Last news in Fakti

14 Април, 2020 12:57 3 589 11

Български фирми от автомобилната индустрия ще правят респиратори и бързи тестове

  • аутомотив клъстер българия-
  • тестове-
  • респиратори-
  • коронавирус
Български фирми от автомобилната индустрия ще правят респиратори и бързи тестове - 1

Производители на автомобилни компоненти от цялата страна успешно и в кратки срокове успяха да пренастроят изцяло или частично дейността си към масовото производство на различни типове защитни облекла и екипировка. В цялата страна производители на пластмасови, текстилни и дори софтуерни продукти постепенно се включват в битката с разпространението на COVID-19, като примерите са забележителни.

В Смолян например, в сътрудничество с лабораториите на Техническия университет София и София Тех Парк бе създаден прототип на защитни очила, който за по-малко от две седмици стигна до масово производство. Там се правят също защитни шлемове, изработени от поликарбонат. Капацитетът в момента е 100 хил. екземпляра месечно, като се очаква скоро да достигне 200 хил. екземпляра.

Консорциум от членове на клъстера работи също по производството на лицензиран професионален медицински апарат за принудителна вентилация. В същото време член на Българската Работодателска Асоциация Иновативни Технологии (БРАИТ) е в напреднал етап по разработката на лекарствена молекула за справяне с COVID-19. Членове на "Аутомотив Клъстер България" работят още по създаването на бързи тестове за диагностициране на заболели.

Паралелно на това успешно в Румъния работи българска система за наблюдение на служителите, която дава важни данни за здравното състояние на над 3 000 работници. Във финален етап на разработка е и ултравиолетов пречиствател на въздуха, който ще може да се използва в затворени помещения и превозните средства на градския транспорт. Многобройни са компаниите от автомобилния сектор, които вече произвеждат различни типове защитни маски и шлемове.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 123

    9 5 Отговор
    Може и лимонада да почнат да правят при тия управляващи

    Коментиран от #7

  • 3 РЗС

    15 0 Отговор
    има ли такава дума в българския език аутомотив? Има локомотив, за аутомотив не съм чувал. Може би трябва да използваш ''автомобилната'' , момче ти интервю за работа няма да можеш да минеш при мен.
  • 4 1234

    9 1 Отговор
    Това е временно производство, като производство на хартия при масова диария. Все скоро ще отшуми и хартията е излишна
  • 5 Език мой - враг мой

    4 0 Отговор
    Аутомотив индустрия?!? Проверих с онлайн преводачка. Справи се по-добре - преведе "automotive industry" като "автомобилна индустрия".
  • 6 ами това

    2 0 Отговор
    къде е автомобил , къде е фармацевтична индустрия? Имат ли си на понятие какво значи това тестове или си мислт че това е тестдрайв чеда ги правят, дръг е въпроса ако изобщо почнем даправим такавависокоспециализирана техника като вентилаторите на каква ли цена ще е и ще е ли конкурентноспосбна на пазара.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    2 0 Отговор
    Сетихте се. В България има над 100 фирми, които могат да правят тези неща. Бюрокрацията е единственото нещо, което ги спира. В Китай, седмица след епидемията, правителството им е установило, че имено бюрокрацията и формалностите по процедурите са главна пречка в борбата им с вируса. Тук, в България, този извод е нарочно пропуснат.
  • 9 ТОВА Е ЛЪЖА

    1 1 Отговор
    НЯМА ДА ПРАВЯТ НИЩО ЩОТО НЕ МОГАТ - РЕСПИРАТОРА НЕ Е БЕЙЗБОЛНА БУХАЛКА
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ГЛУПОСТИ

    0 0 Отговор
    ЩО НЕ ПРАВЯТ ПЕЧКИ ЗА СУДАН ?