Last news in Fakti

1 Август, 2022 08:53 2 072 2

Kia и Hyundai започват да правят луноходи

  • kia-
  • hyundai-
  • луноход

Компаниите подписаха споразумение с Корейския институт за аерокосмически изследвания

Kia и Hyundai започват да правят луноходи - 1

Конкуренцията между американски, японски и южнокорейски автомобилни производители достига ново ниво - след концерна General Motors и марката Nissan, които обявиха началото на сътрудничество с американската космическа агенция НАСА, беше подписано споразумение с южнокорейската космическа агенция Hyundai и Kia. Със съвместни усилия производителите на автомобили възнамеряват да разработят оборудване, което ще помогне на учени и астронавти при изследването на Луната.

Партньори по проекта на Hyundai и Kia ще бъдат Корейският изследователски институт за атомна енергия (KAERI), Корейският институт за аерокосмически изследвания (KARI), Корейският институт за астрономия и космически изследвания (KASI), Корейският институт за автомобилни технологии (KATECH), Корейският институт по гражданско инженерство и строителство Технологии (KICT) и Изследователският институт по електроника и телекомуникации (ETRI).

Предвижда се да се разработи не само самият луноход, но и софтуер за работата му, както и специално оборудване за провеждане на научни изследвания на Луната. Отбелязва се, че основният проблем за специалистите е агресивната среда на спътника на Земята – екстремни температури, фин абразивен прах и сложен релеф.

Южна Корея ще започне работа по своя лунен роувър още през август 2022 г. Първо, страните ще разработят обща концепция и ще определят списъка с необходимите технологии, а след това всички участници в проекта ще поемат своите задачи. Hyundai и Kia ще отговарят за технологиите за мобилност.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор
    Ще са идеални за нашите "пътища"‼️
  • 2 реру

    0 0 Отговор
    Други разработват марсоходи... Конкуренция да има...