Last news in Fakti

27 Септември, 2013 16:12 2 437 0

Гугъл стана на 15 години!

  • google-
  • рожден ден-
  • гугъл

Датата на рождения ден на интернет гигантът си остава спорна

Google обяви, че днес е рожденик. Компанията реши да отпразнува своя 15 рожден ден с интерактивно-лого игра (Google doodle), базирана на мексиканската пинята.

Логото на компанията е под формата на простичка игра, в която интернет потребителят трябва да удря с пръчка пинята във формата на звезда, за да събере най-много бонбони.

Интернет компанията измина дълъг път през тези години. Ако потърсете  "Google in 1998"  ще видите как търсачката е изглеждала в първите си години.

Първоначално наречена BackRub и направена в гараж, Google е основана от аспирантите  Лари Пейдж и Сергей Брин като част от изследователски проект.

От тогава Google продължава непрестанно да се разраства чрез разработване на нови продукти, придобиване и партньорство с други компании. Към момента с ръка на сърцето можем да кажем, че това е най-посещавания сайт в света, който направи своите създатели мулти-милиардери.

Името на Google всъщност е игра на думи и букви и произхожда от думата googol, която е математически термин за единица последвана от 100 нули (10100). Днес, поради ежедневната употреба в английския език, думата "google" е добавена в Оксфордския английски речник и означава "използване на търсачката на Google за намиране на информация в интернет".

Действителната дата на рождения ден на Google отдавна е тема на дебат. Марката е регистрирана на 4 септември 1998 г., но някои казват, че по-скоро трябва да е 7 септември - датата, на която сайта е включен или 15 септември – датата, на която домейна Google.com е бил регистриран за първи път.

Причината Google да празнува рождения си ден на 27 септември изглежда се дължи на спор с друга голяма търсачка – Yahoo, който започна през 2005 г.

Все пак: Честит рожден ден Google!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА