Last news in Fakti

16 Октомври, 2020 17:43 3 964 11

Нов извънземен всъдеход

  • марсоход-
  • duaxel

Уникалността на четириколесния роувър DuAxel (съкратено от „dual-Axel“) се крие във възможността той да бъде разделен на две двуколесни

Нов извънземен всъдеход - 1

Изследването на Марс в близко бъдеще ще се извършва с помощта на автоматични марсоходи. НАСА активно разработва различни модели на извънземни превози, предназначени да решават най-трудните проблеми. Присъствието на многобройни кратери на Марс, в дълбините на които има неизчерпаеми данни за науката, изисква създаването на оригинални устройства. Едно такова изследователско превозно средство е трансформар на име DuAxel, което беше представено от инженери на НАСА.

Уникалността на четириколесния роувър DuAxel (съкратено от „dual-Axel“) се крие във възможността той да бъде разделен на две двуколесни, относително автономни устройства, като Axel, свързани с кабел. Този дизайн ще помогне при изучаването на стръмните склонове на марсиански кратери. Съставен от два двуколесни марсохода, известни като Axel, марсоходът се разделя, когато се приближава до ръба на кратера.

Нов извънземен всъдеход

Едната половина остава на място, здраво фиксирайки позицията си, като всъщност е котва за другата половина, спускаща се по склона. И двете половини са свързани с кабел, който автоматично се развива при шофиране. Изследването се извършва с помощта на научно оборудване, разположено в главината на колелото. След приключване на работата „изследователят“ се изтегля до котвата, включва се към нея и DuAxel продължава да се движи.

Първите тестове на системата се проведоха миналата есен по време на полеви изпитания в пустинята Мохаве, когато група инженери от Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА в Южна Калифорния проведоха поредица от тестове на модулния ровър. Представеното устройство ще разшири възможностите на устройството Curiosity, което вече работи на Марс или на марсохода Perseverance, летящ до Червената планета, тъй като и двата марсохода могат да изследват повърхности с наклон не повече от 30 градуса. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Четник

    3 78 Отговор
    Марсиянците са се попитали от смях.четейки тези глупости.

    Коментиран от #2

  • 2 pepy

    65 9 Отговор

    До коментар #1 от "Четник":

    За марсианците идея си нямам, но явно кремълофилите са се "попиТали" от злоба, както винаги когато става въпрос за успехите, проектите и т.н. на NASA...

    Коментиран от #9

  • 3 Кино НАСА

    10 59 Отговор
    Хаха
    Тоя нов извънземен всъдеход, пак с руска ракета ли ще ходи до Марс??
  • 4 pepy

    59 5 Отговор
    Руска ракета за полет до Луната или Марс... "Е те такова животно нема" - както казал шопа или с други думи - класически пример за оксиморон... Няма руска ракета дори за полет до МКС...

    Кремълските мераци се простират САМО до ракети с крайна точка Земята и за МАСОВО унищожение...

    Коментиран от #5

  • 5 Кино НАСА

    4 47 Отговор

    До коментар #4 от "pepy":

    Хахахахаха...Руската ракета "Самбо" достигна до МКС за рекордно време (новина от преди три дни)
    "Ракетата Союз МС-17, която излетя от Казахстан и пристигна до Международната космическа станция, носи името „Самбо"
    Екипаж от трима души успешно стигна до Международната космическа станция в сряда на борда на руска ракета за малко повече от три часа, което е абсолютен рекорд.
    Мисията на космическия кораб "Союз", превозващ двама руски космонавти и един американски астронавт на НАСА, беше от огромно значение за руската космическа агенция "Роскосмос", точно когато програмата SpaceX рестартира пилотираните космически полет от САЩ и даде старт за космическа надпревара между двете страни.
    „Роскосмос“ превозва американски астронавти до МКС от оттеглянето на космическата совалка през 2011 г."
    Хахаха....американци и космос...хахаха...

    Коментиран от #6, #7

  • 6 На каква цена?

    40 1 Отговор

    До коментар #5 от "Кино НАСА":

    Най-голямото предимство на spacex е цената за доставка или транспорт на космонавти до МКС.

    Мислиш ли, че няколко часа по-бързо са по-важни от няколко десетки милиона долара разлика на изстрелване? Нали точно по тази причина американците се отказаха от совалките. Просто им излизаше по-евтино да ги водят руснаците. Досега!

    Коментиран от #8

  • 7 pepy

    39 2 Отговор

    До коментар #5 от "Кино НАСА":

    "Ракетата Союз МС-17, която излетя от Казахстан и пристигна до Международната космическа станция, носи името „Самбо"

    Предполагам, че независимо от от кремълофилската ти обремененост, правиш разлика между РУСКА и СЪВЕТСКА ракета за космически полети, изследвания и т.н...

    Това, че смесваш нещата трудно ще заблуди дори младите читатели, но щом ти вдига егото - нЕма лошо...

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Успехите

    3 34 Отговор

    До коментар #2 от "pepy":

    На наса от холивуд ?
  • 10 Кино НАСА

    5 33 Отговор

    До коментар #7 от "pepy":

    Oпaaaлянгaaa, квo cтaнa ceгa бe???
    Нaли нямaшe руcкa рaкeтa дoри зa пoлeт дo МКC, а...??!!!!!!!!!!!
  • 11 onq s konq

    7 2 Отговор
    Що са мъчат с таз остаряла платформа и за какво са му колела. Ми сложи му един антигравитационен двигател и да си литка там над камънаците.