Last news in Fakti

1 Ноември, 2021 11:04 6 513 41

Hyundai ще премине към твърдотелни батерии

  • hyundai-
  • батерии-
  • твърдотелен акумулатор

Корейският автомобилен производител ще обедини усилията си в производството на батерии с американската компания Factorial Energy

Hyundai ще премине към твърдотелни батерии - 1

Концернът Hyundai възнамерява да използва твърдотелни батерии Factorial Energy в своите електрически превозни средства. За целта и двете страни възнамеряват да обменят най-добрите си практики за тази обещаваща технология.

В момента твърдотелните батерии са една от прогресивните тенденции в световната автомобилна индустрия. Повечето производители проявяват особен интерес към тази технология. Например, сега Ford и BMW активно финансират американската компания Solid Power, която ще стане официален доставчик на тези две марки.

Очевидно Hyundai смята този опит за много успешен и също така реши да обедини усилията си с някоя обещаваща компания. Партньорът, който избраха е Factorial Energy, която е базирана в Масачузетс.

Както е отбелязано в официалното прессъобщение, разработките на Factorial са базирани на технологията FEST (Factorial Electrolyte System Technology), която използва специален твърд електролитен материал, за да осигури безопасна и надеждна работа на клетки с електроди с високо напрежение.

FEST акумулаторите са по-безопасни от конвенционалните литиево-йонни батерии. Освен това електрическите превозни средства с такива батерии имат 20-50% по-дълъг пробег от превозните средства с сега използваните батерии.

Повече информация все още не се разкрива. Hyundai не назовава датите на появата на модели с твърдотелни батерии, нито приблизителните характеристики на такива електрически автомобили.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 уви

    35 7 Отговор
    Колкото и да ми е криво , ДВГ си изпя песента , дали са по добри ел.двигателите - само времето ще покаже.
  • 2 Това е бъдещето

    22 11 Отговор
    И като гледам така ще си остане заедно с бъдещето на водорода. Въпреки че като се замисля тези батерии имат по-голямо бъдеще от водорода, защото поне имат някакъв смисъл, за разлика от него. Все пак недостатъците им като чупливост, кратък живот и висока цена могат да бъдат преодолени с времето, докато автомобил с водород винаги ще изразходва три до четири пъти повече енергия за зареждане отколкото, ако тази енергия се зареди директно в батерията. Този физичен закон няма как да бъде преодолян и това завинаги ще си остане така.

    Коментиран от #3

  • 3 Госあ

    7 15 Отговор

    До коментар #2 от "Това е бъдещето":

    Ти първо се запознай с миналото и настоящето, пък тогава ни поучавай за бъдещето 😂

    Коментиран от #4

  • 4 Бъркаш ме с турбо

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Той е пътешественик във времето и не прави разлика между минало настояще и бъдеще, защото живее във всичките едновременно. Доскоро спореше че видеотеките са затворени още преди появата на двд-тата и blu-ray дисковете. Само че не можа да ми отговори как така са били давани под наем?

    Коментиран от #5, #8, #30

  • 5 Тодор

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "Бъркаш ме с турбо":

    Кабелната и сателитна телевизия,безплатните торенти в интернет изядоха хляба на видеотеките.Кой ще иска да плати за филм,щом може да си го свали безплатно,само някой м@лоumnik.По темата Хюндай произвеждат качествени коли,сменил съм няколко.

    Коментиран от #7, #13

  • 6 гост

    8 8 Отговор
    Твърдотелни?! Това нещо като обратното на мекотели ли е? Учете го тоя български за да се разбираме.

    Коментиран от #14

  • 7 Това неминуемо е така

    4 9 Отговор

    До коментар #5 от "Тодор":

    Само че това не се случи преди деноминацията на лева, когато заплатите бяха в хиляди, както твърдеше турбо, нали?

    Никога не се е оправил нито с числа нито с дати. Точно както последното му твърдение, че когато Toyota произведе обещаните половин милион електромобила през 2025 година, ще изпревари Тесла по продажби на електромобили. Всичките му твърдения будят само смях през сълзи, но той не се усеща.

    Коментиран от #9

  • 8 Русенец

    6 7 Отговор

    До коментар #4 от "Бъркаш ме с турбо":

    Пътешественика във времето си ти.В Русе кабелната телевизия Делта започна работа 1995 година.След 2004 година съм на Булсатком.Никога не съм си купувал видео или ДВД.Гледам филми и на лаптопа от торентите.Само хора без компютърна грамотност може да си дадат парите в видеотека.
    Карал съм кола от марката Хюндай,пак бих си купил.

    Коментиран от #12

  • 9 Тодор

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Това неминуемо е така":

    По скоро твоите коментари ме докарват до смях.Кабелните телевизии започнаха работа след 1990 г.Булсатком и ITV Партнер започнаха след 2000г.Пак си сънувал с пръсти в контакта.

    Коментиран от #10

  • 10 Хайде стига с разни никове

    2 8 Отговор

    До коментар #9 от "Тодор":

    Турбо пътешественик във времето. Не ти се получава. Очевидно е напълно реално работник който дава дивидита и blu-ray дискове под наем да е получавал 300 лв заплата, защото няма никакъв шанс да е работил преди 1999-та година, защото първия DVD player в света е пуснат за продажба през 1998 година, а двд-тата в България се появиха след 2000 година. Обаче турбо гост Радев бил качил още през 2000 година старите дивидита на тавана защото, били морално остаряла технология и гледали сателит и торенти, като тебе. Не че и аз не съм си свалял 700 мегабайта филми за повече от 24 часа със сравнително бърз интернет за тогава, но това не отменя наличието на видеотеки доста след 2000 година, когато 300 лв заплата беше висока, а не ниска и невъзможна, както твърдеше турбо инженера.

    Точно както си мисли че е с 500 хиляди произведени автомобила Toyota Ще бие Тесла по продажби през 2025 година. Виждам че и с това сте съгласни с него и се смеете на мен. Май турбо инженерът се е по размножил малко с никовете да прави калабалък от чуждо име защото го е срам да пише с Ника си, както преди това направи с Ник Радев.


    .

    Коментиран от #11, #16

  • 11 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Хайде стига с разни никове":

    Мун40 пак цитираш турбо както на теб ти харесва.Той каза: Достатъчно е Тойота да започне производството на електрически автомобили само с 5 фабрики от 50 и ще произвежда повече от Тесла.Всеки може да провери,темата е първата електрическа Тойота.
    Няма ли да си признаеш грешката с видеокасетите най накрая.Този бизнес започна с постановление 35 на МС от 1987 г.Тогава се появиха първите частни услуги.С жигулата си тогава карах към кооптакси.Видеокасетите под наем се появиха по това време.Всеки сменяше долари и си купуваше видео от Кореком.Появи се и търсене на видеокасети под наем.Ти Мун40 твърдеше за 3 гаража с видеокасети под наем.Сега го обърна на dvd след като турбо те хвана да лъжеш.Ставаш см€ш€н вече.

    Коментиран от #18, #20

  • 12 Ти да видиш!

    3 9 Отговор

    До коментар #8 от "Русенец":

    Ти направо буквално отрече бизнеса на нетфликс, които са новите видеотеки за филми под наем? Пак гледайки от собствената си камбанария, направо заплю 98% от света щом не си го виждал и чувал и не го ползваш! Направо сте смешни!

    Коментиран от #15

  • 13 незнайко

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "Тодор":

    СПОКО всичко ще е до време и когато почнеш да си плащаш за да снемеш филм ще се ОЗЪБИШ !!! Безплатен обад НИКОГА не е имало !!! Сега си ЗАРИБЕН но РИБАРЯ още не е ТРЪГНАЛ НА ЛОВ !!!

    Коментиран от #17

  • 14 Грета Тунберг

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Твърдотелни батерии на Хюндай,не мекотелни като оная ти работа скъпи.

    Коментиран от #19

  • 15 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Ти да видиш!":

    Мун40 ти с нетфликс ли ще сравняваш.жалките си гаражи.Сменяй бизнеса,с краставиците и доматите се справяш по добре.

    Коментиран от #21

  • 16 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хайде стига с разни никове":

    Писането на постове с няколко ника е твой патент многоникови тесларю.Крадеца вика дръжте крадеца.Знаем ти номерата.
  • 17 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "незнайко":

    Вече повече от 30 години тегля от торентите без да платя и стинка разходи.
  • 18 И ти си зле с времето и математиката

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Още в първото споменаване за видеотека говорих както за видеокасети така и за двд-та, така че не се явява адвокат на турбо. След това му се подигравах че от 22 август ако не се е усетил че няма как да се дават двд-та под наем, преди да са измислени ще го скъсам от подигравки както правя в момента. "Той" (в кавички защото не съм толкова тъп че да не се сетя че ти пишеш с друг Ник за да не се излагаш като турбо) така и не се усети досега. Точно както не се усети след три денонощия и след 10 видео клипа на които пише с огромни букви още преди да ги отвориш Остин Тексас, но ти си мислеше че ти говоря за фабриката в Берлин.

