Last news in Fakti

26 Май, 2020 17:03 3 048 28

Финландци заредиха Tesla с... въртене на педали (ВИДЕО)

  • tesla-
  • model x-
  • велосипед-
  • зарядно устройство-
  • експеримент

Предаване по финландската телевизия проведе странен експеримент, за да установи дали батерията на Tesla Model X може да бъде заредена с човешка сила. За целта в студиото са подредени 9 велосипеда, свързани с генератор, а професионални колоездачи въртят педалите с пълна сила в продължение на 20 минути.

Експериментът се увенчава с успех, макар че произведената от спортистите електроенергия очевидно не е достатъчна. След 20-минутно въртене те успяват да произведат само 1 кВт, което увеличава автономния пробег на "тѐслата" с едва 2 км.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    13 6 Отговор
    Напомня ми за колите от "Семейство Флинтстоун"
  • 2 Фоок оф

    9 18 Отговор
    Либералната прогресивност всъщност е регрес за цивилизацията. От поне 1000000 години имаме крака,от 10000 години имаме колело, от 300 велосипед, от 100 автомобил и сега даваме пълен назадад. Ужас. Еколозите комунисти превърнаха фанатизма си в религи и обявяват за еретизъм всичко друго! Автомобила е средство, автомобила е прогрес! Трябва да го празнуваме и да има авто-паради, защото в исторически план е невероятно изобретение, плод на човешкия гений и развитието ни като вид.
  • 3 гост

    6 3 Отговор
    Ха ха ха, девет души, ние в Норвегия се събирахме по 400-500 човека като спираше тока и си зареждахме Теслите за около един час.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 сектант

    0 3 Отговор
    велосиПЕД
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Driving pleasure

    9 14 Отговор
    Това просто за пореден път показва безумието на електричарите...

    Коментиран от #9, #25

  • 8 анадолски велоклуб

    6 2 Отговор
    Явно фините не връткат достатъчно педалите.
  • 9 Показва твоето безумие

    10 7 Отговор

    До коментар #7 от "Driving pleasure":

    Показва, че си свободен да си заредиш електричката по 1001 варианта, но зареждането на бензин има един единствен вариант - бензиностанцията, по приблизително една и съща цена определена от някого, без да имаш право на избор.

    Коментиран от #10, #20

  • 10 Driving pleasure

    6 5 Отговор

    До коментар #9 от "Показва твоето безумие":

    Приятно шляпане на педалите, средностатистически човек може да изкара 100 ВАТА!! на час и то за първите един два часа... по-ефективно е да идеш с колелото отколкото да произведеш ток с него.

    А двг с конверсия мога да си го зареждам с природен газ, който сам да си го произвеждам - но е порядъчно безсмислено да го правя. По същия начин по който инсталиране на фотоволтаици е безсмислено за електричките!

    Коментиран от #11, #15

  • 11 Аууу

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "Driving pleasure":

    Ама много умен тоз човек тук! Хубаво мислиш,, но защо залите за трениране са пълни (не сега)? Нали там бягат, не навън? Там карат колела, не навън? Там тренират на уреди, не навън? Защо да не си направя колело с ел. мотор което зарежда, да си гледам телевизия и да си тренирам. И да произвеждам ток, наместо да се използва спирачка която да ти дава съпротивлението? Айде отивай навън да въртиш педалите.

    Коментиран от #14, #28

  • 12 пенсионер

    8 4 Отговор
    я направете сметката, колко риба и картофи са изяли и , колко л?йна изср?ли. дали СО 2 -то не е повече от това на един дизел !?

    Коментиран от #13

  • 13 Прав си

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "пенсионер":

    Повече СО2 отделят от дизела когато е паркиран!
  • 14 Driving pleasure

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Аууу":

    Защото както ти казах за 1 час произвеждаш 100 ВАТА!!! и то за първия час. Ако можеш да заредиш нещо със 100 вата, дерзай купувай колело и се мятай на педалите...
  • 15 Кое му е безсмисленото

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Driving pleasure":

    Не забравяй, че електричеството освен, че се ползва за "зареждане на тесли" може да се ползва и за други нужди на домакинствата, а и съседите наоколо, като се разтоварва електропреносната мрежа, а всеки произведен мегаватчас ел. енергия от слънцето спестява един тон СО2. Фотоволтаиците носят само позитиви както собственикът, така и за околните.

