Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 16:28 2 990 16

Доц. Наталия Киселова пред ФАКТИ: Депутатите няма как да искат оставката на служебен министър (ВИДЕО)

  • наталия-
  • киселова-
  • мвр-
  • граница-
  • ес-
  • инциденти

ЕС трябва да преосмисли радикално отношението си към Близкия Изток и Африка за мигрантите, казва конституционалистът

Доц. Наталия Киселова пред ФАКТИ: Депутатите няма как да искат оставката на служебен министър (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Служебните правителства носят отговорност пред президента. Депутатите могат да контролират служебните министри само на парламентарен контрол. Но депутатите няма как да искат оставка на служебен премиер или министър. Това е право на държавния глава, който може да поиска оставка. Онзи, който назначава, е и този, който освобождава. През законодателството всеки министър носи гражданска и наказателна отговорност по общия ред, защото нямат имунитет. Ако разсъждаваме по друг начин, то президентът, за да запази своя рейтинг, доброто си име в обществото, има право да поиска оставката на министър. Примерно за несправяне с работата. Той във всеки един момент може да смени министър. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ и предаването „Разговор“ конституционалистът доц. Наталия Киселова.

„Сега искат оставката на енергийния – Росен Христов, и на вътрешния министър - Иван Демерджиев. Исканията към Христов са от самото начало и бяха на база неговото минало, на база възможностите да се справи с очакваната недостатъчност на газ. След като успяха да гарантират доставките на газ и да се запълни хранилището в Чирен, нещата утихнаха. Колкото до МВР, там ситуацията е различна. Оставката на Иван Демерджиев се иска за неща, случили се по време на неговия мандат. Имаме трима загинали служители на МВР, а това е много“, добави конституционалистът.

Според доц. Киселова двата случая, касаещи МВР, се събират, а те са различни.

„В първия случай говорим за движението на автобус с 50 човека в населено място, където е трудно да се спре механично. Униформените тогава решават да го спрат по най-бързия начин - със спрял автомобил. Но ако беше обратното, какви щяха да са световните заглавия, ако бяха стреляли или опънали шипове, ако имаше загинали мигранти. Служителите на МВР са постъпили така, че да запазят живота на хората в автобуса, въпреки че те са правонарушители. Животът на тези хора е изведен като по-важна ценност от това да бъдат спрени на всяка цена. При другата трагедия от понеделник вечерта. Говорим са съвместен патрул между МВР и Министерството на отбраната. Има сигнал, че има проблем от другата страна на оградата, граничният полицай слиза да провери. По-скоро случаят е криминален, ако не се окаже някаква форма на провокация. Ако при първия случай в Бургас не е имало добра комуникация, значи искаме оставка от Областната дирекция на МВР. А при втория случай, когато имаме съмнения за нарушаване на държавната граница, персонализирано министърът с какво е нарушил нещо или не е спазил нещо. Просто министърът се налага да управлява в момент, в който имаме голям натиск по границата“, добави доц. Киселова.

„Според мен трябва да се заложи на техника и технологии за опазване на границата. Просто трябва да се укрепи съоръжението с използването на датчици, на дронове и т.н. Когато си външна граница на ЕС, няма как само полиция да пази. Това е въпрос на ЕС. ЕС трябва да преосмисли радикално отношението си към Близкия Изток и Африка за мигрантите“, каза още доц. Киселова.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тъй де ,

    24 7 Отговор
    ама герб решиха и с тая си простотия да си направят пиар !
  • 3 Емил

    15 18 Отговор
    Ментални спекулации! България е ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА, т.е. цялата власт е в Парламента и той (чрез Президента) може да поиска смяна на всеки министър, независимо кой го е назначил!
  • 4 Павел

    3 7 Отговор
    Мирослава Иванова журналист Мирослава Иванова журналист
  • 5 Мимчят

    27 8 Отговор
    В случая действително министъра няма никаква вина.Всичко до сега е наследено.Той неможе сам да промени тези бъркотии за 1 месеца пък,че някой трафикант от другата страна на границата стреля,той няма вина. .
  • 6 Ама е убавица

    9 12 Отговор
    Тази Киселина! Ненагледна!
  • 7 Доцентката е много обективна

    7 7 Отговор
    Ако при единия въпреки обективните несигурности за неговите възможности за справяне с натрупаните проблеми могат да бъдат пренебрегнати поради липса на сегашни големи гафове, то при другия бяха убити по време на неговото управление трима полицай, което е твърде много. За едно само бърка. Оставка може да им иска институционално само президента, но недоволните от действията и бездействията на ръководството и министъра на МВР довели до безпрецедентни убийства на полицай имат моралното право да поискат оставки, които самите ръководители или президента трябва да решат дали са основателни или не и да платят политическата цена ако не ги уважат в случай на разрез с общоприети морални норми.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 76657765785

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "Я Я Я Я ДА":

    Не забравяй мутрата Бойко
  • 10 Да бе да

    19 5 Отговор
    Що не го обяснят нормално за хората ?
    герб искат оставката на Демерджиев защото продължава да работи по магистрали и Капитан Андреево!
    Министърът вече каза че има достатъчно доказателства и присъдебни производства !
    Те затова и искат скопско правителство с 3тия мандат за да спрат разследванията !
    Плоско ! Но и гербаджиите нямат много избор😁

    Коментиран от #12

  • 11 Народното

    5 2 Отговор
    събрание може да иска и гласува оставка на правителство и министри които то самото е избрало. Според мен парламента не трябва да приема никакви закони преди да си избере правителство. Мисля, че такъв е и духът на конституцията. Когато парламента няма или не може да си избере правителство следва да се разпусне. Сега със съдействието на президента сме в ситуация на конституционна ваканция, после ще има великденска ваканция и догодина ще мислим за правителство.
  • 12 Пешо от село

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Да бе да":

    А, как ще се аргументираш, че и БСП му искат оставката?

    Коментиран от #13

  • 13 Да бе да

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Пешо от село":

    "А, как ще се аргументираш, че и БСП му искат оставката?"

    Ами , отговори си сам ! Демерджиев каза че има доказателства за парламентарно представени партии и лидери за злоупотреби 😁 2+2 😘😅
  • 14 Иванова

    5 3 Отговор
    Поздравления, доцент Киселина за усилията, но и умението Ви да обяснявате на масата хора за неща в българските закони, че и повече! Също, а и никак не без значение, че това, което обяснявате е валидно и за депутати и всякакви други органи на властта защото дори и те не ги познават, камо ли да ги прилагат. Много хубаво обяснявате, на достъпен език за всичките малоумници.
  • 15 Маринов

    3 3 Отговор
    Госпожата
    май е ПО ИЗКУКУРИГАЛА
    и често си позволява ФАСМАГОЛИ и МАНПОЛАЦИИ !!!

    Абе Госпожо,
    а ВРАЗУМЕЙ
    че ВСЕКИ Гражданин - ВКЛЮЧИТЕЛНО и Народен Представител,
    е в КОНСТИТУЦИОННО Право да ИЗРАЗЯВА свое ЛИЧНО Виждане към Властимащиете,
    ВКЛЮЧИТЕЛНО и да им ИСКА Оставки т.п.
  • 16 Грантояд в съда

    3 1 Отговор
    Сороската тлъста киселица най-компетентна на света!