Last news in Fakti

21 Април, 2022 15:40 4 570 41

ЕС реши: Всички смартфони ще бъдат с USB Type-C порт

  • usb-
  • usb type-c-
  • type-c

Това ще помогне за намаляването на разходите и замърсяването

ЕС реши: Всички смартфони ще бъдат с USB Type-C порт - 1

Европейският парламент официално прие предложението на Европейската комисия за направата на USB Type-C портовете задължителни за всички смартфони, фотоапарати, електронни четци, слушалки и други устройства. Предложението бе прието с 2 гласа „Против“ и 43 гласа „За“.

По този начин европейските власти искат да намалят замърсяването и да улеснят потребителите като въведат единния стандарт за зареждане и пренос на данни. Изключение от това правило ще правят само устройства, които поради размера си не могат да поберат такъв порт.

Властите дори направиха ново предложение, което засяга и лаптопите, които също да преминат към този стандарт. Подобни идеи в Европейския съюз има от над 10 години, но едва сега депутатите стигнаха до единодушно решение, което все още не се знае кога ще влезе в сила.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Власимир

    1 29 Отговор
    Да, да, сигурно, знаеш ли пък кога ще стане тая! Китайското лоби в Европа отдавна си показва пипалата но ще има отпор, спокойно

    Коментиран от #7

  • 2 лозан

    2 22 Отговор
    Да не сте пипнали магсейф с магнитче на макбук!!

    Коментиран от #10

  • 3 шааа

    5 22 Отговор
    Цитат: "Предложението бе прието с 2 гласа „Против“ и 43 гласа „За“... едва сега депутатите стигнаха до единодушно решение"


    Няма как да единодушно при 2 гласа "против".

    Коментиран от #14

  • 4 зарядно 5V

    18 28 Отговор
    Повратен момент в историята на човечеството! Само, ако знаеха, че всеки телефон има нужда от различно по мощност зарядно и преминаването към унифициран физически формат на буксата няма да направи зарядните взаимозаменяеми. Умствени и технологични гиганти на мисълта. Просто евро идиоти!

    Коментиран от #35

  • 5 Не разбрах

    16 18 Отговор
    Не разбрах: кои са марките, произведени в ЕС, които трябва да се съобразяват с това решение?

    Коментиран от #6

  • 6 Уът

    22 6 Отговор

    До коментар #5 от "Не разбрах":

    Това решение е за марките които се продават в ЕС. А не къде са произведени.

    Коментиран от #31

  • 7 kkk

    21 8 Отговор

    До коментар #1 от "Власимир":

    Отпор НЯМА ДА ИМА, стига с фантазиите. Любимите ти нагризани ябълки рязко ще загубят 10 милиарда годишни приходи от лицензирането на всякакви устройства с техният порт и толкова. Съответно ще ви вдигнат цените с $30 на телефон и готово.

    Интересно защо в статията е пропуснато онова на картинката- хармонизиране на технологиите за бързо зареждане и премахването на зарядното от комплекта на телефона, това са по-важните неща, а не един прост порт... Аз имам вкъщи 4 бързи зарядни за телефони (разни марки), имам и 2 мощни usb-c зарядни за лаптопи и в общият случай при около 1/3 от телефоните или изобщо не сработва бързото зареждане с чуждо зарядно, или зарежда с някаква средна мощност- и всичко това се дължи на 2 реда софтуер в един чип който управлява нещата. ОК, нека различните марки да не се зареждат на 100% мощност, но при 66 вата зарядно и телефон който поддържа 40 вата зареждане не е проблем да се подават 30 вата към телефона вместо да се реже всичко "за сигурност" на допотопните 10 вата...

    Коментиран от #9

  • 8 mdaaaaaaaaaa

    17 4 Отговор
    Като цяло правилно решение, браво! Епъл не ги мисли те вече са избили милиардите от собствените си потребители и спасиха планетата ни. Usb-C е по-добър от лайтинг порта тъй , че собствениците на айфони трябва да са доволни.
  • 9 шуме

    2 21 Отговор

    До коментар #7 от "kkk":

    Не ме занимавай с андроидските ти проблеми!

    Коментиран от #17

  • 10 Хахахха

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "лозан":

    Магсейф нивируятно нещо...адски иновативно хаха направено с цел да ви продават останалите им залъгалки. Отново прах в очите ви хвърлят даже не се усещате. :) Тук от маркетинга първо решават как да ви издоят, после предават трудната задача на инжинерите а те решават трудната задача как да наредят пет магнита в кръг. От там нататък сте им в кърпа вързани :) нищо не подозиращи бъдещи донори купуващи ненужни залъгалки. Вие си мислите, че са нещо практично и УАУ но реално погледнато не е от голяма значимост. Така ви ги представят а вие поглъщате пропагандата им :)

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Стою

    2 9 Отговор

    До коментар #10 от "Хахахха":

    Много е удобно, всеки ще ти каже. Като се спънеш в кабела не събаряш лаптопа. Ти си промит мозък, елементарни неща не смееш да признаеш.

    Коментиран от #12

  • 12 Хахахха

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "Стою":

    Ако говориш за лаптопите специално ок и на мен ми допада идеята. Но аз говорех за приложимостта и аксесоарите-залъгалки при айфоните. Там целта е ясна. Не бе не съм като теб ...споко! Аз за разлика от теб нямам пристрастия и замъглен ум , но определено съм алергичен към алчността, пошлостта и манипулациите. Капиш?!

    Коментиран от #16

  • 13 5ьо

    2 8 Отговор

    До коментар #10 от "Хахахха":

    Пак си е комплексирал нещо…

    Коментиран от #15

  • 14 Малцинство

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "шааа":

    Тези двамата са били с iPhone.
    Като сте толкова малко ще се съобразявате с мнозинството!

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Стойчо

    6 6 Отговор

    До коментар #12 от "Хахахха":

    Ползвам MagSafe за зареждане на телефона и много ми харесва. Удобно е, не трябва да ръчкам кабели, само го доближавам и то се залепва. Може би един ден ще отпаднат всичко портове и само така ще се зарежда.
  • 17 История

    12 4 Отговор

    До коментар #9 от "шуме":

    Как е при Apple? Там няма бързи зарядни, всичките са бавни, че да не се объркаш при избора на зарядно и поколението на апарата. Колко им беше зарядното 2 или 5W?

    Коментиран от #19, #20

  • 18 бедняка милионер

    3 14 Отговор

    До коментар #14 от "Малцинство":

    Айфоните са най-продаваните телефони, първи пет позици в топ 10 на най-продавани телефони за 2021 са Айфон. Вие ще се съобразявате с нас, защото ние диктуваме тенденциите.
  • 19 Ахил

    6 11 Отговор

    До коментар #17 от "История":

    20W е стандартното зарядно за Айфон, на мен ми стига, пък и батерията доста добре държи.

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 хаха

    20 8 Отговор

    До коментар #19 от "Ахил":

    Така казвахте и за 120hz че при телефоните били излишни и, че 60hz били напълно достатъчни а когато вашите богове сложиха и те 120hz мнението ви се промени. Такива сте си вие, каквото каже господаря ви и се съгласявате.РАзбира се , че е по-добре със 120hz та дори и 90hz. Нямате собствено мнение. 5w чушлета ви бяха стандартните с години наред. Аз се радвам, че имам бързо зарядно и ми е удобство. Бръсна се, пия си кафето и съм готов за тръгване със зареден телефон. Разряда на самата батерия е не повече от 2-4% спрямо бавното зареждане за 2-3г. И така ще е до новото въведение на епъл когато го приложат и което конкурентите имат вече от години. Сега плюете и казвате кооолко е нежелано и безсмислено докато не го получите и вие. Това е истината и вие я знаете много добре

    Коментиран от #22, #25

  • 22 Иван

    1 9 Отговор

    До коментар #21 от "хаха":

    Юли Тонкин, ти ли си?

    Коментиран от #23

  • 23 xaxa

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    Радвам се, че се съгласяваш с истината. Имаш напредък!

    Коментиран от #24

  • 24 Иван

    0 8 Отговор

    До коментар #23 от "xaxa":

    Не беше комплимент, спокойно.

    Коментиран от #26

  • 25 Ей зомби

    4 12 Отговор

    До коментар #21 от "хаха":

    Виж си дизайна на скапания телефон, какво ме занимаваш с батерията. Мен, би ме било гнус по цял ден да гледам този аматьорски дизайн, все едно нарочно са го правили да е грозен, за да изглежда евтино.

    Коментиран от #27

  • 26 xaxa

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Иван":

    Напълно спокоен съм вече ти казах. И да се повторя - радвам се, че се съгласяваш с истината.

    Коментиран от #28

  • 27 xaxa

    8 3 Отговор

    До коментар #25 от "Ей зомби":

    Мммм напротив :)) дизайна на телефона ми и на софтуера са повече от прекрасни. Гледам си ги с кеф и се възползвам от софтуера на макс. Не беше така със пръчките.
  • 28 Иван

    4 8 Отговор

    До коментар #26 от "xaxa":

    Най-много ме кефи факта как сам си помпаш лайкове/дислайкове. Сигурен съм, че има термин в психологията за това.

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Иван

    2 4 Отговор

    До коментар #29 от "xaxa":

    За предпочитане е пред екранчетата, които гледах преди това.
  • 31 xaxa

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Уът":

    Остави го тоя! Толкова е изостанал покрай епъл, че не знае кое , къде и какво се случва извън дупката в , която са го вкарали.
  • 32 следвайте ни

    2 11 Отговор
    Апъл бяха първите, които махнаха флопи диска, сиди-драйва (помните ли как ни се смееха, че нямаме цд....), usb-A порта, зарядното в кутията. Всички ги наричаха луди и че това ще донесе проблеми. Залагам, че следващата стъпка е зареждане само с MagSafe, без портове! Никога usb-C на Айфон!

    Коментиран от #33

  • 33 xaxa

    11 4 Отговор

    До коментар #32 от "следвайте ни":

    Вече има телефон без портове не се коркай. Първия телефон с тъчскрийн не беше айфон. Смеем се , как манипулативните плагиати , вашите господари са ви зомбирали и са ви промили мозъците. Въобще има всичко, ама вие от дупката си не виждате нищо и все си мислите, че сте първи хаха. Първи сте в плагиатството и признавам... действате като катализатор и присвояване на заслуги.

    Коментиран от #34, #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Христо

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "зарядно 5V":

    Викаш със зарядно 160вата не може да зареждаш телефон, който зарежда с 60вата?
  • 36 5ьо

    6 12 Отговор

    До коментар #33 от "xaxa":

    За това ли след всичко “скандално”, което Apple направи, всички останали производители ги последват? Излез навън малко.
  • 37 да питам

    6 2 Отговор
    с кривите краставици какво стана че джамбата ги харесва повече неизправени
  • 38 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    11 3 Отговор
    Що се отнася до порта да зареждане. Чудесно е това, че го унифицират, както и че унифицират, и зарядното напрежение, и ток/мощност/. Лошото е, че ползват USB C стандарта за това. На мен повече ми харесваше зарядния стандарт, който ползваха NOKIA преди 15 години. Имам предвид кръглия жак с дупката в средат. Просто трябваше него да го унифицират за единното европейско зареждането.

    Коментиран от #39

  • 39 Нищо не си разбрал

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА":

    Всичко е точно обратното на това което си написал. Не са унифицирали зарядното напрежение, а да не говорим за тока и мощността. И забравяш че няма как да стане с онзи кръглия кабел на nokia, защото по този кабел освен ток за захранване, протича и комуникация, като можеш да споделяш по usb-c кабела и порта данни, аудио и дори видео с висока резолюция.

    Идеята е точно да не се чудиш кое на колко волта е, а всичко да работи с едно и също зарядно/захранване, независимо дали е на 5 , 9, 12, 15 или 20 волта.

    По този начин ще може с едно и също зарядно да си заредиш както телефона на 5 волта така и лаптопа на 20 волта, а при нужда и автомобилния акумулатор 12 волта.
  • 40 Иванов

    3 10 Отговор
    Да спрат китайските боклуци и реплики на смартфони а те да си ги продават на Путин и Индия за рубли.и без това от година точат газ и ресурси да се възстановяват за сметка на Европа.
  • 41 qwerty

    2 1 Отговор
    В този европейски парламент по-мързеливи от нашите: с гласовете на 45 гласували ще прецакат индустрия за милиарди