Last news in Fakti

15 Декември, 2022 14:53, обновена 15 Декември, 2022 19:10 14 710 16

Вътрешният зам.-министър Бийчър пред ФАКТИ: Мигрантите, които стигат до Австрия, не минават през България (ВИДЕО)

  • моника димитрова-бийчър-
  • мвр-
  • зам.-министър-
  • австрия-
  • сърбия-
  • мигранти-
  • шипове

Бежанците, които минават през нас, са регистрирани, добави тя

Вътрешният зам.-министър Бийчър пред ФАКТИ: Мигрантите, които стигат до Австрия, не минават през България (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

В последните заседания на тема миграция, на които се коментираха маршрутите на бежанците, в които участваше и министър Иван Демерджиев, България не бе спомената като маршрут. И затова бяхме изненадани, когато Австрия каза, че основният наплив, който стига до тях, минава през България. Твърденията им са неоснователни, защото през България идват мигранти най-вече от Афганистан и Ирак, но не и от Бурунди и Индия. Тези, които отиват в Австрия, не минават през България, минават през Сърбия. Също така мигрантите, които минават през нас, са регистрирани. Знае се откъде са влезли. Няма как да не са регистрирани, а след това да бъдат настанявани където и да било. Това заяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ и предаването „Разговор“ Моника Димитрова-Бийчър, зам.-министър в МВР.

„Относно МВР и темата за Плана за възстановяване устойчивост има един ключов проект, от който зависи първото плащане по Плана. Става въпрос за системата „Тетра“, която трябваше да бъде договорена в конкурентна среда, за да може да се усвои първият транш по Плана от 2,7 млрд. лева. Системата „Тетра“ е около 110 млн. лева. Става въпрос за радио-релейна система, която покрива определена честотна мрежа, за да си комуникират служителите на национално ниво. Системата също така ще осигурява комуникационно и българо-турската граница. МВР и Министерството на отбраната така ще може да си комуникират. Системата ще покрива нужната територия, която ще става възможна чрез комуникация с тип мобилни устройства – тетра телефони, защото в момента има места, на които няма обхват, а със системата ще се обхване цялата граница, за да могат служителите да са във връзка“, добави зам.-министърът.

Попитана как се движи поръчката с доставянето на ленти шипове, с които да може служителите на МВР да се противопоставят на агресивните водачи на пътя, тя каза, че такива вече са доставени - 1200 броя нови.

„Просто досега не е било обърнато внимание на този въпрос. Няма твърде скъпи неща за полицията, ако говорим за цена, защото те са с цел да се спасяват животи – както на служителите на МВР, така и на гражданите. Въпросните ленти с шипове, които бяха налични, са рециклирани, а имаме и 1200 броя нови“, добави тя.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    25 3 Отговор
    Само щото не ги регистрирате. Ама и това ще се промени като ви набутаме у Шенген.
  • 2 Балсъмва..

    32 0 Отговор
    Търсете дрътото с Поканата,що с нас ще се оправдавате за Преселението?
  • 3 да питам само

    33 3 Отговор
    тоя бийч-ър с какво поданство е?

    Коментиран от #6

  • 4 Сега твърди така,

    42 1 Отговор
    но после друго ще запее и ще се напъне да ни ги натресе. Да се оправят тея, дето ги поканиха. Да се оправят и сърбат надробеното си. Във Францата е ад. И навсякъде, където ги има.
  • 5 Много българи

    52 3 Отговор
    работят в Австрия и споделяме с австрийците колко са пенсиите в Б- ия,каква мизерия е и че не искаме въвеждане на еврото.А те само знаят за нас,че политиците са много корумпирани.Казваме им,че минималната пенсия е 230 евро и те гледат ококорено и питат,, За една седмица ли са 230 евро?" Г-да политици, помислете си!Не са виновни австрийците,нито нидерланците

    Коментиран от #8, #13

  • 6 Първо

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "да питам само":

    Киро да каже!
  • 7 пенко

    37 3 Отговор
    БЪЛГАРИЯ " ВОЮВА " НА ВЪНШНА ГРАНИЦА - А АВСТРИЯ СЕ ПРАВИ НА ГОЛЯМАТА РАБОТА !!! СЛЕДВА НИЕ ДА ИМ СЛОЖИМ " НЕШЕНГЕН " НА НАШИТЕ ГРАНИЦИ И ДА ГИ БЛОКИРАМЕ КЪМ ТУРСКИЯ ЮГОИЗТОК --- 3 - 5 ДНИ ЗА КАМИОН ОТ АВСТРИЯ И НИДЕРЛАНДИЯ -И СТОКИ - КЪМ ИЗТОКА !!!! НИЕ НЕ СМЕ ЗАВИСИМИ ОТ ТЯХ , А ТЕ ОТ НАС !!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #9

