Last news in Fakti

6 Юни, 2020 11:30 3 995 32

Пазарният дял на Linux продължава да расте

  • linux-
  • операционна система-
  • windows-
  • macos-
  • ubuntu

Все повече хора изпробват операционната система и преминават на нея

Въпреки че Windows продължава да бъде предпочитаният избор за повечето потребители, пазарният му дял намалява и изглежда, че от тази тенденция най-печеливш е Linux. Това предаде Softpedia.

Според най-актуалните данни на Net Market Share, през миналия месец Windows е работил на 86.69% от компютрите в света, докато macOS е подгласник с 9.68% пазарен дял. Linux обаче заема трета позиция с 3.17%. 

Макар че на пръв поглед пазарният дял на Linux не изглежда особено значителен, той отбелязва непрекъснато увеличение през последните няколко месеца, което в комбинация с негативната тенденция на Windows намалява разликата между двете операционни системи. Например, през април Linux е работил на 2.87 процента от компютрите в света, а Windows - на 86.92 процента. Пазарният дял на macOS пък е бил 9.75%.

Излишно е да се казва, че Linux все още трябва да извърви дълъг път, преди да успее да изпревари операционната система на Apple, след което да се прицели и в Windows. Въпреки това, все повече хора изпробват Linux и преминават на него, така че очаквайте ускорен растеж през тази годината.

Светът на Linux безспорно се развива и в момента почти всички, които работят с Windows, могат да намерят дистрибуция като Ubuntu, която да отговаря на техните нужди. В допълнение към домашните потребители, организации по целия свят също откриват предимствата на преминаването към Linux. Част от ползите на информационната система са по-ниските разходи за лицензи и по-големият контрол върху софтуера.

Дали тази тенденция ще продължи или не е нещо, което предстои да видим, но засега е напълно ясно, че Linux най-накрая получава вниманието, което винаги е чакал.  


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ваню

    6 30 Отговор
    Ам'чи то MacOS-a си е дистрибуция на Linux.

    Коментиран от #2, #4, #12, #18

  • 2 Blackthorn

    29 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Ваню":

    MacOS -ът ако не греша е BSD, не Linux!

    Коментиран от #13

  • 3 Blackthorn

    34 1 Отговор
    Слава Богу, че хората се пробуждат. От повече от 5 години няма Уиндоус на нито едно от ПС -тата ми, сървър, десктопи, лаптопи.
  • 4 долу Уиндоуса

    25 6 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Ваню":

    От 10 години съм на Мак. Ако нямам избор ще премина на Линукс, но нямам време и нерви да се занимавам с глупости. Уиндоуса е за илитерати.
  • 5 никола

    4 3 Отговор
    NTFS на сървър.... БРРРРРРР

    Коментиран от #9, #10

  • 6 Orthodox

    27 5 Отговор
    От 1993 до 2015 бях потребител на Уиндоус - като се започне от 3.11 for workgroups и се стигне до XP. През 2015 една гадна вирусна атака, която ми съсипа стотици мултимедийни файлове (въпреки инсталирания и актуализиран Аваст), ме подтикна да пробвам най-сетне Линукс, което възнамерявах вече поне от година. Първо опитах с Убунту, но след въвеждането на графичната среда Юнити минах на Линукс Минт - и с кеф го ползвам до днес. Чувството след прехода беше като при излизане от затвора на свобода! Все пак ще призная, че - поне на този етап - Линукс е повече за хора с техничарска нагласа, които при проблеми са склонни активно да търсят решение с повече четене, мислене, ровене из форуми, блогове, сайтове, и контакти с други потребители на системата. Иска се някакво време и усилие за запознаване с особеностите на линуксовата "екосистема". Резултатът обаче си заслужава. Пък и Линукс постоянно се развива в посока да стане една добра и глупакоустойчива десктоп ОС, така че бъдещето му определено се очертава доста по-добро от настоящето.

    Коментиран от #19

  • 7 smeh

    21 2 Отговор
    Ползвам за момента Windows, но така съм му набрал, че скоро ще минавам на Linux. Досега ме е спираше единствено нежеланието да свиквам с нещо различно и надеждата, че като лидер в разработката на операционни системи нещата ще се подобрят. Уви, годините си минават, а бозата става все по-голяма, и вземайки предвид, че дохода ми е пряко зависим от това, се принуждавам на такива радикални промени.
  • 8 63 години не стигат

    18 1 Отговор
    Преминавам постепенно на Ubuntu и то с огромно удоволствие. Започнах с Правец 8 , и минах по всички пътеки включително IBM360/EC1020/ES1035 с изключение на MacOS. Напълно подкрепям "коментар 6" , линукс не е за всеки но е спретнат, малък по обем и ти дава възможност да експериментираш, надгаждаш и за сега е по-сигурен. Новия Линукс вече не е това което беше в началото , препоръчвам !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 реалиста

    3 1 Отговор
    аз съм на самагон OS и си ми е кеф
  • 12 Ники

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Ваню":

    Маковете са собствена разработка на Юникс от Ябълката. Линукс е дериват на Юникс, разработван от хиляди програмисти, благодарение на Интернет.
  • 13 Ники

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Blackthorn":

    MacOS е различна разработка от Apple на Юникс. Юникс първоначално има 2 варианта: System V (Bell Labs) и по-късно BSD (Калифорнийския в Бъркли). И сега има BSD с отворен код. Линукс тръгва от System V, после ... Има и други Юникс-подобни ОС, например Solaris.IBM също реализира Линукс и т.н.
  • 14 Бой Комитич

    10 0 Отговор
    Най-добре е MacOS но там цифрите са умопомрачителни, плаща се заради името. Има и Hackintosh който работи добре на някои обикновени PC-та. Windows е трагичен, имам го инсталиран само заради някои специфични програми неработещи под Linux и го ползвам веднъж на около 2 месеца. Пробвал съм над 10 дистрибуции Linux и в момента съм с най-доброто - Manjaro. Харесва ми защото е "rolling release distro". Но е добре да се знае че Linux не е за кухи лайки, фенове на чалгата.

    Коментиран от #16

  • 15 Станко

    8 0 Отговор
    Има книга за Линукс, Юникс на изд. СИЕЛА- Системно програмиране, Л. Николов.

    Коментиран от #24

  • 16 нищо не разбираш

    4 21 Отговор

    До коментар #14 от "Бой Комитич":

    Не се плаща заради името, а защото купувш и почваш да работиш. Защото е стабилно, защото е умно направено, защото е Юникс и перфектен за програмиране. Подобен е на Линукс, но не се занимаваш с драйвери, не се молиш да ти тръгне звука, не четеш по форуми като ненормален за да подкараш нещо и най-важното - имаш перфектна десктоп среда. Така, че не говори глупости, че се плащало за името. Плаща се за качеството.

    Коментиран от #20

  • 17 Динко

    10 0 Отговор
    Имам и двете операционни системи на компа, като първа ми е Линукс Минт. Мисля че той се приближава най много до ундоус. От много години и двата компа са ми на Линукс и съм много доволен.
  • 18 Хъкълбери Фин

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Ваню":

    МакОс-ът произлиза от Юникс, точно както и Линукс, но не са директно свързани. Иначе, да си кажа истината - много Линукс-дистрибуция съм пробвал, включително имаше Бекофис, пълен с хакерски инструменти, но точно Убунту доста ми хареса заради простотата на инсталиране и използване. За стари компютри и ноутбуци е перфектна, безплатна и много стабилна. Горещо препоръчвам. Естествено, МакОс.е много хубава операционна система, но сте и зависими от Епъл, за които беше доказано, че умишлено забавят старите си генерации продукти..
  • 19 Кънчо

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Orthodox":

    Кажи че си бил без антивирусна по-добре . Аваста намира себе си за вирус и се трие сам
  • 20 Хасан

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "нищо не разбираш":

    Много си хамав младеж
  • 21 Вин си е ОК

    2 7 Отговор
    Странна работа хората с Линукс търсят нещо дето най-много наподобява Вин (коментар 17). Хората с МАК си инсталират виртуални машини с Вин (аз лично имам такива колеги). И тогава какъв е изводът???
    Младите хора не са тъпи могат да работят на всичко ще прочетат малко ще се справят. Ама като в работата която работиш си с ВИН ти да сложиш МАК само да си гъзар или Линукс само да се правиш на техничар абе вие наред ли сте?
    Дайте да видим какво толкова не може да правите на ВИН дето правите на другите ОС??????????
    Не била стабилна моляяяяя аз не помня от колко години не ми е забивал, ама имал вируси е има другаде няма ли все едно да кажеш по банките ходили крадци. Кажете да видим какво толкова няма?
    И накрая момчета не става тая работа с моята машина 5та ръка от плод и зеленчук ама не вървяла дайде едни 1500 лв. по-малко от една заплата за хардуер и да видим не върви ли!!!

    Коментиран от #22

  • 22 Иван Лендъл

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Вин си е ОК":

    Ами, не е Окей. Поради най-широкото си разпространение всички вируси са писани все за Уиндоус. Тук-таме се среща нещо за Юникс-системи. Уиндоуса е страшно уязвим, платен и не е подходящ за по-стари продукти. Обяснението на факта, че върху компютри с Литекс и Мак се инсталират виртуални машини с Уиндоус е изключително просто - Линуксът е много по-сигурен, имитира добре Уиндоус-средата, нужна за подкарване на програма за Уиндоус, интернет-сигналът е много по-силен с Линукс. Това е. Трябва ти временно програма, която работи само под Уиндоус- инсталираш виртуална машина. 1500 лв мога да си ги спестя с обикновен Литекс и спокойно да го ползвам за онова, което правя - програмиране, администриране на сайтове, текстообработка, интернет...
  • 23 Вин си е ОК

    2 5 Отговор
    Ти колко вируса хвана когато беше с ВИН дай да видим, такива дето да ти навредят???
    Има лек няма да ходиш по порно сайтове, по разни пиратски глупости дето ти казват инсталирай това и онова и няма да имаш проблем. А забравих няма и да си глупав щото ако някой ти изпрати писмо и ти каже въведи си данните от банковата сметка и линукс няма да те оправи нали?????
    Интернет сигнала бил по-слаб??? такава глупост не бях чувал това доставчика ли ти го каза :)))) не ти е силен сигнала щото си с ВИН иначе ние ти пращаме мегабърз интернет :)))).
    Щял да спести 1500 лева и то човек които се пише професионалсит. Все едно аз да отида на рали и да отида с Ладата. Момчета за 21 век какво са 1500 лева за комп. та вие за маратонки давата повече, не се излагайте уважавайте го този хардуер. Това че не ходите на дискотека с лаптопа и никой не го вижда не означава, че трябва да е от ВСВ.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Човек

    4 0 Отговор
    При MS и продуктите й най-ОТВРАЩАВАЩО и ОТБЛЪСКВАЩО е отношението им към ПЛАТЕНИТЕ им клиенти като към овце, които са за доене, стригане, дране, че и за чеверме! Непркъснато поправят (т.е. произвеждат ги с умишлени дефекти - "шапки в камината" като баш-майсторът), променят и обновяват продуктите си без съвместимост със старите версии и с ИЗНУДВАНЕ на клиентите за нов HW и SW! Защо купеният от MS Skype забрани използването му под WinXP и под 32-bit Linux (с тенденция за забрана и за 64-bit Linux)?! А 95% от вирусите се пишат от свързани с MS среди, като се използват УМИШЛЕНО оставените "дупки" в програмите - за може да се ИМИТИРА, че непрекъснато "поправяли" и "подобрявали" продуктите си! Бил/неБил се опитва дори да наложи ТОТАЛНО и собствената си УМИШЛЕНО НЕИЗПИПАНА ваксина! Пък и водещото участие на MS в разните американски многогодишни програми за ТОТАЛЕН КИБЕР-ШПИОНАЖ - вече НАГЛО налаган "по подразбиране" в продуктите на MS! Да не забравяме и НАЛАГАНЕТО на МОНОПОЛ чрез КОРУПЦИЯ за управляващите - в Б-ия ежегодно се плащат (не без корупция!) на MS по 60-100 млн. бюджетни пари за лицензии за използване на продуктите й в администрация, съдилища, образование, ....?! Защо в Бавария (в американската окупационна зона!!!) федералната и общинска администрация, съдилищата, училищата изцяло или преимуществено са с Linux и свободните продукти за Linux?!

    Коментиран от #26

  • 26 Вин си е ОК

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "Човек":

    А защо няма голяма компания по света да използва Линукс, еми защото не са клошари. В България свикнахме всичко да ни е безплатно няма лошо едно младо момче иска да се развива да кажем няма пари. Обаче голяма компания да не може да отдели малко пари за софтуер стига вече къде дават безплатно? Обновявал се е кой не се обновява я да видим ти трябва да се радваш за това. Пробивали го та това е надпревара между куче и котка винаги ще има черна страна крадци, мошеници зли гении все едно да кажеш банките ги обирали случва се да. Именно затова и спират старите версии защото утре ще те пробият от някоя стара версия и ще писнеш МС са скапани. Нищо не е вечно на 5 години да смениш хардуер/Софтуер не е чак такъв проблем та вие скапаните телефони сменяте на 1 година а за компа го търкаляте с векове???

    Коментиран от #28, #29

  • 27 Учен

    2 5 Отговор
    Абе как направо са почти равни дяловете:
    Уйндуус - някакви си 87%, а Линукс - цели 3%!!!

    Като знам как работи Линукс, не ме учудват заключенията на "математиците", работещи с / на / по тази саката "Операционна система".

    Мразя Микромеките, но нямат алтернатива, доколкото такава се опитват да правят дрипльовци с адско самочувствие, липса на понятие за самодисциплина и завършен продукт и немалка доза алчност!
    Хлапашка работа е Линукса! Десетилетия само кърпене и късане на нацапани гащи! И отново, и отново, нацвъкаха мрежата...
    СПИСЪКЪТ С ИМЕНАТА НА ЛИНУКС "дистротата" СИГУРНО Е ПО-ДЪЛЪГ ОТ СОРС-КОДА НА САКАТОТО МУ ЯДРО!
    Какво да кажем повече?!

    Такава е и цялата "open sorurce" общност! Затова Корпорациите се надуват все повече! Лошото е, че това Бунище, тази Помийна ЯМА Поглъща ЖИВОТА на хиляди Таланти, които вместо да Творят, се ровят в нелечими бакии!!! Факт.

    Коментиран от #31

  • 28 Да бе

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Вин си е ОК":

    И Баварскиите админситрации, съдилища, училища, че и бизнес, ..... са "клoшари" и "дрипльовци" - според българските партино-назначени чиновници-"експерти" на рушветоносни длъжности в държавната, общинска, съдебна, образователна, научна. хигиенно-епидемиологична, .... бюрокрация! А защо МО на купува за ок. милион платени Linux-RedHat системи с обучение на персонала от ГенЩаба и Института по отбрана - нали всяка година купуваме лицензи за "най-добрите" Win + MS-SW?! Чрез рушветчийско наложения МОНОПОЛ на MS-продуктите се получават ежегодни солидни рушвети и комисионни - нали бе некадърните, мързеливи лъжливи и крадливи българеещи се корумпирани чиновници!
  • 29 Иван Лендъл

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "Вин си е ОК":

    Ти сигурен ли си, че няма голяма компания на Линукс?! Компютрите на Амазон, включително тези, ползвани от персонала, са изцяло на Линукс. Мога да ти дам стотици примери, но е просто излишно. Никой професионалист не ползва Уиндоус, а това, че даваш пример с носене до дискотеката те описва конкретно какъв си. В повечето случаи става дума да се похвалиш колко е скъп телефона/компютъра, а не с това, което можеш да свършиш с него. За професионалистите Уиндоус е смешна операционна система, която се ползва главно за играене на игри. Никога не бих се върнал към Уиндоус...
  • 30 tate

    2 0 Отговор
    От 15 години не ползвам "Бозата" !! последно се борих с един тунер 100 пъи ми иска драйвери и пак едвам го подкарах а диска си беше оргинален !!! А с Убунту тръгна от раз само му сложих програма за ТВ !! Линукса е истината за МАК ос нема денги а и нямам нужда ! Другото което ме изум че Линукса в звуково отношение е по качествен от "Бозата" та така ..............
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Истината

    2 0 Отговор
    Линукс е "Орел, Рак и Щука" в действие.

    Теоретично - НЯМА НИКАКЪВ ШАНС НЯКОГА ДА ИМА ДЯЛ СРЕД ПОТРЕБИТЕЛИТЕ!

    За устройства, дето изпълнява конкретна функция - да, но за обща употреба - НИКОГА!

    Частен случай са подобията на смартфони за КИФЛИ - дето да щракнеш тук за приказки, тук за игра, там да "лайкваш" и ТОЛКОЗ.

    Десетилетията експерименти го доказаха.
    То само с ФАНАТИЗЪМ не става. Ей го - Ябълката са фанатици, но си имат и пчели работнички, дето правят нещо. А ЛИНУКС фрийковете - хрумнало му на Сульо нещо - написал "операционна система", демек "дистро". Пульо искал да смени цвета на бутонче - бам ново "дистро". Всеки ден десетки УМИРАТ, десетки се РАЖДАТ, ГРЕШКИТЕ ОТ ПРЕДИ 50 ГОДНИ СИ СТОЯТ!!!
    НИЩО НЕ Е ДОКУМЕНТИРАНО. Всичко е в стил от преди Правец 8... какво да кажа.

    За драйверите няма и да обсъждаме въпроса. Все пак най-важното е да използваш максимално хардуера си, а не "някак там криво-ляво да свършиш някаква работа"!!!

    Ще кажете - ами Интернет програмирането - ТАМ ДЕТО СА ВСИЧКИ ПАРИ СЕГА, е СЪЩАТА РАБОТА - ТОВА КОЕТО ДНЕС СЕ РЕКЛАМИРА, УТРЕ СЕ ЗАКЛЕЙМЯВА И ВСЕКИ ДЕН 1000 НОВИ БОКЛУКА!!!
    Еми то Интернет си е ПОМИЙНА ЯМА, бълвоч, в който масово се валя народа баш като свине, дребните трудоваци (инженерите от ТРЕТИЯ СВЯТ като ТУК) ровят за някоя троха... ИСТИНСКИТЕ ЕКСПЕРТИ СИ ИМАТ КНИГИ!!!