Last news in Fakti

23 Ноември, 2021 17:48 4 558 40

Проф. Пимпирев за ФАКТИ: Полярните изследвания са бъдещето на човечеството

  • христо пимпирев-
  • експедиция-
  • български антарктически институт-
  • антарктида-
  • антарктика

"Започваме строежа на лабораторен блок на българската база", съобщи изследователят

Проф. Пимпирев за ФАКТИ: Полярните изследвания са бъдещето на човечеството - 1
Снимка: ФАКТИ

Преди дни започна тридесетата юбилейна Българска антарктическа експедиция. Първата група от 15 души тръгна от София на 19 ноември. През средата на януари се очаква още 11 учени да заминат за о-в Ливингстън. Ръководител на юбилейната експедиция е проф. дн Христо Пимпирев.

Сред основните задачи на експедицията е изграждане основите на научната лаборатория в българската изследователска база "Свети Климент Охридски" на о-в Ливингстън и работа върху седем научни проекта.

За да разкаже повече за експедицията, гост на Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ беше ученият и полярен изследовател проф. дн Христо Пимпирев. Проф. Пимпирев е ръководител на Българския антарктически институт.

“Това е тридесетата, юбилейна експедиция на България. Нашите учени в момента се намират в Пунта Аренас (град в Чили). Чакат да мине седемдневната карантина и ще се качат на чилийски кораб, който ще ги закара до българската база. На този кораб ще бъдат натоварени гориво за три месеца престой - поне 5 тона нафта, 2 тона бензин на моторните шейни и лодките, хранителни продукти”, съобщи професорът.

Той разказа повече за научните задачи на тази експедиция. “Основата на тези антарктически експедиции винаги е науката. Там се правят най-големите открития, които касаят цялото човечество. Преди всичко те са свързани с промените на климата, които се усещат най-очевидно там. Това е една естествена природна лаборатория, предоставяща условия за научни изследвания, които в останалите континенти могат да бъдат проведени само при лабораторни условия. Там естествената природна среда предоставя тези условия. Тази среда не е замърсена от антропогенното замърсяване, което се получава от различните двигатели с вътрешно горене, от фабрики, ТЕЦ-ове, въглища. В Антарктида се правят едни от най-важните открития за развитието на климата на нашата планета”, посочи проф. Пимпирев.

По думите на професора, той се надява, че през октомври 2022 година към българската база на о-в Ливингстън ще може да се отправи и новият - първи, български военен научноизследователски кораб "Свети свети Кирил и Методий".

“Полярните изследвания са бъдещето на човечеството. В момента ние започваме строежа на научен, лабораторен блок на българската база. Строим този блок за 21, дори 22 век - за децата на нашите деца. Правителства, президенти се сменят, но този блок ще остане. Там ще живеят и работят българи и техните чуждестранни колеги за благото на цялото човечество. Тези първи 15 души заминаха, за да поставят основите на този лабораторен блок. С тази група има четирима наши сънародници - мюсюлмани от Родопите, от село Чепинци, които са кофражисти. Именно те ще сложат основите. Тук показваме, че българи и хора от религиозни общности сме едно цяло, защото строим бъдещето на България. Там няма дрязги, няма спорове кой къде гласувал, там ние сме едно голямо семейство”, каза още проф. Пимпирев.

“Антарктида предоставя уникални възможности на много широка гама от учени. Имаме например много силен геоложки проект, който ще се работи тази година на българската база. Антарктида не е само лед - там има скали, има много полезни изкопаеми. В околностите на нашата база има злато, сребро, мед, редки метали. Без тях не можем да имаме дори един мобилен телефон, да не говорим за автомобили, ракети и всякакви други технически приспособления, с които сме свикнали да живеем. Всяка една машина използва природните ресурси на земята. Тези природни ресурси не са неизчерпаеми. Те се свършват и когато се свършат, на Антарктида ги има”, обясни изследователят на Ледения континент.

След въпрос за правовия ред на Ледения континент, изследователят подчерта, че България е пълноправен член на Антарктическия договор и може да определя съдбата на континента, наравно с Великите сили.

Професорът прогнозира, че ще се стигне до използване на ресурсите на Антарктида. “Децата на нашите деца ще ги използват”, смята той.

Ученият обясни още, че българската експедиция до Ледения континент има нужда и от финансиране. “Финансирането на тези експедиции никога не е било достатъчно. Първите десет експедиции бяха направени само от неправителствения сектор и само от спонсори. Държавата тогава не се е интересувала от нас”, посочи той.

“Антарктида е една много голяма външна политика” коментира ученият. “В момента например Полша строи нова база на Ледения континент, която струва 15 милиона евро”, даде пример той. Професорът обясни, че към момента за българската научна лаборатория са необходими 2 милиона евро - значително по-малка сума, която обаче не е осигурена. “Търсим ги”, допълни той.

“Който смята, че това е едно дело за бъдещето на нашата страна и че правим нещо сериозно в Антарктида, е добре дошъл”, каза също професорът.

В края на разговора проф. Пимпирев описа маршрута на експедицията: “В момента българския екип е в Пунта Аренас. От там с чилийски кораб ще минат през пролива на Магелан, след това през пролива на Бигъл, покрай нос Хорн, ще навлязат в най-бурните води на земята в пролива на Дрейк, кръстен на един английски пират от XIX век. Там са най-бурните води на земята, защото се сблъскват Тихият и Атлантическият океан като в една фуния. След като се премине този пролив, се стига до Южношетландските острови, до Атлантическия полуостров, до о-в Кинг Джордж, а след това до българската база”.

Планира се около 10 декември българският екип да стигне до изследователска база "Свети Климент Охридски".

Целия разговор за тридесетата юбилейна Българска антарктическа експедиция можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска

    21 4 Отговор
    Този масон кабалист по-далеч от чилийската база не е стигал. Земята е ПЛОСКА. Антарктика не съществува. Великата ледена стена обгражда целия океан.
  • 2 Топче

    43 4 Отговор
    Сприхав и консервативен човек, това мога да кажа без да го познавам. Вместо да се говори по същество за самата мисия ние обсъждаме за колко е купен кораб... Аз не разбрах какво правят нашите хора там освен че ще строят основи???

    Коментиран от #3, #6

  • 3 шегичка

    28 3 Отговор

    До коментар #2 от "Топче":

    Как какво правят там, строят зайчарник за баце, че в Дубай е черепа и е малко опасно.

    Коментиран от #28

  • 4 Радо

    48 4 Отговор
    И сега кат почнем да добиваме злато и други скъпоценни метали от Антарктида и ще задминем Кувейт по стандарт на живот!!...тоя потроши маса държавни пари да си развява байряка с разни докторантки, с които да изследват всеки път, че водата замръзва на нула градуса.
  • 5 Грульо

    46 1 Отговор
    Тръгват от Пунта Аренас за Пунта Мара. :D
  • 6 Какво правят ли?

    45 3 Отговор

    До коментар #2 от "Топче":

    Ами този гъгнивец си избивя живота и си отгледа децата с тази Антарктида - на него му е като часно стопанство! Та това…
  • 7 Пимпир

    38 4 Отговор
    Пимпира каква виличка и къщичка има?Какво изследва там ?Акотоо на бялата мечка или пикочааа на пингвина?Колко милиони се изписват и колко гълтат кинти Пимпира ?

