Last news in Fakti

30 Септември, 2011 12:06 3 442 0

Изкуствено листо извършва фотосинтеза

  • изкуствено листо-
  • фотосинтеза-
  • учени-
  • енергия

Американски изследователи създадоха изкуствено листо, способно да превръща слънчевата светлина в енергия, която може да се складира, за да се използва по-късно.

 
Листото е слънчева клетка от силиций с катализатори от двете страни. То няма нужда от контрол, за да функционира. Достатъчно е да се постави във вода и да се изложи на слънце, уточнява Даниел Носера от Масачузетския технологичен университет за Science. След това листото започва да произвежда кислород от едната страна и водород от другата. Ако се постави в специален контейнер, отделените газове могат да се използват по-късно за производството на електричество, като крайният резултат е, че отново се получава вода. 
 
Листото се произвежда от достъпни материали и не струва скъпо, подчертават изследователите. Новата система още не е готова за търговска употреба, защото остава да се доразвие системата за складиране, но е "стъпка в правилната посока", подчертава Носера. 
 
Информация на БГНЕС/АФП


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА