки да кара със процесор за по няколко хиляди долара. И тъпия уиндос 10 да има ресурси за да се удави в тях и пак да се мота. Виждал съм я тъпата 10-ка да цикли и се да се мота на 8х2=16 ядра райзен тетраедар с 32 гигабайта рам. Оправи се като спряхме скрите процеси със завки майкрософските сървъри.
    В сравнение с, каквото се продава ниско ниво, като ново на пазара процесор интел 3 поколение i5 e добър процесор и трябва да работи нормално. Резолюцията 1080p вече не нищо особенно и процесори с изчислителна мощ на полвината от описания по горе я карат без проблем.
    Аз съм със по стар процесор Пфеном с 8 гигабайта рам и карам фими 1080p(без насичане) на телевизора и работя на компа едновременно. Това го прави и на Windows 7 и 10.
    Махнах 10-та защото ми писна да истали разни неща без да ме пита и да се боря да и махам.
    Не смятам, че трябва да предвиждам свободна изчислителна мощ за да може Майкрософ да се рови комютъра ми.

    Коментиран от #15

  • 15 Доволен

    4 6 Отговор

    До коментар #14 от "ХХХХ":

    Много са ми смешни хора с претенции дето все им нещо криво. От две години имам машина за 1700 лева с 10ка не е забивало работи без проблем много добре. Да обновява се от време на време и изисква рестарт обаче само "професионалисти" като теб смятат ъпдейтите за нещо глупаво.

    Коментиран от #17

  • 16 Nemo

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Microsoft":

    Ти можеш ли да осмисляш написаното от другите?
    Човекът ти казва, че възпроизвежда 4к на Win7 x64 БЕЗ НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ.
    Проблемът му идва с УинБоз 10.
    На Linux Mint компютърът му ЛЕТИ.
    Или устата/мисълта ти, изпреварва мисълта ти?
  • 17 ЕмвериоКС

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Доволен":

    В Бг. ако знаеш, КОЛКО са ви НАДУТИ цените, НИКОГА няма да си признаеш как си се набутал!!! Моята машинка в момента е за 1380$, но се съмнявам да я имате в БГ и НИКОГА няма да и сложа Win10ка - това е за мазохисти!
  • 18 Пълни глупости

    5 1 Отговор
    Сашо пишеш глупости. Никой не ползва барузърите на МС от десетилетия. Ако смяташ че Мозила и Хром не се развиват и чакат МС да ги изместят това е наивно.
  • 19 Веселин Бенев

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Рая":

    Преди време го ползвах на Windows XP, но беше твърде тежък за предишния ми комп.
  • 20 Веселин Бенев

    2 1 Отговор
    Имам чувството, че каквото и да измътят от Microsoft, все не става!
    Така нужната синхронизация с Google не стане ли, провалили са се, защото почти всички ползват смартфони и таблети с Android и досега все още няма съвместимост с калпавия Windows.
  • 21 Да Бе

    2 1 Отговор
    да, ама НЕ! Абсолютно невярно и манипулативно заглавие! Да живее безсмъртния ИЕ!