Last news in Fakti

30 Юли, 2013 12:11 3 353 0

ГАЗ-ка без шофьор

  • газ-
  • газель-
  • безпилотни автомобили

 

Списъкът с безпилотни автомобили се допълни с още един, този път обаче превозното средство е руско. Става дума за интересен проект на базата на Газель, който е направен от руски студенти. Външно превозното средство не се отличава от оригинала, но в технически план ГАЗ-ката е наблъскана със сложни устройства, възли и микросхеми.
Всички електроприводи, които автоматизират подаването на газ, натискането на спирачки и управлението на волана са направени в конструкторското бюро Аврора. Окръжаващата го обстановка безпилотната ГАЗ-ка "разчита" чрез набор от сканиращи устройства, които предават 3D картина на общ компютър.
Друг 2D скенер дава информация за препятствия, които възникват непосредствено пред автомобила. Изработването на основната програма, с която работи компютърът отнема на студентите цели две години и в момента те продължават да я усъвършенстват.
Следващата година ще се проведе мащабен европейски конкурс, който ще определи най-добрите безпилотни автомобили. Руските студенти се надяват до тогава да са напълно готови и да представят своя проект, който ще е значително по-добър отколкото е сега.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА