Last news in Fakti

23 Септември, 2020 14:11 2 820 8

Как новите автомобили могат да бъдат защитени от кибератака

  • свързани автомобили-
  • кибератаки

Как новите автомобили могат да бъдат защитени от кибератака  - 1

Броят на свързаните превозни средства в Европа нараства бързо - от 37 милиона автомобила през 2018 г. на 110 милиона до 2023 година. Тези автомобили вече имат специално значение по отношение на ИТ сигурността, тъй като техният жизнен цикъл - от разработването през производството и използването до рециклирането - може да продължи 20 до 30 години. Ето защо ключовият въпрос на събитието Allianz Motor Day беше как свързаните автомобили могат да бъдат защитени от кибератака през цялото това време.

Allianz призова за паневропейска, мулти-индустриална платформа за борба с хакерството. Като съзнава предизвикателствата, пред които е изправена не само автомобилната индустрия, но и застрахователният сектор при справяне с хакерски атаки, е нужно европейско решение за мулти-индустриален Информационен център за автомобилна сигурност.

Разследването на кибератаки трябва да бъде възможно

Друга тема по време е достъпът до данните на автомобила, в случай на хакерска атака. Свързаните автомобили трябва да предлагат адекватна защита от потенциални кибер рискове - и в същото време да позволяват лесен и бърз достъп до данни за превозното средство, така че трети страни да могат да разработват и предлагат нови продукти и услуги за водачите.

В допълнение към стъпките, за използване на данни от превозните средства за разследване на произшествия, в които участват свързани и интелигентни автомобили, кибератаките трябва да бъдат регистрирани и от независим орган, контролиращ данните. Такъв запис може да се води в съответствие със законите за защита на данните, без да се предава лична информация. Записването на кибератаки може също да послужи за подобряване на системите и предотвратяване на бъдещи вреди.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Urko

    10 0 Отговор
    Абе карам тука един Опел Кадет от 1991 година, капка, GSI, жена ми има Голф 2, та се чудя каква защита да им сложа за кибератаки?

    Коментиран от #6, #8

  • 2 някой си

    9 0 Отговор
    Няма как да опазиш нещо което не познаваш !
  • 3 някой си

    5 1 Отговор
    Т. е. в България все още тъпият прави опити да управлява интелигентният !

    Коментиран от #5

  • 4 ПиПи

    5 0 Отговор
    Вади акумулатора и слагай кучето и жената вътре и спи спокойно.
  • 5 Барем

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "някой си":

    Кажи ти кой от двамата си и за какво става на въпрос в отговора по тази статия.

    Коментиран от #7

  • 6 Синдикат на Ало Измамниците

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Urko":

    Питай konq. Той ще ти каже за неговото беенве, него освен Камаз или локомотив друго не мож го хакна!
  • 7 Някой си

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Барем":

    И двамата съм, и става въпрос, че ти никога не си си написал правилно имената !
  • 8 Маймун

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Urko":

    Лесно е! Ние със жена ти ще пазим нейната нощем ти ще носиш пиене и мезета с твоята кола и готово!!!И вълка сит и овена цял и щастлив!!!