Last news in Fakti

14 Декември, 2023 16:02 36 760 131

Арх. Иван Шишков пред ФАКТИ: Паметникът на Съветската армия е част от културното историческо наследство на София (ВИДЕО)

  • иван-
  • шишков-
  • паметник на съветската армия-
  • пуп-
  • софия-
  • културното наследство

​През последните 12 години всички административни актове бранеха паметника, казва гостът

Арх. Иван Шишков пред ФАКТИ: Паметникът на Съветската армия е част от културното историческо наследство на София (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

В одобряването на Общия устройствен план на София 2006-2009 година Паметникът на Съветската армия е заложен така, че да бъде част от културното историческо наследство на София. Същото важи и за Софийския университет, който е срещу него. Сега чуваме, че на главния архитект на София ще бъде възложено - съгласно решение на общинския съвет, да прави нов план. Трябва обаче да е ясно, че в Подробния устройствен план (ПУП), който следва да бъде изменен, паметникът е заложен като траен елемент. Ако искахме да направим така в годините назад, че да махнем паметника, трябваше първо да бъде променен този Подробен устройствен план. Той, от своя страна, предвижда и с какво ще бъде заменен паметникът, а проектантът трябва да даде решение и как ще изглежда цялата зона около паметника после. След това Общинският съвет трябва да одобри тези промени, за да се пристъпи към действия. Но какво наблюдавахме във времето... Нищо. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ арх. Иван Шишков, бивш регионален министър.

"През последните 12 години всички административни актове бранеха паметника. Всички административни актове по времето на ГЕРБ бранеха паметника. И сега какво излиза – изведнъж забравихме за тези актовете и се правим на изненадани", добави гостът.

"Ако се върнем съвсем малко назад във времето, през 2016 година беше възложено изготвянето на ПУП на „Борисовата градина“, който още не е завършен. Ако сега се възложи такъв ПУП и той се прави със същите темпове, просто не се знае кога ще бъде готов. Изобщо в София в годините назад се проектираше по начин, който беше много мъчителен. В момента отварянето на темата с паметника и действията около него не са толкова плод на хората, които изпитват огромно желание да го премахнат, колкото да се даде тема на обществото, за да може този конфликт практически да измести фокуса, че в управлението няма никакво развитие на всички инфраструктурни обекти. Аз това следя, а столицата изостава в развитието си в инфраструктурно отношение. За съжаление, общинските съветници са лишени от професионална гледна точка, за да дават и приемат добри решения“, добави още арх. Шишков.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 126 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    107 175 Отговор
    Той Шишков е част от руското наследство май.

    Коментиран от #10, #24

  • 2 Коч Ина

    205 67 Отговор
    гърците правят туризъм от всеки камък, но ганча е най-умен, затова е и най-беден

    Коментиран от #5, #56

  • 3 Голям зор

    63 115 Отговор
    Трябва да е в музея.Ако беше по практично и Лувъра щеше да е пръснат а не на едно място.

    Коментиран от #59

  • 4 Дядо Иван

    98 177 Отговор
    Другаря Шишков забравя, че Болшевизма и Комунизъм са на Бонището на Историята.

    Коментиран от #45, #79, #122

  • 5 Как стоят нещата с туризма

    45 57 Отговор

    До коментар #2 от "Коч Ина":

    в Мухонасранск?
  • 6 Стига стари дъвки!

    96 148 Отговор
    За каква история и култура говори този, когато всичко се знае, че е фалшификати на Кремъл и не кореспондира с никакви реалности? Типична комунистическа риторика, на която единствената цел е винаги да представя мечтите си за реалност и така да омайва невежите мечтатели.

    Коментиран от #16

  • 7 123

    39 65 Отговор
    :):)

  • 8 Българин

    117 73 Отговор
    Паметници и празници, които са повод да се развяват чужди знамена, нямат място в България.

    Коментиран от #37

  • 9 Механик

    93 122 Отговор
    Абсолютна наглост е русофилите да говорят за история, историческа памет и нейното запазване, защото самите те са разрушили десетки паметници, сред които и и първият паметник на Христо Ботев във Враца. Самите те смениха имената на морската ни столица Варна и на най-високият връх в България Мусала с това на Сталин. Те бяха тези, които преименуваха Перник на Димитрово, Карнобат на Поляновград, Сопот на Вазовград, Карлово на Левскиград, Шумен на Коларовград, Горна Джумая на Благоевград, Добрич на Толбухин, Дупница на Станке Димитров, Фердинанд на Михайловград, Борисовград на Първомай, Царево на Мичурин.

