Last news in Fakti

14 Май, 2014 11:27 2 773 0

Автомобилни гуми от глухарчета

  • continental-
  • гуми-
  • каучук

Продажбите на автомобили в развиващите се страни растат непрекъснато, а това няма как да не се отрази на търсенето на материали. Особено остро стои въпросът с естествения каучук за гуми, който се добива от бразилска хевея. Инженерите на Continental обаче твърдят, че са намерили алтернатива на дървото в... глухарчетата.

Каучукът, добиван от цветята, които всички познаваме, не отстъпва по качество на традиционния. За разлика от бразилската жевея обаче глухарчетата не се нуждаят нито от тропически климат, нито от плодородни почви.



Според Continental преходът към новата суровина ще съкрати транспортните разходи и ще задоволи растящото търсене, като едновременно с това ще способства за запазване на най-ценните райони от тропическите гори.

Технологията за добив на каучук от глухарчета вече се разработва. Според специалисти внедряването й в серийно производство ще отнеме поне още няколко години.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА