Last news in Fakti

24 Април, 2023 08:49 1 294 0

Ford патентова SUV с врата като на Model X

  • ford-
  • model x-
  • врата-
  • патент

Технологията е заявена още през 2021 година

Ford патентова SUV с врата като на Model X - 1

Американските власти публикуваха патент на Ford от октомври месец 2021 година, който показва интересна концепция за SUV с отваряща се нагоре единична врата, подобна на тези при Model X при Tesla. За разлика от колата на Мъск, тук вратата е само една и се използва за влизане в автомобила от всички пътници, докато шофьорът има собствена традиционна врата в лявата част на колата.

Освен вратата, можем да видим, че и част от прага също се мести, падайки надолу във формата на стъпало, което да улесни качването и слизането от колата. Скиците показват, че системата изглежда сложна на пръв поглед с няколко амортисьора и панти за вратата. На теория това би трябвало да улесни достъпа до интериора за пътниците на предните и задните седалки, като отвори повече място за влизане в автомобила.

Концептът на така наречените “Gullwing doors” изобщо не е нов и всъщност е представен през 50-те години на миналия век с дебюта на легендарния Mercedes Benz 300 SL. Въпреки това, колите които използват подобна технология се броят на пръсти, а повечето от тях са суперколи, които се правят в ограничени тиражи с изключително високи цени.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА