Last news in Fakti

30 Март, 2020 14:14 3 290 3

BMW патентова волан с променлива форма

  • bmw-
  • волан-
  • кормило-
  • патент-
  • vision inext

BMW подаде заявка за запазване на интелектуалните права върху нова технология, която позволява бърза промяна на формата на волана. В най-компактната си конфигурация кормилото ще освобождава повече простор пред водача по време на движение в автономен режим.

BMW патентова волан с променлива форма

Предполага се, че воланът с променлива форма ще се появи първо в серийната версия на концепта BMW Vision iNext, показан на салона в Лос Анджелис през 2018 г. В кормилото ще бъдат вградени и оптични влакна, с помощта на които шофьорът ще разбира дали автономният режим е активиран, или се изисква намесата му в управлението на колата.

Изследване на Станфордския университет от 2017 г. показва, че водачи, на които е било възложено да поемат контрола над управлението в автономен режим, са реагирали много по-бързо на променената форма на волана, отколкото на светлинни сигнали. От BMW смятат, че технологията може да бъде внедрена до 3-4 години.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пия HitDobavki и съм здрав

    8 10 Отговор
    Винаги са номер 1! Плюенете може да започне сега ....
  • 2 незнайко

    2 8 Отговор
    Най лесното нещо са свиеш един кръг разделен на четири !!! Решили да го приложат за да вземат още ПАРИ !!! Това е най голямата тъпотия !!!
  • 3 Иниватори

    1 1 Отговор
    Време беше от БМВ да открият чупещите връзки.
    Дано го патентоват и да струва скъпо на другите марки да го ползват. Не искам да шофирам кола с такава тъпотия.