    Коментиран от #22

  • 19 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Грета Тунберг":

    Смени си гаджето.
  • 20 И ти си зле с времето и математиката

    2 7 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    И понеже не можеш да смяташ, тази година с тези 50 фабрики Toyota ще произведе 9 милиона автомобила, което ще рече по 180 хиляди автомобила от фабрика. Тесла само с две фабрики за последното тримесечие произведе 240 хиляди автомобила, което е 960 хиляди производствен капацитет, тоест вече произвежда 60 хиляди бройки повече от несъществуващите фабрики на Toyota, а други две фабрики на Тесла, с двойно по-голям капацитет отварят врати скоро. Още за догодина от Tesla са осигурили много количество батерии за около 700 800 хиляди автомобила от CATL, според прессъобщение от миналата седмица. Ами хайде честито настигане от Toyota, която е подписала договори за осигуряване батерии за общо 500 хиляди автомобила през 2025 година. Виждаш ли колко са ти големи разминаванията и във времето и в математиката? Toyota вероятно ще преоборудва не 5, а 10 Фабрики но никой не знае кога ще стане това, защото засега с пълна сила отричат електромобилите и нямат желания да ги произвеждат.
  • 21 На колко годинки си моето момче

    0 5 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Вероятно не си живял по времето, когато имаше едни магазини 1001 (501) стоки и железарии, в каквито помещения ти казах, че се помещаваха видеотеките, точно както не си и влизал в видеотека, за да знаеш че се даваха и дивидита, а накрая и blu-ray дискове под наем.

    Точно затова като ти кажат видеотека си мислиш за видеокасети, а като не знаеш какво е 1001 стоки си мислиш за гараж. Общата ви култура е под всякаква критика, която очевидно се дължи на възрастта, защото няма някой, който да е живял по онова време и да не си спомня тези магазини и да ги асоциира с гараж.

    Коментиран от #23

  • 22 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "И ти си зле с времето и математиката":

    Ще ти намеря постовете и ще ти ги копирам за доказателство.Ти Мун40 твърдеше за три гаража с видео касети под наем.После се изметна като букова дъска и го обърна на dvd.Не ти се случва за първи път да се изметнеш.Ламарината беше твърда и еластична.Като усети грешката си,вместо еластична стана с голям модул на еластичност.Хлъзгав си като гол шаран.

    Коментиран от #25

  • 23 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "На колко годинки си моето момче":

    Сам сметни на колко съм години щом по това време съм имал шофьорска книжка и съм карал кооптакси.Твърденията ти Мун40 за гаражни магазини работещи като видеотеки с видеокасети под наем са си твои.Видеокасети,не dvd.

    Коментиран от #26, #27

  • 24 гост

    1 7 Отговор
    Има вече големи фирми за рециклиране на литий-полимерни батерии, което е най-важното при електрическите коли и което не се взима под внимание при сметката за замърсяване. Какво правим когато батерията се смели, отделят се активните елементи и се използват отново, без руда, без замърсяване и т.н.? Колите вече са много добри, ето, Хюндай Йоник 5 е страхотен, Тесла си е класа пред останлите, дори ФВ е достатъчно добро и евтино. Има страхотни електрички във високите класове като Мерцедес, Ауди, Лусид, Тесла, на цени еднакви с тези с ДВГ. Сега единственното, което остава е промяната на мисленето и купувачите, какво ще изберат. Не е случайно, че модел 3 е най-продаваната кола.
  • 25 Ами приятно копиране

    1 6 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Всичко е написано черно на бяло. Спомням си че още в самото начало говорих за двд-та, когато обяснявах на турбо, че по онова време авторски права бяха мръсни думи и никой не издаваше касови бележки, а на него му се струваше че 300 лв оборот от видеокасети под наем при 300 лв заплата на работник бил малък оборот, а заплатата била абсурдно ниска, а минималната работна заплата била в хиляди. Това вече може да го изкопираш от поне 20 теми.

    За съвсем други гаражи и съвсем друго време ставаше въпрос, когато обясняваше как удвоява 100 000 лв за година, защото е велик бизнесмен, а после като го наеха всички изведнъж щял да си увеличи двойно оборота, при положение, че после твърдеше че от един-единствен артикул прави 50 хиляди лв оборот за два месеца, с 40 хиляди лева печалба.

