Last news in Fakti

25 Ноември, 2020 17:29 2 668 27

Tesla изтегля 10 хил. електромобила заради заводски дефекти

  • tesla-
  • model x-
  • model y-
  • сервизна акция-
  • сервизна кампания-
  • отзоваване

Американската Национална служба за безопасност на пътното движение (NHTSA) е издала предписание на Tesla да отзове за ремонт 9 537 електромобила от моделите X и Y заради установени заводски дефекти на покрива и окачването.

Експертите на NHTSA са установили, че обшивките на покрива на 9 136 екземпляра от Model X, произведени през 2016 г., може да са били залепени без предварително грундиране, което води до риск от изпадане по време на движение. От Tesla коментират, че знаят за проблема от септември и са започнали собствено разследване след множество оплаквания от собственици на кросоувъра.

Втората част от сервизната акция засяга 401 бройки от Model Y, произведени тази година. При тях са установени недобре затегнати шенкелни болтове, което може да доведе до откачане на горния преден носач на окачването.

В края на октомври Tesla трябваше да изтегли почти 50 000 електромобила в Китай заради случаи на счупени носачи. Тогава от компанията отказаха да признаят вина и обвиниха невнимателни водачи за повредите.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Леле

    37 7 Отговор
    "чe oбшивкитe нa пoкривa нa 9 136 eкзeмплярa oт Mоdеl X, прoизвeдeни прeз 2016 г., мoжe дa ca били зaлeпeни бeз прeдвaритeлнo грундирaнe, кoeтo вoди дo риcк oт изпaдaнe пo врeмe нa движeниe"
    А аз си мислех че руснаците правели калпави коли.

    Коментиран от #5, #24

  • 2 Жоро

    14 9 Отговор
    Следващият фал ще е с ракетите им.
  • 3 Tesla

    28 8 Отговор
    Tesla обвини шофьорите на 50 000 автомобила, че са шофирали върху магистрала Хемус, в щата Невидя и така са счупили боклуците си.
  • 4 jар

    38 5 Отговор
    Японските производители са единствените които при масов дефект в даден модел светкавично организират сервизна акция за безплатното му отстраняване докато VW например обявява,че 1-1.5л масло на 1000км е нормален разход за TSI/TFSI моторите.

    Коментиран от #12

  • 5 Ееееее

    8 18 Отговор

    До коментар #1 от "Леле":

    Давайте, тук сте! Че в другата статия за най-малко повреди на Модел 3, не се включвате! 😂😂 Тук имате шанс!

    Коментиран от #6

  • 6 Ми няма

    14 5 Отговор

    До коментар #5 от "Ееееее":

    Ми как да има повреди като са 0.000001 % от автопарка. Все едно да дадеш извадка със Запорожец като в движение са останали има няма 1 паркинг на Кауфланд.

    Коментиран от #10

  • 7 тесларистика

    13 4 Отговор
    Сега, ще сменят марката дъвки и ще ги залепят с дъвки Орбит и ай пак да трепят по шосетата !

    Коментиран от #8

  • 8 Най добре

    9 4 Отговор

    До коментар #7 от "тесларистика":

    да пробват с Идеал-ки,направо покрива ще е като заварен.

    Коментиран от #13

  • 9 DrivingPleasure

    19 5 Отговор
    А.... че те значи сичките ше отзовават, кога са произвели 10 иляди кошника ;)

    Само преди ден в Китай на модел Es му отлетя покрива. Модел Y офциално е най-големия боклук на пътя. Иначе Илончо ако слушаш и сатанистите му тва било бъдещето...

    Коментиран от #11, #19

  • 10 Не, не са

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ми няма":

    Цифрата се дава на бройки. А Модел 3 е най-продавания модел на Тесла.
  • 11 Да те питам

    8 10 Отговор

    До коментар #9 от "DrivingPleasure":

    Ти в кой бизнес на ДВГ колите си? На сервиз или на бензиноколонка?
  • 12 имам fsi.

    20 3 Отговор

    До коментар #4 от "jар":

    Абсолютно вярно. Понеже съм карал досега японки, съм свикнал на смяна да вадя колкото съм налял, а на тази като ми светна маслото на 5000 км и се стреснах. Проверявам-няма. Отивам в сервиза. Буча, и се карам. Те ме успокояват, че било абсолютно нормално. Само да съм го проверявал и да доливам. Че то на 5000 като доливам 2 и половина литра ново масло, защо да го сменям ан десет хиляди. То постоянно е ново. Като двутактов трабант е. Викам що не го сипваме направо в резервоара. Смеят се.

