Last news in Fakti

5 Февруари, 2022 11:30 2 403 14

Светофари с изкуствен интелект могат да намалят трафика до 15%

  • светофар-
  • изкуствен интелект-
  • трафик-
  • германия

В Германия вече започват на проби на такъв тип сигнални уредби

Светофари с изкуствен интелект могат да намалят трафика до 15% - 1

Властите в германския град Лемго одобриха проект на института Фраунхофер, който трябва да намали трафика чрез поставянето на нови светофари, използващи изкуствен интелект. До момента института е изпробвал светофарните уредби в различни симулатори, които дават до 15% подобрение в най-добрите случаи.

Светофари с изкуствен интелект могат да намалят трафика до 15%

Специални камери с висока резолюция и радари ще следят трафика отблизо и ще регулират сигналите на светофара като по този начин ще помогнат на трафика да преминава по-бързо. Освен за автомобилите, камерите ще следят и за движението на пешеходците и ще преценяват това колко време ще им трябва за пресичане.

Освен спестеното време при шофиране, проектът има за цел да намали и вредните емисии, както и шумовото замърсяване. Според данни на ЕС, задръстванията причиняват вреди в размер на 100 милиарда евро всяка година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дарк фючър

    7 2 Отговор
    "Светофари с изкуствен интелект могат да намалят трафика до 15%" Звучи зловещо!!!!

    Коментиран от #14

  • 2 Директора

    6 2 Отговор
    Ние имаме такива. Фандъкова похарчи нам си колко милиона за тия жълтите. Не работят. Да им пратим писмо и да им кажем да не си харчат парите. :)))

    Коментиран от #4

  • 3 Дон Санчо

    5 1 Отговор
    Наш та кака Фани ги изреза,по
    настояваме на полиция ( тиквоний).
    Няма секунди,няма мигане и...глоби
    до шкафчето с кюлчета.На Поп Грую
    и на магазин Хонда са скрили
    снимачки.Много ,не знаят и ще
    повехнат.Навярно, има мотики на
    още места.Без обсъждане ни върнаха
    в миналия век.Примитиви сър.
    Джон,защо има общинари към
    кмета?
    За да дърпат времето назад сър.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 А във Варна

    5 0 Отговор
    Светофарите очевидно са с антиинтелект. Или поне този, който им задава режима.
  • 6 Ето

    2 2 Отговор
    Това трябваше да се направи много отдавна, а не само да се чудят сини зелени зони, и какви ли не още глупости за точене парите на хората !
  • 7 далавера баце

    7 0 Отговор
    Охааа, в Пловдив мамин тотьо колко милиона опука за умни сфетофари и електронно таксуване в градския транспорт... Резултата е червена вълна на всякъде! И безсмислени светофари, работещи нон-стоп. Вечер, няма трафик, никой няма след 10 часа по малките кръстовища, обаче седиш и чакаш по 3 минути да се изредят по другите три секции зеленото.
  • 8 ПЕТКО

    3 2 Отговор
    А у нас КОГА??? 😇🤑
  • 9 Бе то

    1 3 Отговор
    Кръговото движение е измислено отдавна,ама щом ви е важно да наблъскате камери на хората и у там къде слънце не грее,това е друг въпрос.
  • 10 pbdan

    5 1 Отговор
    Естествената тъпотия винаги надделява над изкуствения интелект.
  • 11 Милен Цветков RIP

    0 1 Отговор
    Светофари с изкуствен интелект,могат да убият който и да е неудобен,бързо,лесно и без носене на отговорност.
  • 12 оня с коня

    1 1 Отговор
    Това за ДО 15% намаление на Шумовото и Газово Замърсяване на кръстовищата е само Реклама на фирмата - производител,а Възможността това реално да стане е на принципа "Я Камилата,я Камилара".И възниква съвсем логичния въпрос:Какво са тия "много вероятни" 15% намаление на споменатия Трафик,след като Държавите на Запад само с един Замах намаляват Скоростта в Градовете от 50 на 30км/ч,което на прастика пък увеличава Трафика и респективно Замърсяването от него с ПОНЕ 200%?
  • 13 Патил

    2 1 Отговор
    Има много по-надеждно решение на проблема с трафика. Ползвам го и гарантирано намалява времето за пътуване понякога с над 50%.

    Тръгваме с жената от една и съща точка и трябва да стигнем да се срещнем до друга точка в града. Аз винаги си включвам навигацията, а тя си знаела пътя и нямало да ползва такива глупости. От 10 пъти, 10 пъти стигам по-бързо от нея въпреки, че понякога минавам два пъти повече километри и пристигам по безумни маршрути. Но ми се е случвало аз да стигна за десетина минути, а на нея да я отнеме повече от 30.

    Но е корава глава и дали от срам дали от мързел, но не иска да ползва навигация в родния си град.

    Точно навигациите могат да намалят трафика, а не светофарите. Като ползвам навигация на практика не се бутам в задръстванията да увеличавам трафика. Ако вече съм попаднал в задръстване, светофара няма да ми помогне по никакъв начин.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.