  • 8 Нямаме общо

    26 5 Отговор

    До коментар #5 от "Много българи":

    А ти знаеш ли колко е БВП на Австрия , спрямо този на БГ,тяхната иконимиката, туризма,селското стопанство и откога доходите са високи как е постигнато в държавата Хабсбургите?Те имаха ли Жан и Луканов,червена криминална приватизация,мутринско време и хиперинфлация?Че след деноминацията 1999 г.МРЗ беше 150 лв,а пенсиите 80 лв.,плюс банкови фалити и свръхзадлъжнялост след 10 г. преход.А през 2009 г. МРЗ едвам отлепи 240 лв.Та какви вноски за пенсии и какви доходи?И постепенно към 2019-20 стигна 650 лв и т.н.Без икомомика,инфраструктура,пречиствателни станции, инвестиции няма как да се надскочим и финансова дисциплина.И сега тия образованите шуробаджанаци за 7 м.ни върнаха обратно пак с инфлация,заеми и корупция.

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Зевзек

    25 3 Отговор
    Вярно, че маршрута на някои мигранти минават и през Гърция, Македония, Сърбия, Унгрария, Австрия. Но има и такива мигранти, на които маршрута минава през България, Сърбия, Унгария, Австрия.

    Това българските дипломати са много некадърни, вместо да повдигнат въпроса и да започнат дискусия защо приизждат емигранти в Европа. Защо се поощряват и възнаграждават емигрантите достигнали Австрия, Германия, Франция ..., вместо да се наказват емигрантите за това, че са успели да стигнат до Европа нарушавайки границите и законите на 4-5 държави. Българските дипломати се занимават с глупости да доказват лъжи, че през България не минавали мигранти. То е ясно, че нама как да се стигне от едно място до друго място без да се мине през най-лесния маршрут. Ако не са минали през България, значи са минали през Гърция. Въпроса е не откъде са минали. А защо не ги връщаме там откъдето са тръгнали. Това, че видиш ли някъде се водела война, не е оправдание, това не е никаква война щом вече 10 години няма нито победители, нито победени. Това в сирия е менте война, война е това в Украйна. Където за половин година са избити толкова хора, колкот в Сирия не са избити за всички 80 години войни.

    Коментиран от #14

  • 11 Знайко

    6 9 Отговор

    До коментар #8 от "Нямаме общо":

    "свръхзадлъжнялост след 10 г. преход"

    Само да те поправя, свръхзадлъжнялоста не е следствие на "10 годишния преход", втори прехода не е 10 годишен, а вече е над 30 гдишен. Свъхзадлъжнялоста в началото на прхода(1989 г.) съпоставима спрямо БВП, беше много по-голяма в сравнена със задлъжнялоста сега след над 30 години преход. 1989 г. държавният външния дълг на БГ беше около 100% от БВП. А в момента държавният външен дълг на БГ е около 14%. Обръщам внимание говоря за държавен външен дълг, а не за общия държавен дълг(25% от БВП) включващ държавния външен + държавния вътрешен дълг. Държавния вътрешен дълг през 1989 г. беше извън всякаква класация, той беше причината за хиперинфлацията през 1990-те години.
  • 12 Смръфиетта

    2 2 Отговор
    Две чистачки на акинестат.
  • 13 де го чукаш, де се пука

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Много българи":

    Колко австрийци, германци, испанци, англичани или други работят в България и внасят в хазната средства? Много българи работят не само в (по точно за) Австрия, а за много държави от ЕС и извън него. От нашата хазна, колкото и малко да са постъпленията, се облажва целия политически елит заедно с роднини, приятели, съдружници, съмишленици ни дори по избори ромските гета, а ние търпим всичко това и чакаме някой да ни даде по високи заплат и пенсии. Това го няма в нито една европейска страна, защото народа не търпи такива мародери.
  • 14 Истината е тази

    17 5 Отговор

    До коментар #10 от "Зевзек":

    Виж пич, истинската война не е в Украйна, това е денационализация,т.е.там е пълно с нацисти,и и тези нацисти трябва да бъдат премахнати, защото иначе тук ще стане третият райх. Въпреки че урсула фон дер лайн превърна европа в райхстага. И ако всички си мълчите скоро тук ще дойде истинския хитлер в лицето на Зеленски. Държава която има за национален герой бивш нацист убил стотици хиляди хора в местността бабий яр, край Киев на 30 септември 1941 година това е Степан Бандера. Тази държава е нацистка по принцип, дори и населението са нацисти, вие не виждате ли какво правят в България, правят си митинги и горят българските знамена. А българите наричат цигани просто и тъпи цигани. Отворете си очите докато е време защото после ще бъде късно.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гражданина

    3 0 Отговор
    Верно ли такъв голям офис имате, а статиийките все едно аз ги пиша :P