Last news in Fakti

31 Август, 2011 17:37 2 098 0

Новости борят парниковите газове в автомобилостроенето

  • брюксел-
  • белгия-
  • технологии-
  • автомобилостроене-
  • парникови газове
Новости борят парниковите газове в автомобилостроенето - 1
Задръстване /Снимка БГНЕС/

Нови мерки ще стимулират производителите на автомобили да инвестират в технологии за намаляване на емисиите на CO2 като част от цялостния подход на ЕС към изменението на климата, съобщиха от Европейската комисия.

ЕС е в челните редици на борбата с изменението на климата и се ангажира с постигането на три основни цели до 2020 г. English : намаляване с 20 % на емисиите на парникови газове, добиване на 20 % от енергията от възобновяеми източници и намаляване на потреблението на енергия с 20 %.

Постигането на тези цели изисква действия на много фронтове. Така например от производителите на автомобили се изисква до 2015 г. да намалят емисиите на въглероден диоксид (CO2) от нови леки автомобили с около една пета спрямо равнищата от 2007 г. English . В момента в ЕС на автомобилите се дължат 12 % от емисиите на въглероден диоксид - основния парников газ.

Освен това нова мярка English насърчава производителите на автомобили да инвестират в нови технологии за намаляване на емисиите и да получат удостоверения за тях. За целта тези технологии трябва да водят до значително намаляване на емисиите на CO2 и не може вече да са били взети предвид при определяне на емисиите.

Технологиите също така трябва да подобряват задвижването на автомобилите или потреблението на енергия, без това да става за сметка на сигурността. Така например слънчевите панели, превръщащи слънчевата светлина в електрическа енергия, могат да получат такива удостоверения, но енергийно ефективна музикална система за автомобил - не.

Други мерки

Мерките за автомобилите са част от цялостен подход на ЕС за забавяне хода на изменението на климата. Той включва:

    * намаляване на емисиите на парникови газове от промишлеността чрез системата за търговия с емисии English - много важен инструмент за постигане на целите на ЕС,

    * подобряване на енергийната ефективност на различни видове оборудване и домакински електроуреди,

    * изискване за засилено използване на вятърна, слънчева и водна енергия, на енергия от биомаса и на биогорива,

    * подпомагане на развитието на технологии за улавяне и съхраняване на CO2,

    * разработване на цялостна стратегия на ЕС за приспособяване към изменението на климата English

    * съфинансиране на развитието на изследвания и иновации чрез програмата LIFE English на ЕС.

По-нататъшни стъпки

Тези мерки помогнаха на ЕС да напредва към изпълнението на целите си в областта на емисиите и възобновяемата енергия. При сегашното темпо обаче той ще постигне едва половината от набелязаното намаление на потреблението на енергия.

За да се навакса изоставането, Комисията предлага задължителни мерки за енергийна ефективност English .

Усилията на ЕС изменението на климата да бъде водещ приоритет - като в същото време се задоволяват енергийните нужди на Европа - са част от


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА