5 Юли, 2020 13:36 1 675 0

Тайван разработи скрийнинг платформа за диагностика, базирана на изкуствен интелект

  • тайван-
  • covid-19-
  • диагностика-
  • платформа-
  • скрийнинг-
  • изкуственинтелект-
  • епидемия-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • заболявания-
  • sars-cov-2 classifier

Целта на SARS-CoV-2 Classifier е да улесни и ускори процеса по "изравняване на кривата"

Предвид начина, по който Covid-19 се разпространява експоненциално, конвенционалният подход посредством рентгенови снимки и RT-PCR тестване не е в състояние да постигне 100%-ова точност на диагнозата, необходима за „изравняване на кривата“. Тайванската изследователска организация използва научните и технологични ресурси на страната, за да разработи решения, базирани на изкуствен интелект, чрез които значително да ускори този процес. Вече са получени запитвания от ЕС, Великобритания и САЩ, които са своеобразно признание за постигнатото.

Работейки в тясно сътрудничество с тайванския Център за контрол на заболяванията и водещи медицински институции, Taiwan Al Lab разработи скрийнинг платформа „SARS-CoV-2 Classifier“, базирана на изкуствен интелект.  Платформата е проектирана да използва рентгенови снимки на гръден кош, за да се определи дали лицата имат пневмония, а след дали са заразени с Covid-19.

Въз основа на резултатите до момента, новата платформа е в състояние да постигне 89% точност при идентифициране на уникални симптоми на коронавируса, сред които белодробна фиброза, в рамките на 2 до 5 дни преди поставянето на официалната диагноза. В духа на „Тайван може да помогне“, понастоящем Taiwan AI Lab приема международни заявки и предлага безплатен достъп до платформата. Само в страната вече тя бива активно използвана от 4 медицински центъра.

Създадена през 2017 г., Taiwan AI Lab е частно финансирана изследователска организация, която използва научните и технологични силни страни на Република Китай, за да създаде решения, базирани на изкуствен интелект, с цел развитие на здравеопазването и смарт градовете. Преди „SARS-CoV-2 Classifier“ тя е разработила системи с изкуствен интелект за диагностика на малария и откриване на сепсис, множество решения и приложения за Covid-19, включително приложението за социално дистанциране и скрийнинг на коронавирус.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА