Last news in Fakti

16 Септември, 2020 10:14 3 147 12

Винилът изпревари компактдиска по продажби

  • грамофонна плоча-
  • компактдиск-
  • продажби

От началото на 2020 г. по света са продадени повече грамофонни плочи, отколкото компактдискове, обяви Асоциацията на звукозаписните компании В САЩ (RIAA). По този начин винилът изпреварва по популярност CD-то за пръв път от 80-те години на миналия век, съобщава New Atlas.

От RIAA отдават тенденцията на COVID-19. Заради пандемията продажбите на физически носители са спаднали драстично за сметка на пазара на стрийминг услуги.

По данни на RIAA през първата половина на годината са продадени грамофонни за $232 млн. (€195.8 млн.), а компактдискове - за едва $129.9 млн. (€109.6 млн.). Винилът бележи ръст и в сравнение с миналата година. През първата половина на 2019-а са били купени грамофонни плочи за $224 млн., а CD-та - за $247 млн.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дд9л

    42 0 Отговор
    Всичко това е носталгия по едно, далеч по-хубаво и спокойно време. Когато мъжете бяха мъже и харесваха жени. Когато в песните се пееше предимно за хобави работи, а не за кръв и наркотици.
    Какви времена бяха и какви дойдоха........
  • 2 Горо

    21 2 Отговор
    Аудиофилите най-добре знаят, че динамиката на звука при винила е много по-добра, отколкото при компактдисковете, а високите, средните и ниските честоти просто изпълват гамата, очаровайки в пълна степен. Така че завръщането към винила не е само въпрос на някаква носталгия по отминалото време.

    Коментиран от #3, #4, #7

  • 3 Ма що

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "Горо":

    Дращиш като не ги вдяваш тези неща.
  • 4 Филю

    3 9 Отговор

    До коментар #2 от "Горо":

    Ква динамика с 69dB и 16 KHz? И след 200 прослушвания плочата е за боклука, дори с нова игла.

    Коментиран от #6

  • 5 0808

    1 0 Отговор
    .... да бе затова от 10 години не мога да продам кьораво LP, хем са запазени като нови и не са на разни чалгарски състави, а на велики музиканти - само 20 лв, но всички се ослушват
  • 6 Този

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Филю":

    Обясни тогава, защо хората с качествени аудио системи купуват винил? И защо аджеба технологиите от 80-те струват майка си и баща си.
  • 7 Електрошок

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "Горо":

    Доводите в полза на винила на аудиофилите са въздух,празни приказки и чувства,поезия и литература ,фанатизъм,подобен на религиозния.А науката и измерванията показват, че съвременните носители и принципи на звукозапис са недостижими за аналоговите носители,още по-малко за винила,при който се използва и механика.Ама вие си вярвайте,трупайте плочи и на масонските ви аудиосбирки търсете под вола теле-или на ваш диалект обемност,сочност,бистрота-каквото и да означава това.Купувайте радиолампи за 500лв.,макар да не струват и пет.Икономиката се крепи на балъците!

    Коментиран от #8

  • 8 Гъдю Гъдев

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Електрошок":

    Ей, много остро бе,че изтъпиш иглата на грамофонна
  • 9 Електрошок

    1 8 Отговор
    Аудиофилите не се обиждат от такава критика.Те са убедени,че чуват звуци и от тях синтезират звукови картини,които ние-простосмъртните не можем.За тях това,което показва осцилоскопа и другите измервания няма значение-имало НЕЩО ДРУГО!Като остареят и оглушеят,тогава пък чуват гласове от кораба майка!
  • 10 Късо съединение

    2 3 Отговор
    Между аудиофилите има много загубени души, които вярват в призраци и несъществуващи звуци. Но че един добър грамофон ще извади по-добър звук от CD е нещо обективно и измеримо.
    Има достатъчно клипчета сравняващи звука между касетки, CD-та и плочи и разликата е осезаема. А че е по-скъпо е съвсем отделен въпрос, некасаещ качеството на звука. Грамофона дава по-добър звук, но е много непрактичен, а и няма как да дръпнеш песен или цял албум без пари и е по-скоро за вманиачени хора с финансови възможности.

    Коментиран от #11

  • 11 Електрошок

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Късо съединение":

    Да защитаваш тезата си с клипчета от тубата е несериозно!Там има също действащи перпетуум мобиле и получаване на енергия от вакуума!
  • 12 Tate

    3 0 Отговор
    Чалгари каквото и да напишете нито Глория, нито Азис нито ,Милко ще издадат винил .....................смешни и жалки опити да пробутвате ТУБИ и подобни сайтове няма да минат .Плочата РОКА и Свободата са ВЕЧНИ а вие си слушайте чалгията