Last news in Fakti

16 Август, 2023 12:00 12 492 3

Тествахме новия сгъваем флагман на Samsung

  • samsung-
  • galaxy-
  • z fold 5-
  • z flip 5

Колко по-добър е Galaxy Z Fold 5

Тествахме новия сгъваем флагман на Samsung - 1

На 27 юли тази година Samsung представи новото поколение сгъваеми смартфони Galaxy Z Flip 5 и Galaxy Z Fold 5, а ние имахме честта да изпробваме последния в рамките на продължителен тест преди пазарният му дебют миналия петък. В рамките на седмица използвахме Galaxy Z Fold 5 като основен смартфон, а за наша радост това съвпадна и с почивката ни на морето, където успяхме да проверим, може ли този смартфон да замести носенето на лаптоп по време на ваканция.

Отговорът на този въпрос ще разберете малко по-надолу в текста, а преди това ще започнем с главните промени, които отличават Z Fold 5 от неговия предшественик. Първата основна разлика, която виждате е дебелината. При предшественика дебелината е точно 15.6мм в сгънато състояние, докато тук тя е 13.4мм. При разгънато състояние, Fold 5 също има предимство с около 0.2мм. Основна заслуга за това има новата панта на дисплея Flex Hinge, която не оставя никаква пролука между двете части на екрана, нещо което не се харесваше на много от клиентите преди. Подобрено също така е и теглото, което е точно 253 грама и изглежда е по-добре разпределено, тъй като устройството не се усеща толкова тежко, колкото своя предшественик.

Изключвайки тези промени, то Galaxy Z Fold 5 е подобен на своя предшественик, като разчита на 6.2-инчов екран с резолюция 2316х904 пиксела, който може да се използва в сгънато положение, както и 7.6-инчов екран с резолюция от 2176х2812 пиксела. Ако следите по-добре характеристиките на устройствата на пазара, то ще забележите, че те са идентични с тези на предходния модел, но за разлика от него, тук откриваме по-високи нива на яркост и по-здравото стъкло Gorilla Glass Victus 2, което за наша радост не можахме да пробваме колко здраво е наистина.

Камерата също е подобна на тази на предшественика с основен 50MP сензор, 12MP сензор за ултрашироката камера и 10MP телефото оптика. Въпреки това, новият Fold прави по-добри снимки, както сами може да се уверите в приложените кадри и това се дължи главно на новия процесор и софтуер за обработка на снимки. Минус, който можем да отбележим тук са цветовете на снимките, които може да не се харесат на заклетите фотографи, тъй като софтуерът автоматично засилва по-ярките тонове и увеличава контраста. За сметка на това пък, телефонът разполага с няколко режима, включително и Pro режим, където запалените фотографи могат да редактират всяка една настройка.

Налична е и 10MP селфи камера на по-големия екран, както и 4MP камера на по-малкия екран, отново за селфита. Основната причина за по-малкия сензор на втората камера е в това, че ако решите да си правите селфи с „гърба“ на смартфона, то просто може да включите основната 50MPкамера и да се гледате във втория дисплей на устройството.

Преди да завършим с характеристиките, ще споделим и какво всъщност задвижва всичко това, а именно процесора Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Тук той работи с 12GB RAM и избор между 256GB, 512GB и 1TB място за съхранение. Батерията е с капацитет 4400мАч.

След като споделихме „сухата“ материя за феновете на статистиката, сега ще ви разкажем и как всъщност се усеща новият смартфон при ежедневно ползване. Както вече ви споделихме, той е по-тънък и това се усеща драстично, както при използване в сгънато състояние, така и при носенето на смартфона в джоба. Въпреки това, времето в което смартфонът остава сгънат е минимално и честно казано при нас това се случваше в моментите в които трябва да направим бърза снимка или да проверим нещо за кратко.

