Last news in Fakti

22 Декември, 2021 13:45 5 856 5

Оптична батерия с дължина 140 метра може да бъде увита около устройството

  • акумулаторна батерия-
  • оптична батерия-
  • батерия-
  • акумулатор

Изследователите предполагат, че най-универсалният материал за батерия ще бъде влакното

Оптична батерия с дължина 140 метра може да бъде увита около устройството - 1

Именно благодарение на батериите се появиха преносими устройства с висока степен на автономност. Но точно батериите налагат значителни ограничения върху разработваната технология, защото един от основните нюанси, които инженерите трябва да вземат предвид, е размерът на батерията. Сега се работи върху една нова идея - да се създаде акумулаторна батерия с висока степен на еластичност, която да може да се навива около корпуса.

Параметри на батериите като капацитет и физически размер са неразривно свързани помежду си. Колкото по-голям е капацитетът на батерията, толкова по-голяма ще бъде тя и нейният размер и тегло ще растат много по-бързо от самия капацитет. Тази функция създава много проблеми на инженерите, които трябва всеки път да мислят къде точно да поставят батерията, тъй като заема много място, прави устройството твърде голямо и пречи на другите компоненти.

Работата по създаването на принципно нови батерии продължава от много дълго време и дори вече са получени определени резултати. Например, наскоро учени представиха гъвкава батерия, която не се страхува от вода, а преди това бе създадена структурна батерия, която служи като носеща конструкция. Сега учените успяха да разработят най-тънката акумулаторна батерия.

Оптична батерия

Изследователите предполагат, че най-универсалният материал за батерия ще бъде влакното. В различни устройства то лесно ще стане част от структурата, а в случай на преносима електроника, вградена в дрехите, такава батерия може просто да бъде вплетена в плата. Единственото, което остана, бе да се намери начин да се пресъздаде структурата на батерията в толкова малък участък.

След много опити и грешки бе взето решение да използва метода на екструдиране, използван при производството на пластмаси: от материал, нагрят до пластично състояние, се изтеглят нишки с необходимия диаметър. По този начин се получава доста тънка нишка с необходимото взаимно подреждане на вътрешните елементи. За батерията са използвани и гел електроди и нов вид електролит, което направи батерията огнеустойчива и тя няма да се запали след повреда.

Получената батерия е много гъвкава и тънка. С дължина от 140 метра, капацитетът на батерията е 123 mAh. Според разработчиците батерията няма ограничение за дължината, всичко зависи от капацитета, който искате да получите. За да се тества, батерията с нажежаема жичка беше увита около подводница-играчка, като по този начин ѝ осигури захранване. Корпусът е напълно запечатан, така че лесно издържа на контакт с вода.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    13 2 Отговор
    Последно каква е батерията ❓

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Механик

    32 1 Отговор
    А спрете се с тия гугълски преводи бе! Научете го тоя пуст английски и стига сте поствали глупости. Каква е тая батерия с "нажежаема жичка", бе? Тва да не е на баба ви калорифера от едно време?! Мислете поне "какво е искал да каже автора"! Нямам представа кой и най-вече за какво ви плаща, ама имам чувството, че ви събират с конкурс за дебилизъм. Ако сте ми работници, не само, че няма да ви плащам, ами сутрин ще ви карам да оставяте на бюрото ми по 150 лв.
  • 3 Механик

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

    Как каква е? Ми, Славчо най-интелигентно ти е обяснил, че е с "нажежаема жичка". Проста работа, дето се вика. Хем батерия, хем и калорифер.
  • 4 57414

    3 0 Отговор
    Tова е като оня статия със летящия ховърборд и как след няколко години всички ще използват такива.
  • 5 Серсем

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

    По-добре попитай какво е това на снимката? Батерията е увита наоколо като въженце. Така хем по-дебел, хем по-кеф вибратор. :)))