11 Септември, 2024 11:37 2 310 3

Електрическите автомобили Subaru ще получат батерии Panasonic

  • subaru-
  • panasonic-
  • батерии

Двете компании ще обединят усилията си и ще изградят съвместно предприятие

Електрическите автомобили Subaru ще получат батерии Panasonic - 1

Subaru и Panasonic подписаха споразумение за сътрудничество в областта на електрификацията: компаниите ще обединят усилията си и ще изградят съвместно предприятие за производство на цилиндрични литиево-йонни клетки. В официалното изявление на Subaru се казва, че заводът ще бъде пуснат в експлоатация през 2027 г., а първите електрически автомобили с батерия Panasonic ще се появят на пазара през 2028 г.

Преди две години беше обявено, че Subaru ще стане първата японска марка, която ще построи завод изключително за електрически автомобили. Заводът трябва да бъде част от план за електрификация, в който производителят ще инвестира 250 милиарда йени (1,93 милиарда долара) до 2027 г.

Първият масово произвеждан електрически автомобил Subaru беше кросоувърът Solterra , разработен съвместно с Toyota и обединен с bZ4X. Той е изграден върху e-Subaru Global Platform (известен още като "Toyota" e-TNGA) и е оборудван с един или два електрически мотора. Батерията на електрическия автомобил е с капацитет 71,4 kWh, запасът от мощност по цикъла WLTC е до 460 километра.

Според плановете до 2030 г. делът на електрическите превозни средства в общия обем на продажбите на Subaru трябва да бъде 50 процента (т.е. до 600 хиляди от 1,2 милиона единици), а до 2028 г. марката ще пусне осем нови модела с батерии. Един от тях ще бъде триредов електрически кросоувър, чието производство ще бъде организирано в завод в американския щат Кентъки. САЩ остават един от най-големите пазари на Subaru с дял от 70 процента и компанията очаква да продава 400 000 електрически коли на американци годишно.

Що се отнася до съвместното предприятие с Panasonic, капацитетът му ще бъде 16 гигаватчаса. Повече подробности за завода ще се появят през следващите година-две.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така

    2 2 Отговор
    Много ясно, че ще са Панасоник, нали Субару е миниатюрна част от Тойота.
  • 2 Гласувам Не подкрепям никого

    0 2 Отговор
    А на коя марка електромобили не да Панасоник :-D :-D :-D
  • 3 Шрот

    1 2 Отговор
    Глобализация поредната марка която ще изчезне дори и да остане ще бъде безлично копие на друга марка