    Коментиран от #36

  • 8 набухвател

    47 2 Отговор
    Топ паразит!Въздух!Локуми!Пенсия!Колко ни струва този и другите мушмороци около него?!Най-бедната и болна държава в ЕС чий го дири в Антарктида?!
  • 9 Изследвания да

    36 2 Отговор
    но не и пиянски запои и гадаене. Слушах го това пиянде по радиото, някой от експедицията успял да говори с починали роднини, като на живо!? Сега този умник, щял да вземе и психиатър и щял да гради лаболатория за да изследва мозъка на полярниците!? За това ли ходят да харчат народни пари, за куковски изследвания"? Преди време такъв умник рови в Царичина, сега този щял да говори с умрели!?
  • 10 мици

    29 3 Отговор
    тази база я имаме благодарение пак на ,,окупаторите" от русия
  • 11 Фен

    41 2 Отговор
    Тези наглеци само трошат народната пара.Полза от тяхната дейност няма,само пари на вятъра.

    Коментиран от #35

  • 12 Фаро

    26 0 Отговор
    какво изследват там и какви са резултатите?

    Коментиран от #16

  • 13 Колко години

    34 1 Отговор
    Наякой съвестен журналист да публикува финансовата сметка която плащаме всички Българи, за разходките и санаториума на тези невежи нищоправещи наглеци!!!
  • 14 Да бе

    24 0 Отговор
    И аз се чудя за толкова години и пари колко научни открития които са наистина важни направиха.

    Коментиран от #26

  • 15 Ламбо

    25 1 Отговор
    Добре си изкара живота на наш гръб , хората пари дават за да ходят на почивка , а ти не стига че си на почивка ами и си пълниш гушата.
  • 16 Пимпи моржа

    22 0 Отговор

    До коментар #12 от "Фаро":

    Резултатите са тон и половина ракия.

    Коментиран от #34

  • 17 Компирев

    22 1 Отговор
    Тоз задник по какво е професор?По нищо правене.
    Добре че заминават,иначе какъв ужас щеше да е.Никой нямаше да е чувал на Антарктида за Байгания.
  • 18 да не забравите

    16 0 Отговор
    да вземете и един чушкопек с вас
  • 19 ПОДЛОГИ

    19 1 Отговор
    ПРОФЕСОРИТЕ МНОГО СЕ ИЗЛОЖИХТЕ МИНАЛАТА НЕДЕЛЯ КАКТО И 32 ГОДИНИ НАЗАД - ГОЛЕМИ ПОДЛОГИ ИЗЛЯЗОХТЕ И ОЩЕ ТЪРПИТЕ МУТРИТЕ ! ТАКА ЛИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТЕ НА ТЕХНИТЕ ПОДАЯНИЯ ? ЗАГЛАВИЕТО ВИ Е ПЪЛНА ГЛУПОСТ !
  • 20 Коко

    25 1 Отговор
    Излишни разходи за малка държава като България. В нашата страна има достатъчно полезни изкопаеми, които големите държави ни изтръгват от ръцете. Всичко, което има да се взема в Антарктида, ще го вземат те, а не ние. Спрете да прахосвате парите на България, Пимпирев и други хищни душици с очички на невестулки. Ние нямаме полза от вас.
  • 21 Желювойвода

    18 1 Отговор
    Закарайте пияндето Пимпирев направо на Северния полюс и го оставете сам в снеговете. Нека изследва.
    А помаците ги оставете сами на Антарктида - нека строят.
  • 22 ИЗЛАГАЦИЯ

    23 0 Отговор
    ПРОФЕСОРИТЕ СЕ НАУЧИХТЕ ДА ГОВОРИТЕ С КЛИШЕТА И ДА СМУЧЕТЕ ПАРИ ОТ ЕС - ФАЙДА ОТ ВАС ЬОК ..........ПИШЕТЕ ПРОЕКТИ И СТЕ СИ ДОБРЕ НАЛИ ? ВИДЯХМЕ ГЕРДЖИКОВ НА КАКВО НИВО Е - ЧИСТА ПРОБА ПАРТИЕН СЕКРЕТАР И ТО НЕКАДЪРЕН !
  • 23 АМАН БЕ

