Last news in Fakti

2 Октомври, 2020 12:15 5 039 8

IKEA се отказва от еднократните батерии

  • ikea-
  • батерия

IKEA прекратява продажбата на батерии за еднократна употреба, за да стимулира клиентите си да започнат да използват по-екологичните презареждащи се акумулатори, съобщава Engadget. Най-голямата верига от магазини за мебели в света продава по 300 млн. еднократни батерии, но ще ги премахне от асортимента си в името на опазването на околната среда.

Шведската компания ще направи изключение единствено за батериите с формата на монета, които се сменят значително по-рядко и нанасят по-малки вреди на природата от най-масовите типове AA и AAA.

Според IKEA акумулаторните батерии могат да се презареждат поне по 50 пъти вместо да се сменят след изтощаване като еднократните. От компанията са сметнали, че ако купуват презареждащи се батерии, клиентите ѝ ще намалят производството на токсични отпадъци с 5 000 тона годишно.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 за съд

    12 9 Отговор
    Скапаните икейски презареждащи батерии са по-голями с 1,5 мм от стандартните и ми строшиха пружинките на дистанционнот.
  • 2 Добре ще е

    38 6 Отговор
    да се откаже и от мебелите защото и те са еднократни.
  • 3 Аз пък

    2 6 Отговор
    ... проблеми нямам, даже ще прескоча да си взема още че тези вече си изхабиха ресурса.
  • 4 ГруЮ

    14 2 Отговор
    И без това не им стават батериите. Изтощават се много бързо. Имам обаче един тример с икейска батерия дето не ще да се изтощи вече втора година. При положение, че предишната изкарваше по месец-два. Също икейска. Което значи, че могат и да карат повече, но нарочно ги спъват за да се продават в по-големи количества.

    Коментиран от #5

  • 5 Вярно е

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "ГруЮ":

    Много малко държат и спрях да ги купувам. Сигурно и заради много като мен са решили да ги спрат от продажба.
  • 6 селяни

    0 8 Отговор
    еднократни селяни
  • 7 селяни

    0 5 Отговор
    малки българчета
  • 8 Глупав народ Ей

    5 5 Отговор
    Трябва да си тъп да си купиш от ИКЕА батерии на които пише тъпак.Има си Дурасел,Тошиба,Варта ех Ганя, Ганя, все гледаш количеството.