Новият Samsung пристига с One UI 5.1.1, който е базиран на Android 13 и има някои скрити трикове, които подобряват използването на сгъваем смартфон. Един от тях е възможността за използване на три приложения на големия екран. Това ви позволява да отворите браузъра си на лявата част на дисплея например и да разделите дясната част за приложение за чат и социална мрежа или YouTube например. По подобен начин работи и камерата на Galaxy Z Fold 5, която ви позволява да сгънете смартфона под 90-градусов ъгъл и да преглеждате снимки в долната част, докато камерата ви е готова за действие в горната част.

По същият начин работи и клавиатурата, която може да заеме цялата долна част на екрана, докато горната част се заема от избрано приложение, като по този начин смартфонът наистина се превръща в един малък лаптоп. Ние също изпробвахме този режим, но честно казано така и не успяхме да свикнем с него и използвахме смартфона в стандартния режим на клавиатура, който е не по-лош. В отговор на поставения в началото въпрос, а именно може ли да замести носенето на лаптоп по време на ваканция, то краткия отговор е „Да“. Galaxy Z Fold 5 определено е насочен към бизнес клиентите и позволява бързото и лесно разглеждане и редактиране на текстови файлове, имейли или снимки и чертежи. Разбира се, смартфонът не може да замести изцяло преносимите компютри и специфичния софтуер, но пък може да ви позволи да се откъснете за няколко дни от ежедневната работа.

Както вече споменахме, смартфонът бе при нас на морето и колкото и да искахме да го ползваме за работа, то частта с почивката надделя. Именно тогава успяхме да изпробваме и няколко игри, които изобщо не затрудниха Z Fold 5, въпреки силното слънце на плажа, където в действие влезе подобрената система за охлаждане. Със същия успех прекарвахме и по няколко часа, скролвайки безразсъдно в TikTok, Facebook и Instagram, нещо за което сме сигурни, че е занимание и на голяма част от потребителите. По отношение на батерията, смартфонът спокойно изкарва един ден ползване, като в края на деня разполагаме с между 20% и 40% капацитет в зависимост от натоварването.

В последния ден от нашата почивка успяхме да запечатаме и морския изгрев, което бе и един от тестовете на камерата. Както вече ви споменахме, цветовете са по-ярки от тези които вижда човешкото око, но пък за сметка на това са идеални за социалните мрежи, където често това е търсеният ефект. В края на вечерта и последната разходка по морските улици се натъкнахме и на класически екземпляр от любим модел, а именно 911, който пък се превърна в тест за нощния режим на камерата и работата ѝ при неоптимални условия.

Подобно на Galaxy S23 Ultra, така и тук може да използвате S Pen, като дори от Samsung са разработили S Pen Fold Edition, която е по-тънка и по-компактна. Тя няма отделно място в смартфона, но за сметка на това може да се комбинира със Slim S Pen Case, който се предлага в различни цветове, които допълват опциите от Студено синьо, Мистично черно и Естествен памук, които Z Fold 5 предлага.

В заключение можем да кажем, че Galaxy Z Fold 5 наследява успеха на своя предшественик, като поправя именно аспектите в които Z Fold 4 не се справяше по-най-добрия начин. Както и всяко друго нещо, обаче, така и тук, това има своята цена. При Galxy Z Fold 5 те започват от 3699лв. за версията с 256GB и достигат до 4399лв. за версията с 1TB. Тази която тествахме ние с 512GB се разполага по средата с цена от 3949лв.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЕЗ ДУМИ

    12 2 Отговор
    КОЛКО ТРЯБВА ДА ПЕСТИШ, ЗА ДА СЕ ФУКАШ
  • 2 Кольо,

    6 9 Отговор
    Това просто е един сгъваем лаптоп с два екрана в умален вид и нищо повече...

    Коментиран от #3

  • 3 Ммм

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Кольо,":

    Значи телефон+лаптоп още и то не с един а с два дисплея още по-добре тогава. Не е просто телефон