    Това беше по повод че било глупост да вземеш апартамент за 100000 лв и да го даваш за 200 лв наем. Тогава му казах че с такава малка сума е много по-логично да купи гаражи на подходящо място, които да обзаведе като фризьорски салон и маникюр или козметично студио, като за тази сума ще вземе няколко гаража и доста по-голям наем. Това беше съвсем отделен разговор. Но давай цитатите да се посмеем, щом си решил. Давай и цитата как един палет се праща по куриер за 500 лв?
  • 26 Чакам си цитатите

    1 7 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Давай, какво чакаш? Почти навсякъде съм писал DVD за да мога после да се подигравам на турбо, пък и на тебе, дето си беше купил дивиди от корекома!
  • 27 Хайде бе бакшиш?

    2 6 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Нещо май не ти се отдава цитирането? Ето първия пост в който въобще съм споменал за видеотеки:

    "Ти не си ли се отказвал да продаваш някоя стока и да си минал на друга? Единият бизнесите беше касетки и дивидита под наем, като в началото давах под наем дори видео плеъри, защото наемите и техниката ме влекат от младини . Повярвай ми беше адски печеливш. Вероятно съм много лош бизнесмен, защото по едно време тотално замря! Виж ако беше ти, никога нямаше да се откажеш и щеше да продължиш до днес, нали?"


    Това беше по повод защо съм сменял бизнесите. Ами сменял съм ги защото на някои бизнеси просто им отминава времето. Само че не е отминало по времето по което турбо твърдеше. Поредната му излагация с времето и цифрите.
  • 28 Хаджи Генчо

    8 2 Отговор
    Батерията ток не произвежда. Батерията е само резервоар на ток който трябва да се произведе някъде от нещо. Ако не е от атомна енергия пак ще е от фосилни горива. Може и от перки и волтаици но тогава токът няма да е за всички.

    Коментиран от #29

  • 29 Ей хаджия

    2 6 Отговор

    До коментар #28 от "Хаджи Генчо":

    А какво ще кажеш тока от фотоволтаиците и перките да се съхранява в батерии когато има излишни количества, а после да се ползва от всички, като тази енергия се връща обратно в мрежата? Това работи от години, така че даже не трябваше да си го измислим като идея.
  • 30 Turbo

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Бъркаш ме с турбо":

    Виждаш,че ме няма във форума и започваш да клепаш лъжеш мажеш.В момента имам много работа,търговията върви супер.В МОЛ се влиза с зелен сертификат,при мен е без.Турбо прави пари,тесльо пасе тре ви хахахахахахаха спора беше за гаражни магазини за видеокасети под наем.Фурнаджийската лопата пак се извъртя.Касетите станаха ДВД.Както Гига Берлин стана Гига Тексас.

    Коментиран от #31, #32, #33, #34

  • 31 Най-наглия лъжец си!

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Turbo":

    Дадох ти цитат от първото споменаване на видеотеки.

    https://m.fakti.bg/technozone/588982-kakvo-da-pravite-dokato-elektromobilat-vi-se-zarejdacomment85
    " Единият бизнесите беше касетки и дивидита под наем"

    Няколко поста по-надолу мнение 89 "С двд-тата беше още по-евтино, но в началото наема беше по-висок"

    Когато фактите говорят и боговете мълчат.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Знаем те колко Велик бизнесмен си!

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Turbo":

    Не ни го повтаряй. И да не се измъкваш с поредната нагла и безочлива лъжа ето какво те накарах да попиташ счетоводителя си:

    "Ако е дългогодишен счетоводител, попитай го при 200 300 лв оборот за наем на видеокасети и ДИВИДИТА колко е била печалбата и какви са били заплатите тогава, и цитирай какво си ми писал, за да се посмее"
    https://m.fakti.bg/avto/589801-koi-e-nai-barziat-hothech-na-pazara-videocomment65
  • 34 Понеже "забравяш"

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Turbo":

    Ето какво ми отговори ти само три мнения по-надолу:

    "жена ми е с икономическо образование и ми води счетоводството хахахаха точно тя те хвана с минималната заплата от 300 лева,веднага извади таблица с размера на МРЗ хахахаха и от там се вижда,че е невъзможно да си плащал 300лв МРЗ в периода в който ти казваш,че си работил хахахаха дори и на 4 часа да си ги водил в този период мин.заплати са много по високи 1991г -620 лв 1992г.-850 лв. 1993г.-1414лв 1994 г.-2143 лв. 1995г.- 2555 лв. ................... 1999г.-67 000 лв 2000г. -67 лв. 2001г.-100лв. Цитирам ти таблицата до 2001 г.въпреки,че видео касетите под наем бяха приключили доста по рано хахахаха Жена ми ти праща поздрави и ти пожелава успехи в лъжите."

    Та казваш дивидита са се давали под наем още от 91-ва година, въпреки че първият dvd-player в света е продаден през 98-ма година?

