Last news in Fakti

26 Януари, 2023 16:25 3 908 18

Петър Клисаров пред ФАКТИ: Референдумите са бавни и манипулируеми процеси, а в голяма степен и неработещи (ВИДЕО)

  • петър-
  • клисаров-
  • пряка демокрация-
  • референдум-
  • слави-
  • възраждане

Какви са плюсовете и минусите на президентската република...

Петър Клисаров пред ФАКТИ: Референдумите са бавни и манипулируеми процеси, а в голяма степен и неработещи (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Да, ние сме „за“ референдумите. Ние сме за гражданското участие в процесите в държавата и не случайно сме си кръстили партията "Пряка демокрация". За съжаление, има голямо неразбиране на много неща поради недостатъчната информираност какво са референдумите. Референдумите са бавни и манипулируеми процеси, а в голяма степен и неработещи. Законът за гражданското участие в България е така направен, че да нямаме реални референдуми. За да се стигне до референдум, трябва да има определена група хора, които са казали, че искат. Тази бройка в момента е 400 хиляди души. Това е изключително висок праг, защото при записването се изискват лични данни от личната карта, а хората не искат да ги дават. Според нас тази бройка трябва да падне на 100 000. От тук нататък става интересно. Ако имаме граждани с избирателни права, да речем 6 милиона в България, 3 милиона плюс един човек трябва да гласуват, за да е валиден референдумът. Също така от тези 3 милиона плюс един ти трябват 1,5 милиона плюс един, тоест една четвърт от българските граждани, да са „за“, за да влезе в сила референдумът и после да бъде прекаран като закон. Затова ние, от „Пряка демокрация“, предлагаме една нова политическа система, абсолютно съвременна и напредничава. Става въпрос да имаме предварително посочени платформи, по които държавата да работи, а, когато имаме ключови въпроси, хората да има възможност по тях да си дадат мнението. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ и предаването „Разговор“ Петър Клисаров, председател на партия „Пряка демокрация“.

„За българските политици и хората, които са си намерили начин да се вмъкнат в администрацията и са се загнездили там като търтеи, референдумите са нещо изключително неприятно. Но в момента трябва да се приветства това, че имаме идеи за референдуми и има гражданска активност. В случая те са инициирани от партии - от „Има такъв народ“ и „Възраждане“. Важно е хората да бъдат питани. Не е важно дали вие сте „за“ еврото или „против“. Важно е да има референдуми“, посочи Клисаров.

Относно питането дали да влезем в еврозоната, той каза, че тук голям проблем е и това, което се отразява в медиите.

„В медиите има едностранчиво представяне на нещата. Има осигурени 10 милиона лева, за да се популяризира въвеждането на еврото - по училища, по всякакви телевизии, радиа и т.н. Но няма пари да се обясни какво няма да е добре, когато приемем еврото. Такива кампании няма. Никой не обяснява на обществото какви са плюсовете и минусите, когато влезем. Как тогава хората да вземат информирано решение? Относно референдума, който организира Слави – да минем във формат на президентска република, явно са чели много от моите платформи. За да се мине в режим на „пряка демокрация“, трябва да минем през последно Велико народно събрание, защото Великото народно събрание е тромаво, то е отживяла институция. Прави се последно Велико народно събрание с мандат да се вкара държавата в режим на „пряка демокрация“, защото вече в режим на „пряка демокрация“ ние нямаме нужда от тази институция. Просто с инструментите на „пряката демокрация“ можем да решим всички проблеми на държавата“, добави той.

Според Клисаров референдумите, за които в момента тече подписка, не се сблъскват, защото единият касае начина на управление на държавата, а другият е дали да влезем в еврозоната.

„Това е демокрацията. Хората трябва да може да се изказват по определени теми“, добави той.

„Малко да поговорим за плюсовете и минусите на президентската република. Обикновено президентът произлиза от една партия. Ако той бъде избран, пет години напред ще казва какво да се случва. Във варианта, в който имаме парламентарна република – както сега, все пак имаме партии, които дебатират едни спрямо други. Какво е изключително важно. Ако сме в режим на „пряка демокрация“, няма значение парламентарна република или президентска сме, защото при „пряката демокрация“ хората могат да контролират, този когото са избрали да ги води. Когато си върши работата, е добре. Когато не се справя, хората го сменят и избират друг. При „пряката демокрация“ наистина говорим за друг вид държавно управление“, каза още Клисаров.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа херинга

    24 0 Отговор
    Заглавието е манипулираемо написано. Прочетете статията.
  • 2 Пешо

    17 8 Отговор
    Още един соломон паси. Не е важно какво мисли народа, важното е какво искаме НИЕ.
  • 3 Красимир Петров

    29 9 Отговор
    Един по един всякакви измекяри ще ни убеждават колко са вредни референдумите.
  • 4 вятъра на промяната

    2 7 Отговор
    Само парламент с трипартийно управление Ляво, Дясно, Център ще има успех. Политическите партии веднага трябва да бъдат разпуснати защото след влизането в Парламента променят тяхната идеология и натрупаха негативи които им пречат да се коалират.
  • 5 Красимир Петров

    22 3 Отговор
    А защо всички 240 бо-кл-ука ги е страх от Президентска република.

