Last news in Fakti

9 Юни, 2020 09:53 2 131 8

Хакери атакуваха сървърите на Honda

  • honda-
  • хакерска атака

Японският автомобилен производител трябваше временно да спре доставката на автомобили

Хакери атакуваха сървърите на Honda - 1

В понеделник Honda Motor Co. се изправи пред сериозен проблем, последван от спиране на доставките на автомобили от фабрики в Япония. Според The ​​Japan Times, от компанията разследват инцидента и основната версия е свързана с външна кибератака.

Поради повреда в компютърната мрежа възникна проблем с проверката на автомобилите. По-късно същия ден системата започна да работи отново. British Sky News пише, че проблеми са възникнали не само в Япония, но и в Европа.

Според източници, компанията смята, че провалът е резултат от опити за взлом в системите ѝ. "Honda потвърждава, че има проблем с информационната мрежа. Разследваме, за да разберем причината. Сега производството в Япония, дейностите на дилърите и обслужването на клиенти протичат нормално", заяви високопоставен представител на Honda, като каза още, че марката планира да затвори своя завод в британския Суиндън догодина.

Според The ​​Telegraph, Honda наистина е била подложена на хакерска атака, насочена към затваряне на фабрики. Отбелязва се, че един от сървърите на автомобилния производител е заразен с програмата за откуп Ekans. Тя е насочена към нападение на индустриални системи за контрол, които се използват за работата в големи предприятия и изисква плащане, преди да върне функционалната на програмите. 

Това не е първият опит за кибератака над Honda. Преди това Honda също беше атакувана от киберпрестъпници. Това се случи през 2017 година, когато нападателите поискаха откуп, заразявайки компютрите на компанията с вируса WannaCry.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Японеца

    6 2 Отговор
    Затварят завода в Англия! Къде ще го преместят е въпроса?

    Коментиран от #2, #3, #7

  • 2 С.С

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Японеца":

    Току-виж в България. Но за да го направят,трябва поне един производител на автомобили да има тук. Ако ще и китайци да са. Иначе....си оставаме терра инкогнита за всички марки коли.
  • 3 Дончо

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Японеца":

    В Япония! От Хонда още миналата година обявиха, че си прибират производствата (защото поточните линии в Япония не са на пълен капацитет) от Англия и евентуално от Турция (където се прави Акорд комби), Може би ще затворят в Мексико или ще оставят за тамошния пазар, завода в Китай остава за китайския пазар и т.н... Темата е дълга, който се интересува може да поразрови...

    Коментиран от #4

  • 4 Дончо

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дончо":

    CR-V (правеше се в Англия) и HR-V (правеше се в Мексико) от миналата година за европейския пазар са изцяло японска сглобка...

    Коментиран от #8

  • 5 sudo

    0 0 Отговор
    Базите данни вече се връткат из дийп уеба ...ако имате покупки през сайтовете им не е зле да си следите банковите сметки.
  • 6 8726

    3 1 Отговор
    Японски коли само произведени в Япония! Всичко друго не отговаря на качеството... Две изключения в Канада и в Австрия.
  • 7 номад

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Японеца":

    споко няма да е в бг ! те първа ще има ядове бб пеевски божков
  • 8 Живко Абрашев

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дончо":

    Поправка колега, CRV се сглобява в Канада и щатите, случайно работя в английската хонда 😉