Last news in Fakti

18 Януари, 2022 11:28 3 309 7

Подово отопление на автомобил

  • genesis-
  • hyundai-
  • kia-
  • парно-
  • подово отопление

Електрическият кросоувър Genesis GV90 първи ще получи необичайната система

Подово отопление на автомобил - 1

Корейският автомобилен блог сподели нова информация за бъдещия флагман от гамата Genesis, електрическия кросоувър GV90. Според данните колата ще получи иновативна система за вътрешно отопление, базирана на традиционните корейски топли подове ondol, но ще споделя техническата плънка с Hyundai Seven и Kia EV9.

Масовото производство на Genesis GV90 ще започне през 2023 г., което означава, че премиерата може да се състои най-рано през 2022 г. Към днешна дата е известно, че кросоувърът ще използва платформата E-GMP, която стои в основата на други електрически превозни средства на Hyundai Motor Group, и технически ще повтори серийните Hyundai Seven и Kia EV9.

Батерията му ще поддържа зареждане до 350 киловата (зареждането от 10 до 80% ще отнема 20-30 минути) и ще осигурява пробег от около 500 километра. Според запознати кросоувърът ще бъде оборудван с въздушно окачване, панорамен покрив Magic Roof (според описанието това е нещо като Mercedes Magic Sky Control, който променя прозрачността при подаване на ток и също така блокира ултравиолетовите лъчи).

Най-интересна обаче е вътрешната отоплителна система, базирана на традиционните корейски топли подове. Накратко, това са хоризонтални канали с зидария под стаята, през които преминава горещ въздух от печката и равномерно загрява цялата повърхност на пода.

Стратегията за развитие на Genesis предвижда производството на осем електрически превозни средства до края на десетилетието, като годишното производство по това време се очаква да достигне 400 000 превозни средства. Електрифицираният седан G80 и кросоувърът Electrified GV70 вече са представени. GV90 ще седи на върха на гамата, не само електрическата, а въобще.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    7 1 Отговор
    Значи ще може не само батерията да опожари колата, а и буквално да ви запари под краката...
  • 2 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    8 1 Отговор
    "...традиционните корейски топли подове. Накратко, това са хоризонтални канали с зидария под стаята, през които преминава горещ въздух от печката и равномерно загрява цялата повърхност на пода."

    Това с топлите подове на вилите, доколкото знам са го правили "традиционно" РИМЛЯНИТЕ преди 2500 години. В богаташките римски вили, дори в България има такива археологически находки на традиционни римски вили. Тогава "традиционно" корейците са живели в пещери.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Всъщност по това време (500 години преди Христа) Корея е била част от Китай , който пък по това време вече е имал над 1500 години ПИСМЕНА история и е бил във вече трета династрия императори !! Така че във пещерите явно си ти и с тия "знания" там ще си останеш !
  • 4 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    А ако трябва да взимаме примери от Европа такива "топли" подове и на жилища и основно на обществени бани е имало още при минойците от остров Крит , също около 1500 години преди римляните , така че далеч не са тяхно изобретение !

    Коментиран от #7

  • 5 $%^

    5 1 Отговор
    А в "Буханката" има балатум на пода и бензинова печка.
  • 6 Роки

    0 0 Отговор
    Страхотно, с гаджето ще може да се търкаляте по пода без проблеми.
  • 7 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    "минойците от остров Крит"

    Не съм чак толкова запознат с археологията на о. Крит. Но доколкото съм запознат с КЛИМАТА на о. Крит, там няма нужда от ОТОПЛЕНИЕ. Защото "зимата" средната температура е плюс 16 градуса по Целзий.