    Коментиран от #13, #19, #113

  • 10 Ще има и още

    134 24 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    То изобщо ние като народ съвкупно така го раздаваме - не знаем накъде вървим и разбира се - винаги стигаме някъде другаде.
    Унгарците стопиха лагерите на ЕС но стана на тяхната. Дълго е за обяснение защо стана така но накратко - те знаят накъде вървят и естествено стигат точно там за където са тръгнали.

    Коментиран от #21, #58

  • 11 Именно

    91 44 Отговор
    то е турското робство е част от културното историческо наследство, да вземем да му издигнем паметник?

    Коментиран от #63

  • 12 Айде

    88 88 Отговор
    Стига глупости бе комунягидолни, за български паметник не помня така да сте се вълнували !

    Коментиран от #39

  • 13 БСП на Бунището

    81 126 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Днес е хубав ден за Българската Демокрация - падна и главата на Руския Окупатор на България...Предлагаме 11 декември - Национален празник...Деня в който беше отрязана с ъглошлайф Ръката на руския Окупатор държала шмайзера 70 години над Отечеството ни !!!

    Коментиран от #75

  • 14 дедо йоцо гледа

    83 96 Отговор
    Шишков само ти ли не разбра, че годността на моча изтеше преди 33 години
  • 15 Паисий Хилендарски

    81 48 Отговор
    АМИ преди този паметник един друг на 1-ви Софийски полк и на 8-и Велико Търновски с изписани всички имена на Българи загинали във войните и с големият лъв в средата и карта на Голямата България беше не само "част от културното но и част от нашето си родно историческо наследство" Тоя първо да отговори защо се махна родният паметник за да се курдиса комунистически на армия окупаторка, а после да хленчи
  • 16 За такива

    101 62 Отговор

    До коментар #6 от "Стига стари дъвки!":

    Като тебе първо казарма, тичане да се научиш на Труд и дисциплина и после да прочетеш историята ! За 30 г демокрация само рушите , затвориха и разпродадоха сумата предприятия !!!

    Коментиран от #29

  • 17 Да ти

    40 21 Отговор
    имам културата , ненаял се !
  • 18 Никой

    62 74 Отговор
    Няма народ с достойнство , който да издига паметници на своите насилници и да тачи своите грабители. Паметника прадполага съответната " памет " ,а щом тя е скверна ,мястото на подобен монумент е в музея. Само един от списъците в архивите фигурират 124 убити ,но не съветски войници. Прочетете поверителното писмо на " вожда " Георги Димитров до " бащата на народите "и " най добър приятел на всички физкултурници " Йосиф Висарионович Сталин ,чийто препис се намира в Българския държавен архив. Общата картина е покъртителна. " Факти " и те няма да ни я покажат,защото дават трибуна и на " двете " засегнати страни.

    Коментиран от #119

  • 19 Зарата

    114 24 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Децата и внуците на тези ,които са събаряли паметници и променяли имена на планински върхове, градове и улици, днес извършват същото за да се харесат на новите си господари.
    Нищо не се е променило....
    Мъгла...и след мъглата пак мъгла..

    Коментиран от #103, #104

  • 20 3.14К

    94 51 Отговор
    Управляващите са се побъркали да възхваляват и идеализират масовият убиец и наркоман, управляващ хунтата в Украйна. В началото на войната се появи една скулптора на жена, символизираща фашистката държава, но бързо беше скрита от гражданите на София. Това беше реалистично пресъздаден образ на жена-вампир и ще замести подобаващо скулпторите на майката с дете и съветския войн, които бяха нарязани. Така управляващите ще увековечат евроатлантическите си ценности. Кмета на район Оборище всеки ден да поднася венци и да отреди един парцел за гробища, че тези в Украйна свършиха. Така или иначе им плащаме за всичко.
  • 21 Русофил

    44 42 Отговор

    До коментар #10 от "Ще има и още":

    Рекетът на унгарците е временен. Скоро ще отменят правото на вето ако е само от една страна.

    Коментиран от #83

  • 22 ...

    61 51 Отговор
    Щом е част от историята, значи мястото му е в МУЗЕЯ!!!!

    Коментиран от #85

  • 23 Върха

    64 31 Отговор
    на драмата е снимка от рязането наречено демонтаж, на която един палячо полегнал върху стълба осветява със смартфон терена на друг такъв, който демонтира със ъглошлайф.

    Коментиран от #28

  • 24 Ти си

    94 44 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Варварите рушат без да са построили нещо !
    А ако питаме теб сигурно ще искаш и паметника на Шипка да се събори ......
  • 25 Копейкин

    41 58 Отговор
    Тури си гоу вас бе комуняго.
  • 26 ДОЖИВЯХМЕ

    84 37 Отговор
    Какво доживяхме, Господи… Господи какво доживяхме…
    Горе…Ръката отрязана…Вързана яко…Видяхме…
    Плува във въздуха…После слиза надолу горката…
    Време е…Време е вече да я последва главата…

    Време му беше нали…Стига ни е напомнял
    как го посрещахме радостно с цветя вместо с бомби.
    И как със него тръгнаха хиляди наши войничета…
    За да спасяват България, защото си я обичаха.

    А бомбите падаха яростно…В зимните дни отминали.
    И самолети стотици… И колко хора загинали…
    Кой да помисли тогава от тези хорица … Клетите…
    Че ще издигнат в София паметник на самолетите.

    А този паметник…Долу!… Днеска кому е потребен.
    Някакъв си войник… И работник… И майка със бебе.
    Мила Българийо… Пак ли… Вечно добра…И послушна…
    Толкова мъки понесла…Нима си пак равнодушна?

    14 Декември 2023

    НЕДЯЛКО ЙОРДАНОВ

    Коментиран от #42, #57, #91

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Кочо

    20 15 Отговор

    До коментар #23 от "Върха":

    Ти ще не отиде да им светиш?
  • 29 Айде бе,

    79 9 Отговор

    До коментар #16 от "За такива":

    Ако поне само няколко месеца си бил подложен на казарма, която аз съм карал цели три години и на всичко отгоре три месеца задръжка съвсем друго щеше да мислиш. Такива мамини синчета, дето само знаете за казармата от разкази на познати и приятели нищо друго не ви трябва, а само юлар на врата!
  • 30 Компартията е забранена със закон

    50 35 Отговор
    от 2000 година!
    Защо не се спазват законите в тази територия?
  • 31 хлъц

    15 6 Отговор
    ти ся мен уважаваш ли ма?
  • 32 Путинофил

    22 34 Отговор
    Всички 90% от СОС са наши хора - путинофили
  • 33 българин 777

    62 12 Отговор
    цялата държава фтасала от кражби и корупция а се разправаме за един паметник малоумници
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Безте Сърби

    52 40 Отговор
    Паметника не е културно наследство, историята не трябва да се помни и геройте спасили България не трябва да се тачат ! Монумента трябва да се събори и на негово място да се построи голяма, шарена Джамия която да напомня на българите какво са прави ли от 14 до 19 век !!!
  • 36 Десен

    58 57 Отговор
    Арх. Шишков се демаскира като руска копейка. Никакво културно-историческо наследство не може да бъде този идеологически тотем, възхваляващ триумфа на окупирането на България от чужда армия.

    Коментиран от #47, #48, #127

  • 37 оня

    46 20 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    То май мечтаеш да носиш фес:)) Ама мноооо си проZд:))
  • 38 ха ха

    40 42 Отговор
    Прочетете внимателно какво казва Шишков. На безброй нива и ъгълчета са заложени мини в закони и разпоредби, които да спират всяка промяна в България. Проруската клика е посяла навсякъде кадри за да спира реформите и да блокира западната ориентация на страната. Сега разбирате ли, защо Ванка не трябваше да става кмет на София? И най-малката миризмата на ботуши трябва да е унищожителна за кариерата на приносителя. Всички имена на "Приятели на Русия" и подобни завери за последните 30 години трябва да бъдат оповестени публично. Да си знаят хората с кого имат работа.