    Коментиран от #15

  • 13 тесларистика

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Най добре":

    Това на следващата акция, ъпдейт с дъвка Идеалархуана ! Само 209$ доплащане!
  • 14 Ха ха

    13 5 Отговор
    Дреме му на друсаното африканче, вече е номер 2 по богатство а зомбираните притежатели на Тесла са номер 1 по малоумие.
  • 15 jар

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "имам fsi.":

    Чувал съм,че има модификатори(добавки) за маслото които частично решават проблема с разхода но не знам каква марка са.Един приятел имаше Пасат 1.8Т който пушеше непрекъснато и не се знаеше дали е от турбокомпресора или сегментите.Докато се чудеше дали да отваря мотора му препоръчаха да пробва някаква добавка и след като я сипа проблема изчезна.

    Коментиран от #16

  • 16 Дфен

    15 1 Отговор

    До коментар #15 от "jар":

    Проблема не е изчезнал а е там и ще се обади скоро
  • 17 Гошко

    5 12 Отговор
    Нищо им няма на Тесли-те, голяма работа станала. Ми никой не кара хората на сила да си ги купуват, нали? И ся плюят. Кой плюе? Тоя, дето няма Тесла, ама умира от завист и иска да има, ама нямаааа. Ще си оправят кусурите, нова кола изцяло е и ще продължат напред. А на всички, които мразят Мъск и творенията му препоръчвам: не си купувайте нищо негово, има предостатъчно други марки коли по света, нали, Слава Богу...
  • 18 Хахах

    7 3 Отговор
    Нищо друго не съм очаквал от тази каруца тесла
  • 19 Ами тебе ли да слушаме?

    3 10 Отговор

    До коментар #9 от "DrivingPleasure":

    Много исках да те чуя в статията с проучването, че Тесла е на второ място по надеждност, ама не смееш да се появиш там, нали?

    Разбира се това е тенденциозно написана статия. Ако прочетете друг източник, ще видите че става въпрос за разлепяне на малки пластмасови декорации по предното стъкло, които имат само козметичен характер.

    Разбира се когато става въпрос за Тесла, това е огромен проблем, но когато става въпрос за опасност от самозапалване на други марки или дребен проблем, например смяна на скоростна кутия, махате пренебрежително с ръка.
  • 20 Открийте разликите

    9 3 Отговор
    Същата новина в друго българско издание:

    "Общо 9136 автомобила Model X, произведени между 17 септември 2015 г. и 31 юли 2016 г., ще трябва да преминат сервизна проверка, посочват от Националната администрация по безопасност на движението по пътищата (NHTSA). Регулаторът изтъква, че предната част на тапицерията на тавана на автомобилите вероятно е била поставена без налагането на слепващо вещество, създавайки предпоставки за отлепяне в бъдеще."


    Ама наистина страшен дефект! Тапицерия която МОЖЕ да се разлепи. Не е дреболия като например течащ бензинов резервоар, строшена скоростна кутия, блокирал двигател на 30 000 км и други подобни дребни дефектчета. Да не говорим, че Mercedes отзова само в Щатите 750 хиляди автомобила през 2020-та, заради опасност да им излетят стъклените покриви. И то не защото не са залепени първоначално, а защото с времето се отлепят. Някой да си спомня такава новина тук?
  • 21 Гост

    7 4 Отговор
    Изтегля ги защото са на второ място по надеждност в света хахахахахах Платили за място в класацията, но не платили на покрива да не излита хахахахаха

    Коментиран от #22

  • 22 Това наистина е сериозен проблем

    5 5 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Тесла с абсолютно некачествения автомобили, защото по време на движение може да ти се отлепи тапицерията на тавана в единия ъгъл и автомобилът да спре да се движи. Ама само може да се отлепи и не е сигурно и то на само 9500 автомобила от около милион и половина произведени.

    А как ти звучи 3,2 милиона тойоти, на които им отказват бензиновите помпи и остават на място. Разбира се toyota е най-качественият автомобил защото това е просто дребен дефект, отлепената тапицерия е много по-сериозен. Наистина ли са ти това аргументите, че Tesla е по ненадеждна? Вече започнахте да си изсмуквате от пръстите.

  • 23 Пламен

    3 1 Отговор
    Преди 30тина години така говореха за корейските коли. Сега иди ги стигни......
  • 24 Пурко

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Леле":

    Ама ти още ли мислиш че Теслата е автомобил?!? Недей така?!? Несеризоно е?!?

    Коментиран от #25

  • 25 Мики маус

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "Пурко":

    Разбира се,че не е автомобил. Пералня на колела.😃

    Коментиран от #26

  • 26 Хе хе

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "Мики маус":

    То е пералня, но от високооборотните! А вие с вашите кошници, още перете на ръце!
  • 27 незнайко

    2 1 Отговор
    Алуминиеви счупени носачи !!! Това и на Ауди се е случвало . Този материал не е преднадначен да поема усукване и вибрации, но защо ги правят от алуминий не е ясно ??? Има си други възли които не е проблем да са от алуминий, но не и носачите !!!