Last news in Fakti

29 Септември, 2020 18:02 5 368 24

Димитър Делчев пред ФАКТИ: Икономическата зависимост в България е едно модерно робство

  • димитър делчев-
  • бойко борисов-
  • сделка-
  • изборен кодекс-
  • вето-
  • ревизия-
  • лаура кьовеши

"Българските граждани показват обаче, че и сами можем да излезем от блатото", каза Делчев

Димитър Делчев пред ФАКТИ: Икономическата зависимост в България е едно модерно робство - 1
Снимка: ФАКТИ

„Протестът е спонтанен естествен граждански протест. Поради тази причина той постигна вече много победи. Разбира се, най-голямата победа – оставките на Борисов и на Гешев, все още не е факт, защото тя зависи от волята на тези двама човека. Те са се запънали в столовете си като магаре на мост сякаш властта е на всяка цена, но други по-малки победи бяха постигнати. Така например Европейският съюз и западните партньори на България видяха истинското лице на това управление“.

Това каза Димитър Делчев от „Движение България на гражданите“ пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

„Всъщност реакции има. И реакцията на Европейския парламент, който зададе 29 въпроса, на които главният прокурор, заметсник-главният прокурор и правителството трябва да отговорят на 5-ти октомври. Ние знаем какво ще направят те – те вероятно ще тръгнат да разтягат локуми, щя бягат отново около проблема, но проблемът е очевиден. Това правителство не желае да реформира прокуратурата така, както Венецианската комисия отдавна е препоръчала на България“, каза Делчев.

„И на второ място – българското правителство не желае да се бори с корупцията. Това е видимо в много случаи, включително в гордостта на Борисов, които са магистралите“, допълни той. „В тази връзка се радвам, че вчера вече официално Лаура Кьовеши стана европейски главен прокурор. Искрено се надявам г-жа Кьовеши да обърне внимание първо на България“, каза още Делчев.

„Всъщност се вижда, че без чужда помощ България трудно може да се справи. Българските граждани показват обаче, че и сами можем да излезем от блатото, защото протестите вече над 80 дни показват, че никаква сделка с мафиотите не е допустима“, смята Димитър Делчев.

„Да се изследва по какъв начин се харчат европейските фондове и стигат ли те до чекмеджета, пълни с кюлчета и къщи в Барселона – това няма да е проблем за г-жа Кьовеши. Проблемът на г-жа Кьовеши ще е съдействието на местните органи – именно на прокуратурата и най-вече на министър-председателят“, това отговори Делчев на въпрос на Лили Маринкова за разследванията, които новият европейски главен прокурор може да проведе.

„Борисов няма как да оцелее на власт дълго време. Истината е, че това е най-вероятно последният мандат на Борисов“, каза Делчев. „Важното оттук нататък не е дали Борисов ще бъде начело или няма да бъде начело, важното е наистина да се проведе обстойна ревизия и тези, които са виновни за състоянието на България в момента, за това, че единайсет години ние циклим на едно място, те да понесат своят отговорност. Чак след това можем с чисто сърце и с ясна визия да градим модерното бъдеще на България“, допълни той.

„За жалост икономическата зависимост в България е едно модерно робство. Борисов затова обикаля райони, които са отдалечени от София, защото работата там е въпрос на оцеляване и намирането на работа е въпрос на оцеляване. Там ако си загубиш работата, общо взето нямаш бъдеще. Между другото много интересно е, че Борисов обикаля райони със смесен етнически състав, райони, в които ДПС е особено силно, райони, в които той намира пълна подкрепа явно и от симпатизанти на ДПС“, каза Делчев. „Тази връзка между ГЕРБ и ДПС, която се вижда в националното управление се вижда и по места, тя се вижда и по Джипка ТВ. Джипка ТВ всъщност показва, че ГЕРБ и ДСП са си заедно и по места“, уточни той.

Лили Маринкова изрази мнение, че това е оскърбително за хората в тези райони, а Делчев отговори: „Не е сигурно как ще гласуват тези хора на избори. Може би точно тези хора ще накажат г-н Борисов за това, че той самият ги поставя в едно – и аз смятам, унизително положение да благодарят за 50 лева, при положение, че пенсионерите взимат по 150-200 лева на месец – под прага на бедността“.

„Ясно е, че вече има един отбор, който вероятно ще спори за основните места в Народното събрание. Това са парламентарните партии в момента ГЕРБ, БСП, ДПС, новата формация на г-н Слави Трифонов, която в момента набира сили, „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова, която социолозите сочат, че влиза в парламента (…) и „Демократична България“, каза Делчев.

На въпрос за ветото на президента Радев върху промените в изборния кодекс, Делчев отговори: „Ветото на президента е продиктувано от доста критични гласове, които още в момента на предлагането на промените в Изборния кодекс казаха две неща – първо: „Защо предлагате промени непосредствено преди избори? (…) и две: „Защо правите тези промени?“.

„На тези избори трябва да има максимално голям брой международни наблюдатели”, категоричен е Делчев.

На въпроса на Лили Маринкова за предложенията за среща между Борисов и президента Радев, Делчев отговори: „Борисов и ГЕРБ падат и в момента има два пътя за падането на Борисов. Единият път е – това, което г-н Атанасов (Атанас Атанасов, лидер на „Демократична България“) явно има в главата си - или може би не го разбирам правилно, е сделка. Сделка с г-н Борисов да се разберем как да проведем изборите, така че хем г-н Борисов да не бъде наказан от българския народ, хем той по някакъв начин доброволно да даде властта.

Вторият път е без сделка с властта и нейното мафиотско лице да се направи една демократична алтернатива от различни политически субекти – очевидно няма как да се обединят преди изборите, всеки, от които да направи максималното, че да може след това в парламента тези партии, които участват в настоящия корупционен модел на управление да бъдат изолирани – именно ГЕРБ, ДПС и, разбира се, БСП, които в миналото са доказали, че те също са били част от този модел на управление. В противен случай всякакви сделки с Борисов в момента много напомнят на сделките, които 90-та година се правеха, когато Тодор Живков просто трябваше да слезе от власт“.

„В България свалянето на комунистическата власт беше мирно и затова червените офицери останаха в политиката“, допълни той.

„Мнозинството от тези хора (протестиращите) никога няма да припознаят някой, който допусне задкулисна договорка с лицето на тази прогнила власт“, каза Делчев по повод евентуална сделка с Борисов. „Това е идеята – г-н Борсов да си отиде по живо по здраво, да няма ревизия, да няма разследване, на негово място да дойде едно приемливо лице, на което той да дърпа конците и всичко да си продължи по старому. Само че повече така не може. Необходима е категорична промяна в българския политически живот и българското общество, ако ние искаме да престанем да бъдем винаги последни по всичко хубаво в Европейския съюз“, каза още той.

На въпроса на Лили Маринкова за евентуално ляво управление, Делчев отговори: „Важно е следващото управление да не допуска на първо място, отклоняване на геополитическата посока на България. Тоест ЕС и НАТО не се поставят под въпрос. Те са даденост и ние трябва да задълбочаваме интеграцията си в ЕС и НАТО. Второто важно нещо е икономиката да се развива на пазарния принцип, на който е създадена да се развива в момента, на който нашата Конституция е програмирала да се развива“.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    34 3 Отговор
    България влиза в дългова спирала водовъртеж след вземането на поредния заем от бб следва финансова криза с летален изход и колапс.

    Коментиран от #10, #24

  • 2 Онзи

    3 19 Отговор
    Ама как всичко това го нямаше, преди да прибират ония двамата от президентсвото!
    И пак общите приказки - да дойде????някой си!
    И кой де?

    Коментиран от #3

  • 3 Който и да е

    23 3 Отговор

    До коментар #2 от "Онзи":

    Но да не краде и да не лъже! А ТОЙ , оказва се е патологичен лъжец с голям шкаф за пълнене. А егото МУ е по-голямо от шкембето му и него самия. Позор , оставка, съд, Белене!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 4 Отговор
    не искаме робство а свобода рабо та доходи сигурност но от 30 години сме зле съсипана икономика безработица глад болести храните са гмо а мутрата БОРИСОВ не му пука за обикновените ХОРА
  • 6 Кристали на, никой не може да ликвидира

    11 2 Отговор
    Два пъти един народ и една държава!! ДЪРЖАВАТА Е ЛИКВИДИРАНА, ОСТАНА ЧАСТ ОТ НАРОДА, ОЩЕ НЕ СЕ ПРЕДАВА, ОЩЕ СЕ ДЪРЖИ, МОЖЕ И ДА УСПЕЕ ДА ОЦЕЛЕЕ!!!
  • 7 Още един

    15 1 Отговор
    Кои бяха основатели на това движение? Част отделилите се царисти-Вълчев, Пръмова, видни политици, канят се отново в коалиции за власт. Никога не работили физически труд, но и не допринесли за народа, а само за себе си
  • 8 Рошко

    4 1 Отговор
    То модерното робство вече е в световен мащаб, само шведите засега дето ми харесват
  • 9 jorj

    1 2 Отговор
    Уръфляк.

    Коментиран от #11

  • 10 Както е казал

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Запознат":

    великият комбинатор Остап Бендер: Финансовата пропаст е най-дълбоката пропаст, защото в нея се пада цал живот.
    А това е модус операнди на повечето демокрации, живееш долу-горе добре но си зависим цял живот с някакви кредити.
  • 11 ИзказА ли се

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "jorj":

    тулупче м*алоумно? Или по-скоро се изакА?
  • 12 Хаджи Хаджи Българин

    11 1 Отговор
    Една икономика се гради с десетилетия, а не с празни приказки! За да заработи нашата икономика трябва: 1. За едно работно място, да се инвестират около 10 000лв, за да е рентабилно ( квалификация, инвестиция в технологии, пазар за продукцията и качество на продукцията) Мисия невъзможна! 2. Основно зависи от 1ва точка! КПД в проозводството и себестойност на продикта! Мисия не възможна! 3. Чешкият модел! Всички работници във Фирмата стават акционери в нея, а държавата осигурява пазари! И при корупционни схеми, затвор с конфискация на имуществото, включително, на семейни и роднинска собственост!
  • 13 Az2020

    6 2 Отговор
    Сега синчето ма Андрей Делчев ли ще ни пробутвате?!! Единствения, за който аз знам, който е завършил две гимназии едновременно. Ти да видиш... То бива, бива ама... Айде стига!
  • 14 ПАРТИЯТА МАФИЯ

    11 1 Отговор
    И този е от партията-мафия ГЕРБ!
    Спомняте ли си кървавата история в Нови Искър с "фактуристката" на ГЕРБ за източване на ДДС?
    И за разстреляният посред бял ден висш служител от НАП, "осребрявал" фактурите и???
    За да заличат следите, убиха убиеца на "фактуристката",
    а убиецът на данъчния УМИШЛЕНО не е открит и до днес!
    ГЕРБ са МАФИЯ!
    БОРИСОВ е ОПАСЕН ПРЕСТЪПНИК!
    И ще е НЕДОСЕГАЕМ, догато "печели" изборите
    чрез над милион фалшиви "избиратели" мъртви души!

    Публикувано във факти.бг: Публикувано във факти.бг:
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бойко и Гешев

    2 2 Отговор
    ще подадат оставка, когато Брюксел каже. Още ли не сте разбрали?
  • 17 Дам

    8 0 Отговор
    Четях и всичко беше сравнително точно, но като стигнах до "Движение България на гражданите" спрях да вниквам в написаното. Естествено трябва обединение на всички срещу несправедливостта, но не слушам никой от досегашните доказано провалили се будители.
  • 18 Тиквата

    5 1 Отговор
    е особено опасен за нацията.
  • 19 Az2020

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "ссфффффф":

    Попрочети за него и оная, кой е баща му и как е забогатял. И как е завършил две гимназии едновременно. После пиши, че е читав...
  • 20 Този пич

    3 2 Отговор
    Баща му купи партията за да е дабре момчето
  • 21 Диамантената ръка

    5 0 Отговор
    Айде стига сме се баламосвали, всеки иска да седне на стола на Борисов и да прави същото, като се надява да го прави по-умно и скрито, това е истината, всичко друго е наивно...
  • 22 777

    0 0 Отговор
    Да живее хазарта, кардарашите и играчите, че иначе станахме България!
  • 23 Bat Sande

    1 1 Отговор
    Икономическата зависимост е едно модерно робство! И това не е само в България а по цял свят. Колкото по-рано го осъзнаем толкова по-голям е шанса ни да се освободим от това робство.
  • 24 Димитър

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Запознат":

    Димитър Делчев е син на висша комунистическа номенклатура, а самият той бе внедрен в партията на червената кукувица Кунева. Този се прави на манипулатор, а всъщност оплюва България пред европейските институции. Което е основна задача на червената номенклатура. Русия разполага с най големата агентура от българи в България.