    Уви, у нас промени се случват само с голямата тояга от времето на хан Крум. После пак мечът е играл при Борис. Сега е галене по главиците на петата колона.
  • 39 оня

    57 28 Отговор

    До коментар #12 от "Айде":

    Този паметник си е български:))
  • 40 питам

    57 21 Отговор
    Всичките джамии, с които е пълна страната ни, не са ли символ на ТУРСКОТО РОБСТВО? Тях кога ще премахнем?

    Коментиран от #51, #62

  • 41 Казуар

    42 53 Отговор
    Паметникът е символ на окупацията и сталинизма, който принуждаваше хората да се правят на малоумни.

    Коментиран от #44, #46, #50

  • 42 Верно ли

    65 26 Отговор

    До коментар #26 от "ДОЖИВЯХМЕ":

    Какво доживяхме е заглавието! Ами доживяхме неофашизъм, вместо демокрация - ето това доживяхме!
  • 43 Тези

    46 11 Отговор
    По разни критични поводи като този паметник и войната изкараха на светло агенти за влияние били под прикритие на демократи и големи специалисти.Тези същите ги редят на големи служби и дърпат държаата назад чрез калпави закони,корупция и бездействие.Изгониха по-умните и по- смелите и сега си правят каквото си искат.И онези инфантили от запад не ги интересуваме,предадоха българите.Чак назначиха подобни в ЕС,НАТО ,Юнеско, ООН и пр.
    Но масовата тросотия ще затрие българите.
  • 44 Верно ли

    17 13 Отговор

    До коментар #41 от "Казуар":

    Хахахахаха, че сега блестите с интелект, бе! Особено като седнеш да четеш коментари тук, особено под статиите за Паметника на съветската армия. Направо ви извира интелекта през ушите!
  • 45 Брат Пит

    20 6 Отговор

    До коментар #4 от "Дядо Иван":

    Тая демокрация повече ли струва????
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Експерт

    27 26 Отговор
    ЯКО ЛЪЖЕ ТОЗИ СЛУГА НА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП, КОЙТО КАТО СТРОИТЕЛЕН МИНИСТЪР САМО ГОНЕШЕ МАДАМИТЕ В МИНИСТЕРСТВОТО!!!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Съвет към русофилите:

    19 35 Отговор

    До коментар #40 от "питам":

    Всички вероизповедания са еднакви за демократичните държави към които принадлежи и България! Ако изповядвате путинизъм, моля занинете за Сибир, защото в Москва не приемат едноклетъчни русор.оби!
  • 52 Хааа

    20 17 Отговор
    Тоя некадърник не неправи и една пътечка .
  • 53 Ех тез рубли

    24 16 Отговор
    Подлудиха дрогарите , в България нищо не се прави беаплатно
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Наследство

    19 16 Отговор
    Комунистическо
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ИМПЕРИАЛИСТ

    21 23 Отговор

    До коментар #26 от "ДОЖИВЯХМЕ":

    Недялко, грешката ти е, че през 1991 г. не последва примера на "поета-партизанин" Веселин Андреев, БОГ ДА ГО ПРОСТИ за прегрешенията му.....

    Коментиран от #87

  • 58 Дедо Пене

    19 34 Отговор

    До коментар #10 от "Ще има и още":

    Унгарците ще си носят на рамо русоробът-Орбан, защото имат блокирани в ЕС 22млрд.€ помощи и докато не изпълнят условията няма да получат и един цент!!! В момента, в който влезем в Шенген, България ще върне таксата към Газпром-20лв/Mw и Орбанчо ще се хапе отзад!
  • 59 бай Даньо

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "Голям зор":

    А ти ходил ли си там та знаеш, или си дочул как двама си говорят за това нещо
  • 60 САТЪРА НА ХАНА

    35 18 Отговор
    ХАХАХА ... ГЯУРИ ..... ОСМАНСКИ ПАМЕТНИК В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ ПОСТРОЕН ОТ ОСМАНСКИТЕ ПОРОБИТЕЛИ МОЖЕ ....
    .... А ПАМЕТНИК НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ НЕ МОЖЕ :))

    Коментиран от #72

  • 61 САТЪРА НА ХАНА

    44 17 Отговор
    СОФИЯ - ЕДИНСТВЕНАТА СТОЛИЦА В ЕВРОПА С ОСМАНСКА ДЖАМИЯ В ЦЕНТЪРА :))
    .....
    ПАМЕТНИК НА ОСМАНСКОТО РОБСТВО :))

    Коментиран от #66, #68, #69, #129

  • 62 Умен по цялата глава

    27 41 Отговор

    До коментар #40 от "питам":

    Отговарям - Джамиите с които е пълна България са Храм на Религия,където част от Народа изповядва своите Вярвания,а не символ на Робството...Символ на Робството е този Монумент издигнат от благодарните слуги на Окупатора ни ,които така и останаха Ненаказани.