    Коментиран от #6

  • 6 Даааааааа

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "Красимир Петров":

    Защото ще останат без работа! А и не умеят нищо!!!
  • 7 Някой

    23 0 Отговор
    Ех, че сте папагали. Значи, е Швейцария системата с референдумите не работи, тя затова са толкова зле.
    Хайде, де! Ако караме по нишката, че народа е глупав и не може да се изказва по важни въпроси, които не разбира, то тогава трябва да му се отнеме изобщо правото на глас. Т.е., да се върнем в средновековието, че и много по-рано.
    Евала на такива предложения.
    Супер!

    Де остана демокрацията, бе? А, вярно, тя е приказка за лека нощ на народа.

    Продажници сте всички, дето разправяте че референдума е лошо нещо.

    Коментиран от #10

  • 8 Калин

    19 0 Отговор
    А колко точно референдума направихте за да твърдите че са неработещи?

    Коментиран от #9

  • 9 5252

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Калин":

    Заглавието е манипулативно, както и част от съдържанието. Човекът казва, че българските правила за провеждане на референдумите са манипулативни и неефективни...Лъжата и манипулацията станаха любим спорт на целокупната политическа "вихрушка", както и на мисирките...
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 7 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Лесно е да наречеш някого ПАПАГАЛ ❗
    Ще оставиш ли на референдум между хирурга, сестрите и санитарките решението как да те оперират ❓
    А виждал ли си референдум ме ду екипажа на круизен кораб ❓
    Има една думичка МЕРИТОКРАЦИЯ ❗ Която обаче е ерес за политутките❗

    Коментиран от #11

  • 11 Някой

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Повтарям. По о същата логика трябва да няма парламентарни, президентски или местни избори, щото народа не е квалифициран да избира правилно. Политиците, дето разбират от управление, следва да се самоизбират.
    Това правилно ли ти изглежда?

    Коментиран от #13, #14, #15

  • 12 шопендар

    6 0 Отговор
    И ТОЗИ СЕ ПРАВИ ЧЕ НЕ Е ЧУВАЛ ЗА ШВЕЙЦАРИЯ,КОЯТО СЕ УПРАВЛЯВА С РЕФЕРЕНДУМИ,90 те години комунистите ни обещаваха че,като приватизират /разграбят/държавата,БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАНЕ ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ./,без да споменават нещо за референдуми./
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    Прочети малко що е това МЕРИТОКРАЦИЯ и се върни пак ❗
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    Не разбрах , ще оставиш ли сестрата или санитарката да оперират теб или детето ти ❓
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    Проблемът е точно в това , че днешните политутки от нищо не разбират ❗
    Шефката на НС обяви , че Пекин е във Виетнам , една друга чете
    римското VII - "Ви Ай Ай" ....
    Такива НЕ са полезни, те са направо ВРЕДНИ ❗
  • 16 А50

    9 0 Отговор
    Референдумите са манипулируеми а изборите не са така ли. Как да ви верва народа и гласува
  • 17 Българи

    2 0 Отговор
    АБЕ СТИГА ВЕЧЕ ЕЕЕЙ ЩО ИЗМЕКЯРИ Е🙄 ИМАЛО В БЪЛГАРИЯ !! НИЕ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ БЪДЕМ КАКТО ШВЕЙЦАРИЯ 🇧🇬🇧🇬🇧🇬 ЩОМ ПОЛЗВАМЕ ТЯХНОТО ПРАВИЛО ЗА ПАРИЧНИТЕ ПЕНСИИ ЗАЩО ДА НЯМА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕВРОТО???
  • 18 Петър Клисаров! Само сте се кръстили

    1 0 Отговор
    "" Пряка демокрация!!! Нищо общо нямате с Демокрацията! Пополисти!! Никой не се Притеснява за ЕГН тоси като се подписва, тези данни всеки може да ги научи от Десетки места!! Изтекаха, хакнаха ги много пъти, не са вече никакви Лични данни, нито са някаква тайна!! Само името ви е Пряка демокрация, даже е Саботирате, това вие Ролята!!