Last news in Fakti

29 Януари, 2013 11:39 3 550 0

Апарат за изкуствена фотосинтеза (видео)

  • фотосинтеза

Добре известно е, че фотосинтезата е биологичен процес, при който с помощта на слънчевата светлина въглеродният двуокис се преобразува в органични съединения. В най-разпространения вариант на процеса в синтеза участват растения, вода и въглероден двуокис. По този начин се синтезират захариди и като остатъчен продукт се отделя кислород.

Учени от Panasonic обаче разработиха система за изкуствена фотосинтеза. Устройството е конструирано така, че да генерира кислород и органични вещества под въздействието на слънчева светлина, въглероден двуокис и вода. При това коефициентът на полезно действие достига 0.2% - постижение, съпоставимо с това на живите растения. Вижте видеото в продължение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА