Last news in Fakti

15 Февруари, 2013 12:07 2 016 1

Игра на шах от разстояние

  • шах-
  • arduino

 

Въпреки голямото разнообразие от компютърни симулатори за шах, много от феновете на играта предпочитат истинската дъска. Предвид забързаното ни ежедневие обаче, не всеки път можем да се срещнем очи в очи с човека, с който искаме да играем.
 
Именно поради тази причина ентусиаст, използващ никнейм FunGowRightNow12 представи една интересна разработка за игра на шах от разстояние. На пръв поглед устройството представлява обикновена дъска за шах, но под нея има система от магнити, свързана с компютър.
 
По този начин можете да играете истински шах с противник, намиращ се на другия край на света. Управляващата електроника е изградена на базата на Arduino и в случай на непозволен ход сама връща фигурата в първоначалната и позиция. Как работи, вижте във видеото.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кев1н

    0 0 Отговор
    значи.. да започнем от това, че това е от близо 3-4 години :) после да минем от това че системата отдоло не е от магнити, а 2 стъпкови мотора със 1 електромагнит и индуктивни датчици/под всяко поле/, следящи коя фигура е преместена/последством промяната на маг. поле/ :) има каде каде по-иноваторски неща базирано на ардуино.. И ТО В БЪЛГАРИЯ! във ту-варна например има малки двуколесни роботчета които играят футбол.. ама не човек да ги мести/от разстояние посредством някаква отдалечена комуникация/ ами се използва видео разпознаване на обекти и респективно предвижване на роботите по терена и т.н. ;р да не говорим, че има 2-3 пъти в годинята ден на роботиката по различните градове.. например на 8-и април ще е в София.. :)