Last news in Fakti

6 Март, 2020 14:29 8 230 10

Защо е важно да не пропуснете промяната в цвета на отработените газове

  • ауспух-
  • дим-
  • пушек-
  • цвят-
  • съвети
Защо е важно да не пропуснете промяната в цвета на отработените газове - 1

Цветът на отработените газове красноречиво говори на разбиращ човек за състоянието на автомобилния двигател. Като знаете причините за промяна на цвета на пушека от ауспуха, можете да предотвратите сериозна повреда или пък да разберете кой автомобил какъв е на вторичния пазар.

Черен


Причината за черни кълба с отработени газове може да идва от неизправност в системата за запалване или впръскване. В първия случай виновниците могат да бъдат свещи, върху които се е образувал силен нагар. Също така черният дим може да показва неизправност в системата за захранване или в инжекторите. По-специално, неприятности могат да възникнат от инжектори за гориво, запушени с отлагания, които започват да изливат, а не пръскат гориво в горивната камера. Също така си струва да проверите сензора за дебит на въздуха. Ако не е в ред, тогава съотношението гориво и въздух в сместа ще се наруши.

Бял


Бялата пара говори за излишната влага в изпускателната система. Когато двигателят е слабо загрял, парата, преминала пътя от горивната камера до изпускателната тръба, успява да се кондензира в своеобразна мъгла. Оттук идва и парата. Но ако бял дим излиза от ауспуха, това е лошо. Това може да показва скъсано уплътнение (гарнитура) на главата, например. Цилиндрите се пълнят с охлаждащата течност и подобно на помпа пращат антифриза в изпускателния колектор.

Син


Синият цвят на дима казва, че в отработените газове има частици от двигателното масло. И ако двигателят наред със синия дим харчи масло охотно, то трябва да имате готовност, че може да се стигне и до основен ремонт. Освен това, колкото по-гъста е синкавата мъгла, толкова по-сериозни ще бъдат ремонтите. Опитите за сипване на по-гъсто масло няма да дадат резултат. Може би става въпрос за износване на буталните пръстени или уплътненията на клапаните.

Ако говорим за дизеловите двигатели, то тези мотори са склонни към черен дим от ауспуха най-много от всички останали. В действителност винаги има сажди в изгорелите газове на агрегат с тежко гориво. За да ги има в ауспуха по-малко обаче, проверете филтъра за твърди частици.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    21 12 Отговор
    А тя колата като ти пуши няма значение какъв е пушека, за моргата е.
  • 2 дърт пушач

    11 0 Отговор
    И аз преди вадех син пушек, а сега бял.

    Коментиран от #10

  • 3 да де

    13 1 Отговор
    Че то повечето от "новия внос"си пушат още като ги свалят от автовлаковете. Какво може да следи "щастливия" собственик освен дали няма да му светне една лампичка и тогава доста често е късно.
  • 4 Onq s konq

    8 1 Отговор
    Мойто бнв основно изхвърля червен дим.ма досега не сам се замисял защо.

    Коментиран от #5

  • 5 type-R

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Onq s konq":

    Ей това БНВ, няма да ни повозиш малко, да го видим, дърт скръндза такъв :D
  • 6 Монтьора

    10 7 Отговор
    Хаха не знаех че смяната на "буталните пръстени или уплътненията на клапаните" се води основен ремонт хахаха по тази логика аз правя по два основни ремонта на ден хаха
  • 7 Мерси от тия съвети

    13 2 Отговор
    Всички кола на газ пушат бял пушек. Особено ако е по-хладно. Това е конденз от газта. Но според автора ще трябва да смените скъсано уплътнение (гарнитура) на главата

    Коментиран от #8

  • 8 Бай хой

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мерси от тия съвети":

    Не ве, на аФтора му е скъсана дипломата, инДженерската.
  • 9 .....

    3 1 Отговор
    Само електрическите автомобили нямат дим..... Другите винаги димят по един или друг начин... Вие за всеки дим имате обяснение... Значи всички коли са за ремонт😏😏
  • 10 ЕКСПЕРТА

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "дърт пушач":

    И НАКРАЯ ЧЕРЕН И СИ В АУТ