Last news in Fakti

14 Януари, 2020 13:54 4 377 25

BMW се отказва от завод в Русия

  • bmw-
  • завод-
  • русия

Ръководството на BMW се отказва от плановете си да строи собствен завод в Русия, обяви шефът на "BMW Group Россия" Щефан Тойхерт пред Autonews. От германската компания аргументират решението си със сложната икономическа ситуация, която прави местното производство нерентабилно.

Според Тойхерт променените условия по подписания по-рано с руските власти "Специален инвестиционен контракт" (СПИК) са неизгодни за редица производители заради увеличения размер на екотаксата. Мениджърът не изключва това да доведе до изтегляне на BMW от Русия.

Неотдавна стана ясно, че руското правителство планира да обвърже размера на държавните субсидии със степента на локализация на производството. Компаниите, сключили СПИК, ще получават само половината от помощите (компенсация за екотаксата), а изплащането на останалата част ще зависи от количеството произведени в Русия възли и детайли. Тази зависимост ще се увеличава и от 2021 г. ще нарасне до 75%, а от 2022 г. - до 100%.

През ноември руското правителство одобри повишение на ставките за екотаксата и за леките автомобили тя поскъпва средно със 110.7%. Производителите вече бият тревога и повишават цените на автомобилите си, които вече са поскъпнали с между 2% и 6%.

BMW обяви плановете си да строи собствен завод в Русия през април миналата година. Фабриката трябваше да бъде изградена в индустриалния парк "Храброво" в Калининградска област в съседство с предприятието "Автотром", където от 20 г. се сглобяват BMW-та.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошето

    9 1 Отговор
    Ну, ладно...

    Коментиран от #9

  • 2 Анти милиционер

    11 9 Отговор
    Милицианером грустно сегодня
  • 3 Jack Bauer

    21 4 Отговор
    Русия вече не е онзи голям пазар от митовете през '90те. Сега наистина големите пазари са Китай и Индия.

    Коментиран от #7

  • 4 гост

    22 11 Отговор
    БМВ има завод и то голям в Китай , който има безмитен режим с Раша , а продажбите в Китай са сто пъти по-големи от руските , така че няма никакъв проблем там да произвеждат всички бройки за Азия !! Не знам за какво въобще им е притрябвал тоя в Калиниград , най-вероятно някоя дружка на Путя им е обещал да ги уреди с тлъсти държавни субсидии , срещу комисионна естествено , ама работата се е разсъхнала , като всичко в ушанкия !!
  • 5 СССР

    20 14 Отговор
    Дрогари и дрогарки каква я мислихме ние каква стана тя … Много ми е тъжно и жалко за матушка расия … Срам и резил дрогари и дрогарки :(
  • 6 Жалко

    11 16 Отговор
    Стотици ватници пак остават в калта.
  • 7 гост

    12 11 Отговор

    До коментар #3 от "Jack Bauer":

    Русия НИКОГА не е била голям пазар !! В най-силните години се продаваха малко повече от милион автомобила от които половината Лади !!! Това за 140 милиона население прави 0,007 продажби на глава , а в бедна България са 0,006 , да не говорим за белите държави !!

    Коментиран от #11, #14, #23

  • 8 СссереМ

    14 14 Отговор
    Вече и кучетата бягат от могучая,кво остава за хората.
  • 9 Някой си

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гошето":

    Какво означава това "ладно" хладно? 😀
  • 10 Някой си

    8 9 Отговор
    BMW Може да не правят хубави коли, ама не са тъпи
  • 11 Гост2

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Не завода щели да го строят с БГ тиквата го бил уредил!
  • 12 Истината

    20 7 Отговор
    Само дето тази премиум марка BMW шие седалките си, и воланите в ц.и.г.а.н.с.к.и.т.е цехове на село Трудовец. :-)) Сигурно поради РЕнтабилност.
    А корейците понеже са тъпи заводите им са в Русия.
    Я ми кажете, къде в света има събрани 26 автомобилни заводи в 1 район.
    Те понеже неразбират от рентабилност, не са питали Българските разбирачи и затова са в Русия.
    Направо си представям Айшето от маалата как подсмърча и си трие сополите в калъфките на премиум марката BMW докато шие самите седалки.
    А Рамбо шие кожените волани за M серията и 7 серия BMW с пръстетата с които е бъркал по д.пк.те на Айшето.
    Ето това е рентабилност.
    Да са Ви честити новите BMW.

    Коментиран от #15

  • 13 Borislav Popov

    7 4 Отговор
    То и в сегашния завод на БМВ, не се произвеждат автомобили а се прави едра сглобка, тоест, най важните операции по производството се извършват в Германия, а в Калининград им слагат само колелета и броните. По този начин компанията БМВ и групичка руско - еврейски чифути, избягват едни данъци, които вместо да попаднат в руската хазна, отсядат в тяхните собствени джобове. Впрочем, завода не се казва "Автотром", а Автодор.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 стоян

    6 5 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    До 12 ком =Казваш 26 автомобилни завода има в Русия =Я ги изброи марките автомобили които произвеждат -защото си мисля че лъжеш другарю =То няма толкова марки автомобили бе
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 стоян

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Random":

    До 14 ком- сбъркал си смятането 980 000 коли на 1000жители 7 коли

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Borislav Popov

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "Random":

    Ми за 145 милионното население на Русия, много даже и са малко тези 1.8 миилиона. Понеже и Германия с 3.7 милиона продадени автомобила ги бие тойти любими русняци и Япония с !!! 5.2 милиона и Великобритания с 2.7 милиона и Франция с 2.6 миилиона и Италия с 2.1 милиона и даже и Канада с 2 милиона продадени коли ги дъни тойти любими руснаци ! А всички тези страни са с по малобройно население от тойта любима Русия. А, тойта нелюбима Америка, макар и да има два пъти повече население от Русия, но затова там са били закупени цели !!! 17.8 милиона автомобила, или 10 пъти повече от колкото в тойта Русия. Шах и мат с пешката !
  • 19 Borislav Popov

    5 5 Отговор

    До коментар #17 от "стоян":

    Стояне има си международен рейтинг, в България на 1000 човека се падат 443 коли или 37 място в световната класация, Русия е на 43 място с 373 автомобила на 1000 човека. За пример ти давам САЩ със 797 коли на 1000 човека, гният ли гният хамериканците. Ако искаш напиши в търсачката - Список стран по количеству автомобилей на 1000 человек.

    Коментиран от #21

  • 20 Random

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "стоян":

    Ти си сбъркал: https://www.statista.com/statistics/265960/vehicle-sales-in-russia/
  • 21 Валери

    10 3 Отговор

    До коментар #19 от "Borislav Popov":

    За колите,караваните и кашоните под мостовете си прав,краварите водят,а сега напиши в гугаля....списък на частните имоти на глава на населението и хоп изненада,в Русия 100 млн. са собственици на къщи,земи или апартаменти,в Кравария само 40 млн.,останалите са под наем,в кашона под моста,в караваната или приютени от Неков църква

    Коментиран от #22

  • 22 Borislav Popov

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Валери":

    Написах в Гугала - списък на частните имоти на глава на населението и не ми се отвори нищо подобно за това, че тойти русняци имали 100 милиона имота и бла, бла, бла...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Borislav Popov

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "До госта":

    Ми както и да го смяташ, в България пак се купуват повече коли отколкото в твоя Русланистан ! България на 1000 човека се падат 443 автомобила, а в твоя Русланистан съотношението е 1000/373 ! Аре бегай да си прайш уроците.
  • 25 Баба Клара

    1 0 Отговор
    М и П са се разбрали да го направят в Украина