5 Септември, 2024 10:21 2 794 12

BMW ще започне да продава автомобили, които променят цвета си

  • bmw-
  • e-ink-
  • цветове

BMW активно развива иновации в областта на автомобилните покрития, като се стреми да ги направи по-уникални и извън рамките на стандартните цветови решения

BMW ще започне да продава автомобили, които променят цвета си - 1

През 2019 година баварската компания представи X6 с покритие Vantablack VBx2, което абсорбира почти цялата светлина, което го направи най-тъмната кола в света. През 2022-а BMW разкри iX Flow, който използва технологията E Ink, която ви позволява да променяте цвета на автомобила.

Първоначално E Ink можеше да превключва само между черно, бяло и скала на сивото. През 2023 година BMW представи концепцията i Vision Dee, която може да промени цвета на купето, като предлага 32 различни нюанса. Тази година BMW продължи развитието на технологиите в същата насока.

Сега иновацията бе приложена към модела i5 Flow NOSTOKANA, вдъхновен от Art Car, създаден от Esther Mahlangu през 1991 година. В интервю за списание Drive , инженерът на BMW Стела Кларк каза, че автомобили с E Ink могат да се появят по пътищата след 3-5 години.

Тя подчерта, че първоначално тази технология ще бъде скъпа и достъпна само на някои пазари. Кларк отбеляза също, че E Ink консумира минимално количество енергия, сравнимо с потреблението на енергия от електрическа крушка.

Предимствата на тази технология надхвърлят простия естетически ефект. Например в горещ ден собствениците ще могат да направят автомобилите си бели, за да намалят температурата в купето.

Промените в цвета също могат да помогнат на шофьорите да намерят колите си на паркинги или да направят превозните средства за спешна помощ по-видими. BMW планира да пусне тази технология в масово производство до края на десетилетието.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойкот на алчните от О-Л-Х

    16 1 Отговор
    Поредната тАпотия от БМВ...
  • 2 мхм

    15 0 Отговор
    А какво ще стане, ако автомобил блъсне/убие човек и избяга ?
    Какъв цвят кола ще търсят?

    Коментиран от #4

  • 3 Механик

    18 2 Отговор
    И в талона в графата "цвят" какво ще пишем?
    "Цвят; НЕИЗВЕСТЕН", ли?
    Цвят неизвестен, пол и той неизвестен, брашно от червеи, прайдове, мъже се пишат за жени и бият жени, ама официално.... Бустери и локдауни, данъци/мита/акцзи, щото икономика няма, ама трябва да храним евро-бюрократите и "мароканските скакалци"...
    Пфу!
  • 4 Механик

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "мхм":

    Ми няма да го търсят. След като се оказа, че джендърите, педофилите, некрофилите и бабофилите имат права, защо пък убийците да си нямат? Ми и те са хора, дето се вика. И те хляб ядат и имат нужда да се забавляват и да удоволетворяват потребностите си.
    Така де!
  • 5 Сервизе автомобил!

    8 0 Отговор
    В сервиза един цвят, когато го буташ друг, когато е в гаража през зимата друг.....

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мда

    5 0 Отговор
    И като отидеш на паркинга не можеш да я намериш ! :)))
  • 9 Интересно

    5 0 Отговор
    Какъв цвят ще пише в регистрацията ?!
  • 10 Човек с очи

    7 0 Отговор
    Шарена боя - добре.
    А кога ще започната да правят елегантни коли, да ти е приятно да ги гледаш?
    Може би да си наемат един италианец ? Стига с тия тежки квадратни сандъци.
  • 11 Пеуник

    8 0 Отговор
    Няма как грозотията да я оправиш с цветовете на дъгата. Махнете педалите и геймърите от конструкторския отдел! Оставете инженерите да си свършат работата!
  • 12 Иноваторът

    1 1 Отговор
    Голяма иновация няма що Китайска.
    В Китай от 10 години се предлага това