    Ти какъв газ ще си произведеш? Пропан-бутан не можеш да си произведеш. Можеш да си произведеш метан, но не можеш да го компресираш до работно налягане за лек автомобил. Освен това както каза, въобще не си заслужава нито икономически нито предвид физическите усилия и нерви, които ще ти коства.

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Хараламби

    3 0 Отговор
    Пляс пляс педалите, пляс пляс педалите, водно колело.... на ток
  • 17 Driving pleasure

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "Кое му е безсмисленото":

    Това нещо ти трябва да не го забравяш! Че е по-добре да ползваме ВЕИ за сферите в които няма алтернатива. Автомобилите могат да се задвижват от синтетични горива, които не отделят СО2 а само циркулира.
    А бита и производството да се възползва от ВЕИ. Всичко друго е безсмислено!
  • 18 Анонимен

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "Кое му е безсмисленото":

    Носят ползи за собственика защото всички останали потребители са принудени да купуват електричеството когато не му трябва , а той се възползва от енергопреносната система в случаите когато фотоволтаиците не работят . Защо всички радетели на тази енергия не се откачите от мрежата и не си живеете само с тока който си произвеждате ? Да видим тогава къде и как ще ви излязат сметките . Тъкмо и така ще разтоварите сметките на останалата част от населението от това да плащат за зелените ви утопии.

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Случаен

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Показва твоето безумие":

    И на етанол може(ракия), та ти си върти педалите, аз ще варя...

    Коментиран от #22

  • 21 Не знаеш какво говориш

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Анонимен":

    Внимавай какво си пожелаваш! Не забравяй, че заради фотоволтаиците цените на тока тези дни се сринала на 1,5 ст. за киловатчас през целия ден и 10 стотинки за 1000 киловатчаса по обяд! С тези 1000 киловатчаса се минават 5000 километра! Като няма слънце и вятър, въглищните централи ни извиват ръцете с над 1000 пъти по-висока цена - над 100лв за 1000квч. заради което бизнеса протестира през зимата. Колкото повече производство на ток без оперативни разходи за горива, толкова ще е по-ниска цената на тока.

    С други думи, тези ахмаци са въртели педалите за да спестят по стотинка дори по пазарни цени с всички такси и данъци.
  • 22 Ракията е за пиене!

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Случаен":

    Ти наред ли си с главата? Литър хубава домашна ракийка е десетина лева, а даже процента алкохол не е достатъчен за горене в ДВГ. Литър бензин е лев и половина.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Jack Bauer

    0 1 Отговор
    Аз от две години говоря че фитнес залите могат да бъдат най-ефективните електроцентрали с ВЕИ, но никой не ме слуша!
  • 25 Селянина с колелото

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Driving pleasure":

    Не, това просто показва колко по-ефективно и разумно е движението с велосипед особено в градски условия. Но комплексарите като теб ще отидат на 200м да пият кафе с новия си 15 годишен дизеляк.
  • 26 pbdan

    2 0 Отговор
    Постоянната мощност която развива човек (млад, здрав спортист) е 75 Вата. За 8 часа въртене и 100% преобразуване на енергията ще произведе 0,6кВтч еленергия. Батерията на Теслата е 120кВтч т.е. трябва 200 души да въртят педалите 8 часа. Ако сложим загубите при преобразуването ще трябват 250 души. Колко ще изядат след всичко тия юнаци и колко трябва да им се плати нека смята друг.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хайл

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Аууу":

    хахахахаха финландците как зареждат само-1 кв за 2 км-90 кв батерия за 180 км...къде отидоха другите 420 км дето "минавала" електричката ти? ти на всички фитнеси генератори да сложиш пак няма да заредиш щото ще трябва да ни плащаш за тока който произведем...хахахахаха голям си научен капацитет хахахахаха що не ги караш само по надолнище да не хабят ток хахахахаха