Last news in Fakti

18 Август, 2012 11:33 3 468 2

Времето на Марс: Малко над 0 градуса

  • марс

Пейзажът около кратера Гейл приличал на пустинята Мохаве в Калифорния

Времето на Марс: Малко над 0 градуса - 1
Снимка: НАСА

Роботът "Кюриосити" на НАСА, който кацна на 5 август на Марс, установи температури, надвишаващи 0 градуса по Целзий в кратера Гейл, чийто изглед наподобява пустините в западните американски щати. Съобщението направиха ръководителите на космическата програма, предаде БГНЕС.

Джон Гроцинджър, участник в мисията от Калифорнийския технологичен институт в Пасадина, заяви на пресконференция, че с "Кюриосити" учените отново разполагат с метеорологична станция на Марс.
Мога да ви кажа, че максималната температура вчера (четвъртък) на повърхността на Марс близо до робота бе над 0 градуса С, каза Гроцинджър, уточнявайки, че точната мярка е била "276 Келвин" или 2,85 градуса С.
Това е много важен момент за науката, тъй като последната дълговременна метеорологична станция на Марс датира отпреди 30 г., когато "Викинг 1" прекъсна връзката със Земята, добави той.

Ученият показаха нови четири снимки, на които ясно се виждат различните скални слоеве на бежово-жълтите хълмове в подножието на планината Шарп, която предстои "Кюриосити" да изкачи по време на двегодишната си мисия.

Пейзажът около кратера Гейл прилича малко на пустинята Мохаве (в Калифорния), изтъкна от своя страна ученият.
Възможно е във всички слоеве на скалите да има хидратирани минерали, изтъкна той. Учените смятат, че в района на кратера Гейл в миналото е имало вода и че в по-старите от планината Шарп геологични образования може да са се запазили следи от предишен живот.


Гроцинджър съобщи, че следващата седмица "Кюриосити" ще опита първите движения на колелата си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 внимателен

    0 0 Отговор
    Авторе,след като първият път написа правилно
    името на станцията,защо по-нататък реши,че тя
    се казва кюриоЗити??!.....
  • 2 Ники Николов

    0 0 Отговор
    то английския досущ като българския-куриозен