Last news in Fakti

30 Август, 2023 19:20 4 018 44

Китайци показаха смартфон с 5 години гаранция и лесни за подменяне части

  • fairphone-
  • смартфон-
  • китай

Fairphone 5 е направен от 70% рециклирани материали

Китайци показаха смартфон с 5 години гаранция и лесни за подменяне части - 1

Fairphone представи своя нов смартфон с означението 5, който пристига с три нови цвята, черен, син и прозрачен. Телефонът е направен от 70% рециклирани материали и пристига с 5 години гаранция. Заедно с това от компанията обещават и да поддържат софтуера в рамките на поне 8 години, като в най-добрия случай, те могат да станат дори 10.

Смартфонът може да се похвали и с това, че е изключително лесен за поправка, благодарение на своите десет основни модула в които са разположени всички части. От компанията рекламират, че устройството може да се поправи само с помощта на кръстата отвертка. Модулите включват OLED дисплей, предна и задна камера, USB порт, батерията и други.

Дисплеят е с диагонал от 6.46 инча и с честота на опресняване до 90Hz. В предната част има малка 50MP камера, а на гърба се разчита на друг 50MP сензор на Sony, който работи заедно с широкоъгълен сензор. Процесорът е Qualcomm QCM6490 и работи с 8GB RAM и 256GB място за съхранение. Наличен е и слот за карта памет с размер до 2TB. Батерията е с капацитет 4200мАч и поддържа до 30W зареждане. Цените започват от 580 евро.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия с ресурсите

    26 15 Отговор
    Китай с постоянно усъвършенстваните копирки. Западняна грохна и утече - не е ли така?

    Коментиран от #5

  • 2 Ташунко

    22 36 Отговор
    Това на руснаците не им трябва ,защото не знаят горките за какво служи.Дайте им сърп и чук
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Леголанд

    17 3 Отговор
    LG и Моторола имаха подобни модели преди време.
  • 5 БСП на Бунището

    13 30 Отговор

    До коментар #1 от "Русия с ресурсите":

    Грохна и утече Руския тарикат в БРИС..Там са Китай с Милиард и половина и Индия с Милиард и половина население.Те пеша да тръгнат без оръжие ще прегазят Руския пияндурник..Обаче за сега Китаеца завладява Автомобилния им пазар с няколко модела jac с табелки на Москвич и целия пазар за Електроника в Русия...Пазара за дрехи и конфекция...Пазара за квот се сетиш - китаеца го е внесъл в Китайски молове и Продава...Такива Жертви са Руските аналогови смешници...Аз употребявам само китайски телефони и си заслужават!!В Китайска Окупация ли сме бе...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тоз

    6 22 Отговор
    И пак Апъл и Самсунг ще доминират. А за китайците скромен дял.
  • 8 564335

    23 0 Отговор
    Истината е че трябва телефоните да бъдат изцяло в полза на собствениците им. В това число и човек сам да може да си подмени батерията да има наличие на оригинални резервни части и т.н. На всеки е ясно че отдавна и нарочно се даде тази анти-потребителска тенденция с цел печалба. Лицемерието бива прикривано зад жалки ооравдания маркетинг и лъжи. ЕС се опитват поне да се противопоставят на монопола и гнусното задкулисие в полза на крайния потребител. Да видим алчността ли ще спечели или това което трябва да се случи.

    Коментиран от #13, #14

  • 9 Любо

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Не съди за китайските телефони по боклуците които се внасят за десетина долара в България, а се продават за по седем, осемстоти лева. Хората имат и много добри телефони но не тази цена.

    Коментиран от #22

  • 10 Е бем

    11 1 Отговор
    ти ябълките
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 хаха

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Георги Петров":

    crApple сектата, какво друго да очакваш от тях?
  • 13 Георги Петров

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "564335":

    Благодаря. Не се сетих за думата "секта",но наистина са до такава степен заслепени,че достигат до психиатрични отклонения. Все тая -всеки луд с номера си. Та и те така... Иначе ги оприличавам на коне с капаци...
  • 14 Георги Петров

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "564335":

    Много точно. Браво. Така е. Абсолютно си прав.
  • 15 Джон

    5 0 Отговор
    Андроид или Апъл, всеки сам си преценява.

    Коментиран от #32

  • 16 000233

    5 0 Отговор
    На Nokia 1 също всичко се подменя лесно с отваряне на капака. Така че нищо ново не са направили китайците.
  • 17 Салим

    4 3 Отговор
    Поредната китайска щайга
  • 18 Тод

    8 0 Отговор
    Само дето Fairphone е ХОЛАНДСКА компания.

    Да ограмотим хората, които ни информират!
  • 19 Тод

    7 0 Отговор
    На айфонджия вяра да нямаш!

    Честичко от не знание послъгват.

    Коментиран от #20

  • 20 Ножд

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Тод":

    Не е само от незнание, но и от годините заблуди и манипулиране. Минал съм от там, осъзнах го и просто няма връщане назад.
  • 21 Сектата

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Георги Петров":

    Казваш, че не ти пука за тях а говориш за тях. :) Със Самсунг съм, но е добре да помислиш, защо толкова хора използват айфон.
  • 22 гост

    6 11 Отговор

    До коментар #9 от "Любо":

    Когато ми покажеш в Китай да се редят на опашки два дена предварително за китайски телефони , както се редят за Айфон , тогава се обяснявай !! Дотогава си трай и дръж скапаните китайски пръчки в дълбокия джоб , да не ти се смеят !!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Георги Петров

    11 3 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    85 % от прехвалените айфони се правят в Китай... Вземи ,та попрочети малко повечко,скъпи ми приятелю. Със здраве си ползвай айфона. Тежичък и дебеличък,но карай,пълно щастие няма...

    Коментиран от #26, #28, #43

  • 26 гост

    3 11 Отговор

    До коментар #25 от "Георги Петров":

    Първо не са 85 % , ама карай , второ дори тези дето се правят в Китай се правят от ТАЙВАНСКА фирма и винаги са се правели от нея и трето , какво от това ??? Освен че признаваш , че китайците с съвременните роби , дето се ползват за нископлатена работа ?? И даже дребните пари дето са изкарали за нея се връщат обратно при Епъл с ПРОДАЖБИТЕ на Епъл в Китай , аххахахахха !! Хем го произвеждат , хем им го продава и то на цени почти като американските !!! Страшна далавера за Китай , хахахаха !!
  • 27 Никак

    4 0 Отговор
    Не е евтин. Над 1000 лв за телефон... Не си струва.
  • 28 гост

    0 8 Отговор

    До коментар #25 от "Георги Петров":

    Не мога да разбера кога ще вденете каква излагация е това с "обявите" какво се правело в Китай !! И какво от това ??? Мерцедес се прави в Китай , това значи , че Мерцедес е китайски ли ?? И какво значи "се прави" ??!! Значи аз като съм взел някой да ми прекопае нивата или да ми обере овошките , значи са негови ?? А когато в България някой работи на ишлеме ревете като заклани , а когато в Китай 70-80% от производството е на ишлеме , това е гордост и вече значи , че е китайско ?? Божее , боже , не е лесно и да си тролче за копейки , направо да го съжали човек !!
  • 29 Гост

    3 5 Отговор
    Имал съм доста китайски телефони и винаги е имало проблем с GPS-a. Освен това ако ги купиш от Алиекспрес, трябва сам да си сложиш Play Store в някои случаи. В момента имам Samsung - всичко работи и то много стабилно. Доста по-скъпо е, но си струва
  • 30 Георги Петров

    8 0 Отговор
    Между другото, в споровете за изключителната надеждност на iPhone трябва да се зададе въпросът - защо има толкова много сервизи, специализирани изключително в ремонта на смартфони на Apple?

    Коментиран от #31

  • 31 гост

    4 11 Отговор

    До коментар #30 от "Георги Петров":

    Защото има още милиони работещи Айфон от преди 10 , че и повече години !! И защото цената им е такава , че си заслужава да ги ремонтираш !!! Как да дадеш 50 лева за ремонт на китайска пръчка , която още в две годишнта си гаранция не струва и 100 лева ??? И която се продава за 1 (ЕДИН) лев чисто нова при мобилните оператори срещу двегодишен договор , който и без нея пак ще сключиш и ще плащаш пак толкова !!

    Коментиран от #33

  • 32 гост

    2 6 Отговор

    До коментар #15 от "Джон":

    Много точно , всеки си преценява , но и двата избора с АМЕРИКАНСКИ !!! Пак повтарям , и двата избора са американски , а не китайски !! И приходите от тях също са само американски !! Един път като си купуваш телефона , ако ще да е китайски , щото производителите плащат на Гугъл до 30 % от цената за патенти права , а при Епъл получават не повече от 10 % за "сглобяването" !!! И отделно ВСИЧКИ приходи след това през живота на телефона са 100 % за Гугъл и Епъл , а те са често 4-5 ПЪТИ по-големи от цената на телефона !! Само рекламите , които четеш по 100 пъти на ден са колкото един телефон дневно , пак в сметката на Гугъл и Епъл , а не в някакъв китайски завод , дето го "сглобявал" , хахахахахах !!

    Коментиран от #39

  • 33 Георги Петров

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Не че нещо,ама си задавам логичния въпрос -по колко пъти на ден се зарежда батерията на десетгодишен айфон... Не им завиждам на милионите горди собственици на по старите айфони... Нищо де,те хората затова измислиха преносимите зарядни-вземаш две три в джоба и на два часа зареждаш. Ако издържи и два часа...

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Абе, джендьо

    6 3 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    Ти си тотален роб и завършен продукт на съвременния икономически неолиберализъм. Телефоните са пособия - нещо с което да си свършиш работа, а не цел на живота ти. Щом едно пособие върши работа, то е ок.
    Само пълен идиииот може да се реди и да спи на палатка, за да си купи някакъв телефон.

    Коментиран от #36

  • 36 гост

    2 7 Отговор

    До коментар #35 от "Абе, джендьо":

    Ооо , супер , значи най-накрая призна , че любимите ти китайци са "пълни идиоти" , щото точно те се редят със седмици на палатки за Айфон и то с МИЛИОНИ !!! Повтарям с милиони , ако не си ги видял , хахахаха !! И ще го правят дори Айфон да е с три поколения назад в техниката , което никога няма да стане , но винаги ще бъде за китайците това , което желаят най-много , символ на АМЕРИКАНСКИЯ начин на живот , не на китайския !! Това е , преживей го !!

    Коментиран от #38, #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Джон

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    Много брутално ми го наука
  • 39 Знайко

    7 1 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Всъщност избора не е на краварите - ако почнат производство в други страни или трябва да вдигнат цените двойно или ако се преместят на място с евтини ресурси , ще имат проблеми с работната ръка или митата. Хабер си нямаш от икономика, но да сметнеш как хитрите ейпъл източват парите на глупавите китайци-можеш! Я кажи ти какво спечели от това , че айпъл са лъжци и продават на тройни цени?
    Аз ще ти кажа...понеже си си купил айфон на изплащане , няма как да признаеш че си се набутал.

    Коментиран от #42

  • 40 Знайко

    5 2 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    Да не би да се редят, защото знаят, че фо-ня няма капацитет да произведе достатъчно за всички?
    Я да видим дали съм разбрал правилно- ако съм достатъчно тъп за да седя няколко дни на палатка пред магазин, това доказва , че фо-ня са много технологично напреднали? Така ли?

    Коментиран от #41

  • 41 Джон

    1 3 Отговор

    До коментар #40 от "Знайко":

    Айфон 14 е най-продаваният модел телефон през 2023 г.
  • 42 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "Знайко":

    Верно ли , хахаха !! То затова сигурно прословутия Фокскон напуска Китай и ще свие заводите там почти 10 пъти !! И ще строи нови в САЩ и ЕС , ти да видиш , освен в още 5-6 държави ! Сигурно щото ще вдига цените двойно , ама в Китай , хахахах !!
  • 43 Роко

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Георги Петров":

    И след като айфоните се правят в китай да не би да са китайски.след като бързите влакове са на сименс и алстом да не би да са ги измислили китайците
  • 44 Жоро

    2 0 Отговор
    Много сте неграмотни от Факти....С идеята да тласненете китайците и ватнешка станане смешни :D :D
    Fairphone е ХОЛАНДСКА КОМПАНИЯ.....ФАКТ!