ФАКТИ.БГ

Ваня Григорова за ФАКТИ: Не може да сe протестира, но може да се пише на Борисов във Фейсбук

Икономистът на КТ ''Подкрепа'' даде иновативна идея на хората, които са в бедствено икономическо положение

Публикувана: 14 Април, 2020 20:44
68 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 14977
Ваня Григорова за ФАКТИ: Не може да сe протестира, но може да се пише на Борисов във Фейсбук
Снимка: ФАКТИ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 40 гласа.

''Не само синдикатите, работодателските организации, неправителствените организации, гражданите като такива, всички ще пострадаме от тази криза. При нас спецификата е, ако гледаме като организации, при нас проблемът ще бъде този, че нашите членове няма да взимат заплати и скоро няма да са ни членове, в крайна сметка. Те просто няма да са работници. Когато са безработни, когато са затънали в дългове и вече започнат да се маргинализират тежко, те няма как да бъдат синдикални членове. Това трябва да е пределно ясно. Но това не е важното в случая. Важното е, че здравната криза се превръща в икономическа катастрофа и в политическа криза'', това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ икономическият съветник на КТ ''Подкрепа'' Ваня Григорова.

''Не знаем защо политическите елити, не само в България, не си дават сметка и не са си извадили поуки от това, което се случи след световната икономическа криза 2008-2009 г. Гражданите и на Европа, и от други континенти, загубиха всякакво доверие към политическия елит и това даде шанс на популистки, а при нас и на евроскептични партии и формации. Те ще бъдат изритани от политическата сцена (б.р. визира настоящия политически елит), ако не разберат, че трябва да отговорят на нуждите на българските граждани'', допълни Ваня Григорова.

''Те хората вече протестират. Впрочем, миналата седмица, аз мисля, че споменах, от 13 март ние водим тези разговори с правителството за минималния пакет необходими, задължителни мерки, които трябва да се приемат, за да може да се подпомогнат всички останали без доходи български граждани. Ако отворите профила на г-н Бойко Борисов във Фейсбук сега, ще видите снимка от вчерашна среща между него, лидерите на двете основни синдикални организации в страната и г-н Горанов. Надписът отгоре, гласи приблизително следното: ''Oбясних на синдикатите, че ние правим всичко възможно, подпомогнали сме българските граждани без доходи''. Нищо подобно. Всъщност, не може да твърдим, че сме подпомогнали хората без доходи, когато хората без доходи в Бургас протестираха още миналата седмица. Още преди три седмици имаше протест, едноличен, на главен готвач от хотел в Сапарева баня, който протестира пред местната община, защото мигновено беше останал без работа. Той е човек, който е работил без доход, неговото семейство към онзи момент вече гладуваше. Именно затова призоваваме хората, които срещат тези трудности, всеки има специфична съдба, нека да отиде на профила на г-н Борисов и да каже какво се случва с него. Нека да не го оставя в комфортния балон, който си е оформил от негови привърженици, които му ръкопляскат. Защото в противен случай няма на кого да се сърдим за това, че никой не ни обръща внимание.

Да, имаше спорадични изяви на геройство, а то е геройство да излезеш днес на протест, защото рискуваш минимум 300 лева глоба. Нека тези прояви на улицата да се пренесат в интернет, той е много чувствителен (б.р. визира министър-председателя). Ако 100 човека отидат на неговата страница, и разкажат техните специфични, лични истории, няма как неговите пиари да не му кажат какво се случва, той ще реагира. Просто е много сензитивен, ако можем така да го кажем. Той е информиран, само че не се вижда толкова публично'', коментира икономистът на КТ ''Подкрепа'' Ваня Григорова.


''Над 70 000 бяха към онзи ден регистрираните безработни. Главният готвач, за който ви споменах преди малко, той не е сред регистрираните безработни, тъй като няма право на обезщетение за безработица. Статистиката ще изпусне огромна част от останалите без работа, тези, които през последните 3 години са получавали обезщетение за безработица, могат да получават само минимално такова. Минималното е четири месеца по 180 лева, никой няма да си направи труда дори да се регистрира за такава сума. Хората, които нямат 12 месеца осигурителен принос от последните 18, също нямат право. И това не означава, че тези хора не са работили.

Към миналата седмица мога да кажа колко бяха регистрираните, които от чужбина могат да ползват правата си тук - от 60 000 към онзи момент регистрирани безработни, те бяха 874. Твърде малка част, като изрично трябва да се подчертае, че това не са всички, тъй като те отиват в Агенция по заетостта едва след като е изтекъл 14-дневният карантинен срок от влизането им в страната. Тоест, ние можем да очакваме, със сигурност ще бъдат повече, но това не бива да ни успокоява, те всъщност са много малка част от всички безработни в страната'', обясни тя.

''На голяма част от българските предприятия, хайде ресторанти и прочее, им беше забранено да работят. Друга част затвориха поради нарушените вериги на доставките, тъй като са свързани с предприятия от други държави, които там са затворили работа. Защо? За да можем да затворим хората вкъщи, да ограничим заразата и да не понесем тежки човешки щети, жертви. Междувременно обаче Европейската комисия миналата седмица издаде препоръки, насоки за това европейските държави да не ограничават движението, мобилността на сезонните работници, забележете, на служителите, които гледат възрастни хора и деца. Първо, това не са критични професии. Второ, не разбираме защо и тогава мигновено пуснахме писмо до правителството - защо се позволява хиляди български граждани сега, в този момент, да напускат страната, да отиват да вършат черната работа в западноевропейските държави, след което да се върнат вкъщи и да върнат заразата. Нали знаем откъде тръгна цялата история в страната? От хора, които се върнаха от чужбина заразени. А ние в момента създаваме условия за нова вълна на заразата, когато тези хиляди български работници се върнат. Защо обаче тези хора го правят? Защото българската държава не иска да се погрижи за тях. Тоест, аз по никакъв начин не бих ги укорила за това, че се опитват да работят. Държавата трябва да им гарантира оцеляване и спокойствие през тези няколко месеца, докато започне да заглъхва вълната на заразените. И тогава, когато вече е безопасно да пътуват, нека да ги пусне да пътуват. Само че това, което прави българската държава, а за съжаление и Европейската комисия, е да стимулира трудовия и социалния дъмпинг в целия Европейски съюз. Защото какво правят фактически нашите работници като отидат там? Те подкопават нивата на заплащането там. Защото там също има безработни, но тези безработни, за да са стимулирани да заемат нискоквалифицирани, черноработнически места - на тях трябва да им се плати повече. Техните държави не искат да плащат повече, затова взимат евтина източноевропейска работна ръка. И по този начин виждаме как икономическата криза ще задвижи нова здравна криза'', изрази притеснение си Ваня Григорова.

Ваня Григорова внесе яснота и какви са антикризисните предложения на синдикатите към държавата, като уточни, че те са налични вече цял месец: ''За хората, които работят и са застрашени да останат без работа, да се покриват на 100% заплатите до 800 лева, на 80% заплатите до 1500 лева и 60% от заплатите до 2500 лева. По отношение на по-уязвимите групи работници - майки с малки деца, които трябва да си останат вкъщи, възрастни хора, които са в рисковите групи, хора със заболявания, за тях трябва да има допълнителен платен отпуск, така че тези хора да могат да си останат вкъщи и същевременно да продължават да имат доход, с който да се издържат.

Не биваше да се променя чл. 6 от Закона за извънредните мерки, който даваше възможност за отлагане на плащането на сметки. Това беше първоначалният запис, но миналата седмица, когато направиха промените, всъщност отмениха тази възможност за отлагане на плащането на сметки.

По отношение на хората, които нямат никакви доходи, те са дълготрайни безработни, поради някаква причина нямат право обезщетение за безработица, за тях трябва да има минимално плащане. Въпрос на преговори и на изчисления е какво да е то така, че те да са спокойни за прехраната си. Това са трите основни неща, които искахме. Четвъртото, за което настояваме, е още отсега да се готвим за постпандемичен план, който да подготви икономиката мигновено да започне да работи на 100%. Възможно е, в Европа вече се подготвят такива планове. За съжаление за повечето от тези неща, които изредих, няма никаква чуваемост. Какво могат да направят синдикатите повече? Нищо. И това трябва да го чуят добре българските граждани.''

''Миналата седмица пуснах уведомление за протест. След това мигновено бяха привикана в СДВР, където ми казаха и ми дадоха да подпиша протокол за предупреждение, че рискувам глоба до 50 000 лева и затвор до 5 години. Този протест не се проведе, разбира се. Сама, в ръцете на Гешев, няма да се хвърля. Не препоръчвам на никой да го прави, този човек има нужда от изява.

Протестът трябваше да се състои в това да има шествие с автомобили, което да тръгва от паркинга на Народното събрание, да мине през ''Цар Освободител'', и пред Министерски съвет да има изказвания от колите, забележете, с мегафони. Тоест, по никакъв начин тази инициатива нямаше да наруши противоепидемичните мерки'', каза още Григорова.

ВИДЕО:

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 40 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Някой си
1 Отговор
Борисов знае ли, че има Фейсбук профил?

Коментиран от #12, #14, #16, #45


Оценка:
-4 +134

все още търпелив
2 Отговор
Противоепидемиологичните мерки след месец-два ще се изразява в това с козината ли да печем Шаро, или дран.

Коментиран от #8


Оценка:
-6 +89

3
Този коментар е премахнат от модератор.
4
Този коментар е премахнат от модератор.
Неделко
5 Отговор
Никой и никога не може да изтрие биографията на сикаджията ! Тя е навсякъде в медиите , видеата и интернет пространството ! Доказаните престъпници трябва да бъдат преследвани от законите на България !

Оценка:
-7 +134

Кой68
6 Отговор
Тази да не е от статистическо сдруженение"КНСБ-Подкрепа"?

Оценка:
-12 +39

Чаво
7 Отговор
Видов ден наближава гладът е по силен от тока тръгне ли гладни народ спиране няма

Оценка:
-5 +119

8
Този коментар е премахнат от модератор.
Ръмпези
9 Отговор
АВТОМОБИЛЪТ БОРИСОВ, МИЛА МОМЕ, СЛЕД ПРЕГЛЕД ОТ МАЙСТОРИ Е ОСТАВЕН В СЕРВИЗА И НА СТЪКЛОТО МУ ИМА НАДПИС- НЕ ПОДЛЕЖИ НА РЕМОНТ...ЗНАЧИ БРАК..

Оценка:
-6 +69

Някой си
10 Отговор

До коментар #4 от "БРАВО ВАЛЯ":


Само удри!

Оценка:
-5 +33

11
Този коментар е премахнат от модератор.
Рошко
12 Отговор

До коментар #1 от "Някой си":


Знае пиарката му, ама понякога от простотията си и нея не слуша

Оценка:
-2 +47

12уеш
13 Отговор
Като чуя Подкрепа и си спомням за най гадните години на т.н. демокрация. Те бяха Бракониерите и лешоядите на прехода. Те бяха от унищожителите на българската индустрия и икономика.

Оценка:
-9 +79

😇😇😇
14 Отговор

До коментар #1 от "Някой си":


👍🏼👍🏼👍🏼👍🏽👍🏽

Оценка:
-0 +17

пул
15 Отговор
На Борисов ще му го рекнем след изборите и в съда !

Коментиран от #22


Оценка:
-4 +73

Пипи дългото чорапче
16 Отговор

До коментар #1 от "Някой си":


Да,зададох му въпрос,на който мнооого му стана приятно:До кога ще е така?

Оценка:
-3 +39

Угрижен ТРОЛ
17 Отговор
Лоша новина за мисирките, които се напъват да ръсят мозък в любимото им сайтче. Рейтинга на „Факти" от 3 то място за Януари, със зъби и нокти за момента се държи на 5 то място. Както вървят нещата до юни ще останат една две мисирки да си пишат един на друг плюсчета. Адиос мисирки, благодарение на вас червеният бастион отива в забвение.

Оценка:
-54 +15

Нашето стадо и този който е свободен
18 Отговор
Браво Ваня, дано стадото осъзнае......посланието

Оценка:
-8 +64

Угрижен ТРОЛ
19 Отговор
Ало мисирките:
Министър-председателят събира одобрението на 59,9% от българите и рейтинга му, продължава да расте.
Напъните са безмислени.

Коментиран от #26, #41


Оценка:
-91 +11

Угрижен ТРОЛ
20 Отговор

До коментар #8 от "Някой си":


Брей, кога стана толкова духовит, направо не мога да те позная. Помниш ли преди два дена как ти биха шута? Хващай греблата и газ до хоризонта.

Коментиран от #24


Оценка:
-35 +2

УНОЖДАН ТРОЛ
21 Отговор
НЕМА СМИСЪЛ

Коментиран от #25, #29


Оценка:
-21 +4

22
Този коментар е премахнат от модератор.
23
Този коментар е премахнат от модератор.
24
Този коментар е премахнат от модератор.
Угрижен ТРОЛ
25 Отговор

До коментар #21 от "УНОЖДАН ТРОЛ":


Мисирката сама си пише плюсовете, адиос рапони.
Клю, клю, клю, клю, бу- ха- ха- ха.

Коментиран от #39


Оценка:
-34 +4

Tozi
26 Отговор

До коментар #19 от "Угрижен ТРОЛ":


Такова е няма как да нямате еднакъв речник.

Оценка:
-1 +19

27
Този коментар е премахнат от модератор.
Тая Ваня ме кефи
28 Отговор
Дали приема оферта за среща с чаша вино и свещи

Оценка:
-3 +15

29
Този коментар е премахнат от модератор.
30
Този коментар е премахнат от модератор.
илия
31 Отговор
Стига меко . Сопи ( тояги ) трябват .

Оценка:
-2 +36

Някой си
32 Отговор
Ще помоля модератора да изтрие коментара ми под номер 24, той не беше насочен към аудиторията, а към точно определен потребител.
Извинявам се, че се наложи да четете нецензурни изрази, но има случаи в които такта и дипломатичността не помагат.
Още веднъж се извинявам на колегите тук и на екипа в редкцията, както и на Петър Здравков.

Оценка:
-7 +6

агенция пик
33 Отговор
Арнаудова пише във фейса на Бойко ако не знаете ,Бойко там не пипа

Оценка:
-3 +43

34
Този коментар е премахнат от модератор.
само питам
35 Отговор
да го питам може ли да протестриме на 14 май на Дудуков1

Оценка:
-1 +25

преса
36 Отговор
Публикувано на 21 юни 2012 в 11:32 Оffnews.bg Тома Биков : Борисов не е диктатор. Той е карикатура на диктатор. Второто не е по-малко вредно от първото. Този човек дотолкова си е повярвал, че е забравил кой е и от къде идва. По-лошото е, че сякаш и ние започваме да забравяме. Приемаме присъствието му по върховете на властта като нещо нормално и много често дори не осъзнаваме колко далеч сме стигнали. В нормална ситуация подобен човек не би се случил като кмет на Банкя, а камо ли като министър

Оценка:
-5 +57

Мария Ангелова
37 Отговор
Каня го на вечеря на свещи в елитен ресторант в края на София след пандемията

Оценка:
-3 +9

38
Този коментар е премахнат от модератор.
39
Този коментар е премахнат от модератор.
бай Спас
40 Отговор
след Вируса ще подгоним суджуците

Оценка:
-2 +31

ББой
41 Отговор

До коментар #19 от "Угрижен ТРОЛ":


Кви българи бе ,рейтинга му е от тези 2 милиона цигани и 1 милион турци ти сигурно си от тях, прост трол като банкянския Барба Ганьос...гърците много точно са го нарекли

Коментиран от #54


Оценка:
-6 +47

42
Този коментар е премахнат от модератор.
4626
43 Отговор
Не може да се пише - Мен са ме блокирали преди 5-6 години, щото задавам неудобни въпроси и не възхвалявам вожда.

Оценка:
-3 +35

pesho
44 Отговор
нали е извънредно положение защо ми е излязла новата тарифа за ток

Оценка:
-0 +35

123
45 Отговор

До коментар #1 от "Някой си":


ползват го мисирките

Оценка:
-0 +13

Дръвчо
46 Отговор
Не вярвам на синдикални паразити. Днес плюят власта утре ще са снея. Сигурно искат и те финансова помощ защото не остана от кой да взимат. Какво да се прави безработица е. А те как защитиха работещите? Хора не вярвайте на паразити. Властта не е идеална и е за смяна. Няма с кого да ги заменим е те това е трагедия.

Оценка:
-4 +23

Дръвчо
47 Отговор
Протести не е необходимо да се организират. Те ще са спонтани и безконтролни. От социалните и икономическите мерки на правителството ще добием имунитет срещу глада, е те това никой друг няма да ви го даде. Жан Виденов пасти да яде.

Оценка:
-3 +31

48
Този коментар е премахнат от модератор.
49
Този коментар е премахнат от модератор.
50
Този коментар е премахнат от модератор.
Пламвн
51 Отговор
Едно сравнение на данните за коронавирусът у нас и в съседните държави показват, че нашето положение не е така розово, както го представят Борисов и командваният от него щаб. Към днешна дата данните показват , че има два фактора които влияят много лошо върху бъдещото състояние на икономиката на страната и доходите на населението:
1. България има най- нисък процент на регистрираните с COVID-19 на база численост на населението – 0,01,. В другите съседи % -та на регистрираните случаи е : Гърция-0,02, Сърбия- 0,05, Румъния – 0,03, Турция-0,07 и Северна Македония – 0,04. Проблемът е, че ниският процент на регистрираните случаи при нас се дължи на малкия брой извършени тестове, а не на малкия брой заразени , поради предприетите мерки за изолация . Ако не се предприемат реални действия за масово тестване на населението, това състояние категорично ще удължи времето на действие на епидемията и вероятно пикът , в най- добрият случай ще бъде Юли – Август .
2. България има най-висок процент смъртни случаи на база брой на регистрираните с COVID-19 – 5.04. При другите съседи % -та на смъртността е : Гърция-4,62, Сърбия- 2,10, Румъния – 5,01, Турция-2,12 и Северна Македония – 4,45. Не съм специалист и не мога да посоча , дали причината е в квалификацията на медицинският персонал, подходящи медикаменти за лечение или медицинско оборудване, но ако тази тенденция се запази, при очевидното нарастване на заболелите лица, нищо добро не ни ч

Оценка:
-4 +16

кольо
52 Отговор
Бе ало бе СИНДИКАТИ бе.Бе тези "СПРАВЕДЛИВОСТИ " за работниците ,не са от вчера.Къде бяхте до сега,че не ги видяхте и не предприехте нищо.??????Сега ли падате от луната.А за ГЕНОЦИДА на ПЕНСИОНЕРИТЕ ,че милион и триста хиляди българи-пенсионери живеят с под 363 лв/месец,и това ли не знаете.А журналята ,дето ни се правят на много отворени ,къде са за да ви питат вас БЪЛГАРСКИТЕ СИНДИКАТИ,какво аджиба правте за да го спрете този ГЕНОЦИД В БГ ПРЕЗ 21 век.Да ,да ,да ,знаем ,иначе сте много отворени..ДААААААААА СИТИЯ НА ГЛАДНИЯ НЕ ВЯРВА.Така че ОТИВАЙТЕ ДА СЕ НАБЕГВАТЕ. ПРКАЗКИТЕ И СЪЖДЕНИЯТА ВИ НЯМАТ НИКАКВА СТОЙНОСТ....ЧУПКА..

Оценка:
-1 +24

53
Този коментар е премахнат от модератор.
Хохохо
54 Отговор

До коментар #41 от "ББой":


Кажи една партия,която да не е давала пари на ци_аните?А за кой гласуват това вече е ци_анска работа.Между другото в пловдивското Столипеново се гласува за БСП и ДПС,в пазарджишко забулените същата работа.

Оценка:
-10 +2

Геро
55 Отговор
Не вярвам на профсъюзи и може да се протестира.Всеки човек има право да протестира,когато е докаран до нередна и рискова ситуация за неговото здраве и живот.Фейсбука на Борисов се подържа от неговото семейство а Борисов няма и представа,как и какво да пише

Оценка:
-3 +19

Гост
56 Отговор
На някои хора явно не им е ясно,че господарите над политиците имат други планове за тълпата.
Явно скоро ще им простветне и на тях за какво става въпрос.
Интересно е защо продължават да се оборудват зали с легла и никой не говори за това?

Оценка:
-2 +10

Bdvev
57 Отговор
Тази да не е оня къде и вика мликни ще те изгоня а за питали сте се парка да само че на......

Оценка:
-1 +1

Мария
58 Отговор
На Лилито и е хубаво и широко отвсякъде! Има си постоянна заплата, кабинет и т. н. канцеларско-плъхови привилегии! Какво да правим ние? И отпуските свършиха заплати другия месец няма да има! Публикувайте адреса й, ще идем на гости поне за обяд!

Оценка:
-1 +10

Мария
59 Отговор
На Лилито и е хубаво и широко отвсякъде! Има си постоянна заплата, кабинет и т. н. канцеларско-плъхови привилегии! Какво да правим ние? И отпуските свършиха заплати другия месец няма да има! Публикувайте адреса й, ще идем на гости поне за обяд!

Оценка:
-0 +4

Мария
60 Отговор
На Лилито и е хубаво и широко отвсякъде! Има си постоянна заплата, кабинет и т. н. канцеларско-плъхови привилегии! Какво да правим ние? И отпуските свършиха заплати другия месец няма да има! Публикувайте адреса й, ще идем на гости поне за обяд!

Оценка:
-0 +3

Лапанчо
61 Отговор
Този режим има всички белези на фашистка диктатура!С установяването му фактически се оправдава целия социалистически период, който също беше установен за доброто на хората по насилствен начин!

Оценка:
-1 +9

Лапанчо
62 Отговор
Този режим има всички белези на фашистка диктатура!С установяването му фактически се оправдава целия социалистически период, който също беше установен за доброто на хората по насилствен начин!

Оценка:
-0 +6

БАЙ ДИМЕ ОТ ХЕРАКОВО
63 Отговор
СЪЗДАТЕЛИТЕ НА КРИЗАТА УЧАСТВАТ САМО В НЕЙНОТО ИЗГРАЖДАНЕ,ПОЛИТИЦИТЕ В НЕЙНОТО РЕАЛИЗИРАНЕ,А НАРОДА В НЕЙНОТО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ.

Оценка:
-0 +2

Стоян
64 Отговор
ТОВА СИ Е ЧИСТА ДИКТАТУРА. КАЖЕТЕ НА ХОРАТА ЗА ОПАСНОСТА И КАКВИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА ДА ИЗПОЛЗВАТ И ДА ТУК. ВСЕКИ ИМА ГЛАВА НА РАМЕНЕТЕ И БОЖЕ САМ ДА РЕШИ КОЕ Е ДОБРО ЗА НЕГО А ХОРА НАТРУПАЛИ "МАЗНИНКА" РЕШАВАТ ОТ ТЯХНАТА КАМБАНАРИЯ ЩЕ ОСТАНАТ НЕПРИЯТНО ИЗНЕНАДАНИ ВЪВ НАЙ БЛИЗКО ВРЕМЕ.

Оценка:
-2 +8

чиче
65 Отговор
Ваня стига празни приказки които може да разказваш на децата

Оценка:
-2 +2

Истината е
66 Отговор
Че желанието му да опАзи уж живота на народа е само една при криза злоба да депресира народа.И МАЛКИТЕ ДЕЧИЦА НА КОИТО НЯМА КАТО ДА ОБЯСНИШ ТОЗИ ПОЗОРЕН ЗАТВОР. КАК ДА ГИ ЗА ДЪРЖИШ ЗАТВОРЕНИ.ОСОБЕНО когато говори за трупове,хладилни камери,морги.Е това не е ли престъпление,господин Гешев,.Господ не ви ли на равнява да вземете сериозни мерки за тези негови изявления.

Оценка:
-0 +3

ШЕФА
67 Отговор
Ах ВАНЯ ВАНЯ да знаеш какво ти мисля празнично.Бих те опръскал с такаламита якоооооооо...

Оценка:
-0 +0

Чичо
68 Отговор
Стига с тоя фейсбук. Ползва се от страхливите и невежите комплексари.

Оценка:
-0 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5