    25 1 Отговор
    ЗА КИТКА МАГДАНОЗ НЕ СТЕ ИЗКАРАЛИ ДО ДЕН ДНЕШЕН ОТ МЕНТЕ ЕКСПЕДИЦИИТЕ СИ - ХРАНТУТНИЦИ !
  • 24 00014

    10 0 Отговор
    Не изследванията, а резултатите биха могли да бъдат бъдещето на човечеството.
  • 25 Пингвин

    18 0 Отговор
    А как върви разработката на новия и подобрен казан за варене на ракия от водорасли?
  • 26 ТИЯ СА ПРЪСНАЛИ МИЛИАРДИ

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "Да бе":

    А. ОТЧЕТ ЗА НИИИИИЩО НЕ СА ДАЛИ.
  • 27 Както върви

    12 0 Отговор
    Ще отглеждаме пшеница в Антарктида.
  • 28 Перо

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "шегичка":

    С черепа по светът ще е опасано след като сдадът власта.

    Коментиран от #29

  • 29 Перо

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Перо":

    ЕК толуп, защо ползваш моя ник?
  • 30 ДЯДО

    2 1 Отговор
    СЛет 3000 год. там ще е населено . но техните изследваниа ще са измръзнали.
  • 31 Перо

    7 0 Отговор
    Абсолютно загробени огромни средства във фантасмагориите на един налудничав човек! Никой няма да допусне БГ да добива скъпоценни метали,ако има такива, същевременно да се отказва от своите залежи с приход 1% от добива!
  • 32 абг

    8 0 Отговор
    Като си на хранилка трудно се съгласяваш да се пенсионираш.
  • 33 остър поглед

    7 0 Отговор
    тоя куку професор си изкара 30г от живота в екскурзии до антарктида,че даже и пари му дадоха да рекламира напоследък и факсинацията по медиите!
  • 34 Хааа ха ха.....😂😂😂😂😂😂

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пимпи моржа":

    Даа,ама винаги на "кочан"-лед в изобилие,Бог-високо,жена и шеф-далеко,момите(кандидат профеЦорки)-стегнати от студа кът нов сегмент на бутало...ееех живот,живот....🥂
  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 7 Отговор

    До коментар #11 от "Фен":

    Брaтушкитe ги е яд, чe въпрeки тeхнитe "уcилия" имa БЪЛГAРCКO ПРИCЪCТВИE В AНТAРКТИДA...Ocвeн тoвa, Бългaрия e члeн нa СОMNАP (Cъвeт нa мeниджъритe нa нaциoнaлни aнтaрктичecки прoгрaми), SСАLОP (Кoмитeт зa aнтaрктичecки лoгиcтикa и oпeрaции), ЕPB (Eврoпeйcки пoлярeн бoрд) и SСАR (Нaучeн кoмитeт зa aнтaрктичecки изcлeдвaния). .
  • 36 Компир

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пимпир":

    В Антарктида бели мечки няма. Объркал си полюсите/полукълбетата.
  • 37 КЪРЛЕЖИ

    4 0 Отговор
    Aдв. Eкимджиeв зa ФAКТИ: Oрди пocрeдcтвeни хoрa c нaучни титли ce oкoпaвaт във виcшитe ни учeбни зaвeдeния
    "Нaукaтa и прocвeщeниeтo ca пocлeднa грижa нa нaшeтo виcшe учeбнo зaвeдeниe. Тeзи хoрa нe прocтo cи ocигурявaт eднa зoнa нa кoмфoрт и изтoчник нa прeпитaниe, нo възпрoизвeждaт и oблъчвaт cтудeнтитe cъc coбcтвeнaтa cи пocрeдcтвeнocт и oгрaничeнocт", cмятa тoй

    Коментиран от #40

  • 38 все не разбрал

    1 0 Отговор
    Кво стана с аспирантката дето не искаше да ти бутне
  • 39 Селски

    2 0 Отговор
    Колко държавна пара строши тоя! И готвачка си водят- така де, тия три неща. От чистият въздух- ЖИВ СЪМ.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.