Last news in Fakti

30 Май, 2024 11:37 15 389 30

Новата технология на Porsche прави възможно масово производство на гориво от въздух

  • porsche-
  • синтетично гориво

Ако Porsche успее да усъвършенства тази технология, масовото производство на синтетично гориво ще стане реалност

Новата технология на Porsche прави възможно масово производство на гориво от въздух - 1

Porsche патентова нова технология за улавяне на въглероден диоксид от въздуха, потвърждавайки ангажимента си към разработването на синтетични горива и запазването на двигателите с вътрешно горене.

Технологията позволява въглеродният диоксид да бъде уловен от атмосферата и синтезиран с водород, създавайки "синтетично гориво", което е подобно на "традиционния" бензин, но го прави въглеродно неутрален.

До момента има правени опити в тази насока, но проблемът със съществуващите системи за улавяне на въглерод е тяхната ресурсоемкост и ниска концентрация на въглероден диоксид във въздуха.

Технологията на Porsche решава тези проблеми, като намалява консумацията на вода в процеса. Той рециклира влагата от пречистения въздух, което намалява нуждата от външни източници на вода и прави процеса по-ефективен.

Ако Porsche успее да усъвършенства тази технология, масовото производство на синтетично гориво ще стане реалност, което ще доведе до по-ниски разходи за крайния потребител.

Тази стъпка показва, че автомобилният производител не чака външна помощ, а работи активно върху решаването на екологичните проблеми и осигуряването на бъдеще за двигателите с вътрешно горене.

По този начин Porsche не само допринася за намаляване на въглеродните емисии, но също така предлага потенциално революционно решение за автомобилната индустрия, защото, както е вижда, електрификацията започна да буксува.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    51 13 Отговор
    "...тяхната ресурсоемкост и ниска концентрация на въглероден диоксид във въздуха"
    Ми като е ниска концентрацията на СО2 от какъв зор е напъна за "зелената сделка" ????
    Опищяхте орталъка, че много СО2 отделяме, а се оказа, че концентрацията му е прекалено ниска!!!

    Коментиран от #10, #25

  • 2 Гост

    23 2 Отговор
    А, какви продукти се отделят при процеса, освен горивото? Изхвърля ли се нещо друго в атмосферата? Получават ли се други съединения?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тъй, тъй…

    24 0 Отговор
    а догодина за цели проводници!
  • 5 111111

    23 2 Отговор
    Eхааааа..... Гребеш от въздуха въглевод! Гребеш и водород!
    И си правиш ... Я, ракия (С2Н3-ОН).... я, захар, ... кеф ти октан.... кеф ти цетан.
    Идилия!

    ПС
    Цената ли?

    Айде сега... подробности.

    И още: Кой ще достави - насипно, разбира се, иначе как ще ги гребем на воля - водорода и въглерода.

    Коментиран от #6

  • 6 Механик

    23 2 Отговор

    До коментар #5 от "111111":

    Само малка корекция C2H5OH (етилов спирт / алкохол)
    За останалото си прав.
    Ама то си го и пише "РЕСУРСОЕМКО", тоест ще се цапа повече и неизвестно с какво. За това пък продуктът ще е толкова скъп, че по-добре да си караш колата с 90-годишно уиски.
  • 7 Двуличие

    15 8 Отговор
    Интересно, всички електрофили се кълнат как технологичният пробив за евтини, безвредни, леки и ефективни батерии е неизбежен и ще се случи всеки момент, но такъв пробив за синтез или "дестилацията" на синтетично гориво е умряла работа и няма шанс.

    Хубаво е, когато има стандарти, а още по-хубаво е, когато тези стандарти са двойни!

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    9 22 Отговор

    До коментар #7 от "Двуличие":

    Двойни са единствено мераците на любителите на кюмбета да спасят любимото си недоразумение , което отдавна трябваше да е в музея !!! Не ти ли прави поне впечатление коя точно фирма се занимава с тая пълна глупост ?? А именно тази , която със сто зора пласира по 250-300 000 изключително скъпи коли годишно и се готви да ги намали наполовина , за да вдигне още толкова цените и да има същата печалба , щото вече и се изясни , че повече от тия бройки няма да продаде посмъртно !! За такива бройки и за такива цени , а като знаем и колко ги интересува разхода за гориво собствениците могат и с куриер да им пращат "горивото" , щото то ще си е на цени колкото сегашен разход на камион и то от големите !! Електромобилите това не ги бърка въобще , защото първо разликата в пари в разхода само ще се увеличи и то поне двойно и второ колкото и "екологично" да е това гориво , когато го изгарят под носа ти , емисиите му са си пак толкова отровни !! Ако искаш затвпри се с едно такова"екологично" Порше в гаража и пробвай !! Така че няма да дочакаш "масови" кюмбета с гориво от въздух или от каквото и да е , това са изгъзици за шепа хора , които ще трябва да ползват от врме на време достатъчно далече от всякакви хора , разбирай да имат ежедневен електромобил , с който от време на време да идат ИЗВЪН населено място , където да "покарат" тази изгъзица !! И електромобила пак ще я бие по всички показатели като маче у дирек както и в момента прави със всички кюмбета !!

    Коментиран от #9, #16, #17, #20

  • 9 Някой си

    21 4 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Заспивам да разбирам твоите миксери са толкова еко и"зелени"???? Само ми е интересно като си толкова убеден, ще се съгласил ли да ги загробват батериите в твоя двор, щото нали са супер еко и супер "зеле и"?????

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    5 17 Отговор

    До коментар #9 от "Някой си":

    Абсолютно съм съгласен за "загробват" батерии в двора ми и даже ще им дам някой лев да се почерпят !! По-бърз и лесен начин да стана милионер не мога да направя дори с наркотици , при това със сто пъти повече разправия и рискове !! Само ги дай тия , аз сам ще ги заведа до двора , хахахахах !!

    Коментиран от #12

  • 12 Гост

    11 4 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Първо питай родител-1, да не ти дърпа ушите, като разбере.

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    4 11 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Ти ако искаш питай и родител 10 , като ги караш по бройка , аз няма кого да питам , мен ме питат ! И ме слушат задължително при това !

    Коментиран от #18

  • 14 Отец Петка

    11 2 Отговор
    А какво ще дишаме като направят въздуха на гориво.

    Коментиран от #19

  • 15 Джи

    2 1 Отговор
    Браво на всички, сигурно знаете и как се прави ракия?
  • 16 Вагени

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Ба, изтърка удивителния знак на клавиатурата си, бре дядовото. Много ви бие тока, това електричарите. Като те пусне логореята, ела пак да се изкажеш.
  • 17 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Май не си чел днешната статия за намаленото търсене на Модел Y, а?

    Коментиран от #24

  • 18 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Питат те тебе, какъв е специалитетът за днес и свършила ли е бирата.
  • 19 Пародия

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Отец Петка":

    После ще построят супермаркет и в него ще продават и въздух.В различни опаковки и с различно качество.
    Както сега продават питейна вода. От един до четири лева за половин литър.
  • 20 гостинин

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Познавам един с елекричка, има се за много зелен и еко но като го питам кога ще спре да се отоплява на пелети и дърва ми се сърди.

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Чалмата

    5 3 Отговор
    Вай Аллах, ма ние мързиливе чалми, ще загинем бре тогава.
  • 22 гост

    0 6 Отговор

    До коментар #20 от "гостинин":

    Ми не знам дали сте наясно групичката с особени потребности , ама дървата и пелетите са абсолютно същото като това "екологично гориво" , само че наистина екологично и възобновяемо и най-важното съвършено ефективно произвеждано от природата по начин , който е в пъти , ама много пъти по-евтин и по производителен от тия напъни на Порше !! Щото "кпд-то" на растежа на дървото и начина му на преобразуване на слънчевата енергия , щото за ваш ужас дървесината е точно преобразувана слънчева енергия е на ниво , което в Порше няма да стигнат и след 1000 години или по-точно никога , просто щото ще спрат да опитват най-много след 15-20 !!! Щото дотогава електричките толкова ще са се развили , че никой няма и да си помисля за жалкото изкопаемо двг , да не говорим да му търси "спасение" с разни измислени горива на цената на златото !!
  • 23 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "гостинин":

    Всъщност реално погледнато дървесината е най-голямата "батерия" на планетата и за разлика от умрелия петрол и газ се намира практически навсякъде и добива и е в десетки пъти по-евтин ! Но най-важното , възстановява се за някакви си 20-30 години , а не за милиони като петрола и газа ! Има растителни видове които увеличават масата си до 300 (ТРИСТА ) ПЪТИ годишно !!! И това без човек дори да прави абсолютно нищо !
  • 24 гост

    0 7 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    И какво ако съм я чел ?? Намалено търсене след като за няма 3 години стигна от нула до най-продаван модел в СВЕТА !! И задмина прословутата Корола , която е под половината от цената му !! Ххахаха !! Всички стогодишни , включително Тойота биха дали всичко за такова "намалено търсене" !! А ти прочете ли , че новите модели електромобили вече излизат на цени между 10 и 20 000 долара ?? И че проблема за "намалялото" търсене не са електромобилите , а изоставането на зарядните станции , което ще бъде наваксано за година две , максимум !! И как ще подейства на "търсенето" комбинация от електромобили на ПОЛОВИН цена от кюмбе плюс зарядни навсякъде ?? Щото ако не си забелязал вече дори Дачия е на НАД 20 000 евро , да не говорим за другите !
  • 25 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    Както винаги на групичката със специални потребности трябва да се обяснява като на първолаци , че и по-зле ! Ако не вдяват има голяма разлика между концентрация нужна за ефективно и с поносима цена производство и такава , която е добра за планетата и за хората най-важното !! Та именно за производството на измисленото "гориво" концентрацията е малка , но за планетата и хората е повече от голяма !! Само да напомня за лаиците , че увеличаването на въглеродния диоксид в атмосферата само с 30 % ще я направи НЕГОДНА за дишане , остави затоплянето и всички други ужаси свързани с него !! Явно почитателите на кюмбета предпочитате да ходите с кислородни апарати , вместо да вденете , че двг е най-лошата машина измислена някога от човека !!!

    Коментиран от #26, #28, #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мяу

    1 0 Отговор
    Най - важното в тоя тип бомбастик статии е започването на всяко изречение с "ако"
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Радкее

    0 0 Отговор
    ти ли ди гостенче или се връткате с галюнчу-мамин-селски!???
  • 30 Толкова

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    е лоша, че благодарение на нея имаш в какво да живееш, какво да сложиш на масата и с какво да си избършеш …
    Толкова за вас, ел. празнословците….