    Коментиран от #36

  • 35 TRIF

    3 1 Отговор
    Смела крачка на Hyundai, но ще мине време докато SSB измести Lithium-ion батериите. Още повече, че Lithium-ion технологията не е спряла да се подобрява. Но SSB е несъмнено следващото качествено ново ниво на електричките.
    Успех!
  • 36 Turbo

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Понеже "забравяш"":

    Винаги цитираш това,което е удобно за теб и опорките ти.Върни се там, където за първи път споменаваш в спора за гаражни магазини за ВИДЕОКАСЕТИ под наем.Ти после се усети и включи ДВД и се опитваш да се измъкнеш.Върни се в началото на спора и чети,аз нямам време да търся.

    Коментиран от #38

  • 37 Къде да се връщам бе пич

    1 3 Отговор
    В мнение 31 съм ти дал самото начало когато за първи път съм споменал видеотека. Има линк иди там и прочети темата, че в следващото си мнение дори пиша че съм презаписвал двд-та, чиито носители бяха много по-евтини от видеокасетите, но за сметка на това се даваха с левче по-скъпо. Сваляш торента, записваш диска принтираш обложката всичко това на себестойност около 2 лв и още първия клиент и ти плаща 3-4 лв за да го наеме. Познай дали сме оставали без поне едно копие в наличност от хитовите заглавия и дали сме връщали клиенти? Редовният отговор беше елате след час, клиента всеки момент ще го върне, за да имат време да го запишат. Точно затова ти казах че никога не мога да им хвана спатиите, ако са решили да ме крадат и няма начин да не са го правили, но аз въпреки това бях доволен. Служителите също.
  • 38 Предишното мнение беше до тебе

    2 3 Отговор

    До коментар #36 от "Turbo":

    И да не съм голословен ето ти цитат и линк за да провериш, че пак си спал както в статията за гига Тексас, като коментираше статията, коментираше клиповете които ти пусках в продължение на 3 дни, но през цялото време си мислеше че говорим за Берлин и изброяваше факти за фабриката в Германия и не можа да се усетиш как така уж са минали повече от година, а в клиповете пишат, че са минали само 270 дни от началото.

    Ето ти линк и цитата от него:

    https://m.fakti.bg/technozone/588982-kakvo-da-pravite-dokato-elektromobilat-vi-se-zarejdacomment89

    "Когато филмът поостарее, записваш нов на същата касета. С двд-тата беше още по-евтино, но в началото наема беше по-висок."


    Пък и какво има да се измъкваш дали съм казал в началото или не, след като на конкретно зададен въпрос за наем на двд-та и видео касети започваш да ми даваш минимална работна заплата от 91-ва година и казваш, че бизнеса с двд-та в България е приключил още преди да бъде продаден първият DVD плейър в света?

    Казах ти че си пътешественик във времето и си изпреварил всички събития, а в случая си изостанал с 10 години в мисленето за електромобилите.
  • 39 гост

    3 3 Отговор
    От 10г. се инвестират много милиони в тази технология и няма технология, която да е на нивото на литий-полимерните, камо ли да е по-добра. Така че докато не ги интегрират в някоя кола, тази кола не навърти 100х.км без проблеми и не изминава едни 600км, дотогава не ги хвалете. Разработката на Тесла е най-доброто засега, без кобалт, голяма плътност, ниска цена и бърз заряд.

    Коментиран от #40, #41

  • 40 Не са 10 години

    3 3 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    От 10 години Toyota обещава батерии, които да се зареждат до 80% за 15 минути, но батериите с твърд електролит са доста по-стара технология, съществуваща вече 40 години. След като за 40 години не са успели да премахнат спънките или поне да я направят по-евтина и лесна за мащабно производство, вероятно няма да успеят и следващите 10-20 години. След като учените се затрудняват дори в лабораторни условия да постигнат добри резултати, смятай какви ще са проблемите за масово производство.

    До преди 10 години, когато литиево-йонните батерии струваха 1200 долара за киловатчас, зареждаха се за часове и имаха живот 400 цикъла, батериите с твърд електролит звучаха като добра идея, но литиево-йонната батерия вече ги застигна и задмина в повечето отношения, но на всичко отгоре продължава да се развива. Твърдите батерии изпуснаха влака, както водорода. Отмина им времето.
  • 41 Ето ти и видео

    3 3 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Да видиш нагледно колко се е стопила разликата. От Toyota казват, че няма кой да предложи това, което те могат да обещаят. Само че едните ползват най-добрата технология към момента, а другите обещават да измислят най-перфектната технология, но нямат нищо насреща в практиката и реалността