Last news in Fakti

12 Юни, 2014 10:27 2 376 1

Ford ще прави коли от домати

  • ford-
  • heinz-
  • 3g capital-
  • ford plastics

Световноизвестният производител на кетчуп Heinz, инвестиционната компания 3G Capital и Ford обявиха, че обединяват сили за създаването на биопластмаса от доматени влакна. Те се съдържат в люспата плода и досега се смятаха за отпаден продукт без полезни качества. Ако изследванията се увенчаят с успех, от новия материал ще се изработват детайли като крепежните елементи на електрическата инсталация на автомобила или държачите за монети.

Според Елън Лий от Ford Plastics, подразделение на концерна за изучаване и внедряване на биоматериали, отпадните продукти от производството на кетчуп могат не само да помогнат на автопроизводителя да намали отрицателното въздействие върху околната среда, а и теглото на возилата. В "Синия овал" вече разработват детайли от кокосови орехи, оризови люспи и дори корени от глухарчета.

Heinz не е единствената компания от хранително-вкусовата промишленост, с която си сътрудничи Ford. Автопроизводителят и Coca-Cola работят по съвместен проект за създаването на материал, получен при рециклирането на пластмасови бутилки. Суровината ще се използва за тапицерии, кори на вратите, подлакътници и подглавници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 krufx

    0 0 Отговор