Last news in Fakti

21 Юни, 2024 20:00 2 364 1

BMW отменя сделката за батерии с Northvolt

  • bmw-
  • ix3-
  • northvolt

Все пак двете компании може да си сътрудничат

BMW отменя сделката за батерии с Northvolt  - 1

Въпреки че през 2020 г. BMW обяви сделка за доставка на акумулаторни клетки на стойност 2 млрд. евро с Northvolt, BMW се отказа от споразумението поради забавяне на производството на шведския производител. Първоначално предвиден за използване в настоящите електромобили с очакван срок на доставка 2024 г., трудностите на Northvolt да увеличи производството и високият процент на бракувани продукти принудиха BMW да потърси алтернативни доставчици.

Въпреки че непосредствената нужда от батерийни клетки се задоволява от корейския доставчик Samsung SDI, BMW запазва ангажимента си към Northvolt за в бъдеще. Германският автомобилен производител има за цел да използва батерийните клетки от следващо поколение на Northvolt в предстоящата си платформа за електромобили Neue Klasse. Тази платформа ще бъде в основата на редица електромобили, включително серийна версия на iX3 в края на 2025 г., електрически седан с размери на 3 Series, iX4, , и комби, което ще се появи през 2027 г. Гамата Neue Klasse ще включва и заместител на настоящия iX2.

Решението на BMW подчертава променящия се пейзаж на веригата за доставка на батерии за електрически автомобили. Производителите на автомобили се нуждаят от надеждни източници за настоящите и бъдещите технологии за батерии, а затрудненията в производството или забавянията могат да наложат корекции в стратегиите за снабдяване. Докато Northvolt работи за преодоляване на предизвикателствата, предстои да видим дали ще успее да си върне доверието на BMW и да стане доставчик на батерийни клетки за бъдещите електрически автомобили на BMW.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Че Ен ве

    2 0 Отговор
    За какво са им батерии и клетки , нали се отказаха да правят електромобили