    Коментиран от #64

  • 63 истина ти казвам

    26 10 Отговор

    До коментар #11 от "Именно":

    Ми то по неговата логика във Германия да вземат да върнат свастиките по сградите!
  • 64 САТЪРА НА ХАНА

    40 8 Отговор

    До коментар #62 от "Умен по цялата глава":

    ДЖАМИИТЕ ИЗДИГНАТИ ПРЕДИ 1944
    СА НЕЗАКОННИ ПАМЕТНИЦИ НА ОСМАНСКОТО РОБСТВО .... ИЗДИГНАТИ НЕЗАКОННО
    ОТ НЕЛЕГАЛНИ ИМИГРАНТИ , ВЛЕЗЛИ В БЪЛГАРИЯ БЕЗ ВИЗА
    ....
    НА ОГРАБЕНА ОТ БЪЛГАРИ ЗЕМЯ !
    .....
    СПОРЕД ВАС НА КАКВА ЗЕМЯ Е ИЗДИГНАТА СОФИЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА ДЖАМИЯ ? НА БЪЛГАРСКА ИЛИ НА ТУРСКА ?
  • 65 Този постамент е

    25 26 Отговор
    част поробването на България другарю шишкавелник!
  • 66 Иван4о

    18 8 Отговор

    До коментар #61 от "САТЪРА НА ХАНА":

    В центъра на БРЮКСЕЛ има джамия.
  • 67 Истината

    28 28 Отговор
    Човек може да гледа безкрайно три неща: как гори огън, как тече вода и как разфасоват МОЧА.

    Коментиран от #99

  • 68 Ветеран от Протеста

    33 15 Отговор

    До коментар #61 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Като Комунист и Езичник е разбираемо да не правиш разлика между Храм и Паметник,но като Човек е непростима Простотията ти и пълната липса на Образование или поне Обща култура...
  • 69 Грешка

    13 19 Отговор

    До коментар #61 от "САТЪРА НА ХАНА":

    В Масква е най голямата,ама те там май бяха мусолмани

    Коментиран от #73

  • 70 Симеон Радев

    28 15 Отговор
    За забелязване е, че когато се касае за руския престиж в България, нашите русофили са много по-непримирими, нежели самото руско правителство. Това се дължи , разбира се, главно на факта, че те са тук , в България паразити на руския престиж , с който тъй много злоупотребиха за свои користни цели, щото отвратиха самата Русия. Но често пъти тяхната цинична защита на руските интереси се дължи на невежество”.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Тьотя

    15 19 Отговор

    До коментар #60 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Аспакойся ,ще ти дам рубли ,само леко дан получиш ифаркт
  • 73 САТЪРА НА ХАНА

    24 13 Отговор

    До коментар #69 от "Грешка":

    В МОСКВА 13 МИЛИОНА ( БЕЗ НЕЛЕГАЛНИТЕ ) ИМА 4 ДЖАМИИ , В МОСКОВСКА ОБЛАСТ ОЩЕ 8 МИЛИОНА ИМА
    ОБЩО 8 ДЖАМИИ
    .....
    В БЪЛГАРИЯ НА 1 МИЛИОН ИМА 10 ДЖАМИИ - ПАМЕТНИЦИ НА ОСМАНСКОТО РОБСТВО :)
  • 74 Без смисъл

    38 7 Отговор
    Няма смисъл да се обяснява на хора без култура и история, какво значи културно-историческо наследство. На тези им дай да плюскат, да веят задник на чалга парти и да ритат мачле.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 ЕВРОНЮЗ

    39 22 Отговор
    Жълто паветните американски измекяри знаят ли че в Рим вилата на Мусолини се подържа на via. TIBURTINA. На север в Basano della grappa има една алея с посадени дъбови дръвчета в памат на всеки загинал партизанин по време на фашизма. Концлагерите защо не ги разрушават. Колизеума в Рим където е построен за наслада над робите от елита....... Вие сте дребни измекяри, единствения начин да бъдете забелязани е като рушите.
  • 77 Водолей

    28 31 Отговор
    Всички руски фашкии се наредиха пред трибуната на НС, липваше само фатмака.
  • 78 Иванчо

    19 25 Отговор
    Шишо, ми тук е имало и турски паметници (много културно и много историческо наследство), ама добре че сме ги ликвидирали. А сега требе да пазим спомена за поредния окупатор. Ама момченца с робско самочувствие ще дрънкат глупости за част от "историческо наследство ".
    Аман от платени от мутрафонка умници.

    Коментиран от #86

  • 79 отчаяна

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Дядо Иван":

    Г-не, научете първо да пишете елементарни думи без правописни грешки, а тогава се изказвайте.
  • 80 Иларион Макариополски

    16 13 Отговор
    Реплика към арх.Иван Шишков:
    В дискусията около демонтажа на ПСА, освен въпроси с естетическо съдържание и вписване на монумента в градска среда, има факти с морално-политическа тежест, които се премълчават. Например:
    1° Кой и кога построи ПСА ?
    Отговор: просталинското правителство на Вълко Червенков в 1952-1954г.г.
    2° Защо го построи ?
    Отговор: за да заявù лоялност пред Йосиф Сталин и СССР които гарантират вечна безразделна власт на БКП в България.
    Справка: СССР си построи доста монументи увековечаващи победата над Нацистка Германия от Волга до Берлин и не е било нужно българското правителство да "добави" още един паметник по тази причина.
    3° Кой и защо е против демонтажа на ПСА ?
    Отговор: Президентът, проруските партии "Възраждане" и БСП, които не приемат интеграцията на страната ни в ЕС/НАТО.
    Справка: в Германия има паметник на Адолф Хитлер със скромни размери, за историческа справка. Адолф Хитлер е канцлер, дошъл на власт чрез свободни избори през 1933г.
  • 81 Иларион Макариополски

    16 13 Отговор
    Реплика към арх.Иван Шишков:
    В дискусията около демонтажа на ПСА, освен въпроси с естетическо съдържание и вписване на монумента в градска среда, има факти с морално-политическа тежест, които се премълчават. Например:
    1° Кой и кога построи ПСА ?
    Отговор: просталинското правителство на Вълко Червенков в 1952-1954г.г.
    2° Защо го построи ?
    Отговор: за да заявù лоялност пред Йосиф Сталин и СССР които гарантират вечна безразделна власт на БКП в България.
    Справка: СССР си построи доста монументи увековечаващи победата над Нацистка Германия от Волга до Берлин и не е било нужно българското правителство да "добави" още един паметник по тази причина.
    3° Кой и защо е против демонтажа на ПСА ?
    Отговор: Президентът, проруските партии "Възраждане" и БСП, които не приемат интеграцията на страната ни в ЕС/НАТО.
    Справка: в Германия има паметник на Адолф Хитлер със скромни размери, за историческа справка. Адолф Хитлер е канцлер, дошъл на власт чрез свободни избори през 1933г.

    Коментиран от #88

  • 82 Корупчика Шишков

    7 10 Отговор
    Коментира МОЧА и както обикновенно той е целият в бяло ...слугинажа в неговото битие е добре известен на гражданите , които търкаха прага на кабинета му в община Триадица същия като ГЛАДЕН АРХИТЕКТ . Това корпулентно навеждане биваше винаги ориентирано къмто БРАТЯ. И. СЕСТРИ ОТ НЕОГЛАСЕНА , НО ДОБРЕ ОСВЕТЕНА ОТ ВЪН ОБЩЕТЯВАЩА ОРГИЯНИЗАЦИЯ С ИЗКОРИСТНА ЦЕЛ.
  • 83 Неоколониалният либерал-фашизъм...

    16 9 Отговор

    До коментар #21 от "Русофил":

    ...на Фашингтон и Еврорайха е временен...а за нас е жалко, че баща тези някога не е ползвал пре.зе.рв.ативи, че да се пръкне такъв умни като тебе ...то и бащата на Про100то не е ползвал и ...бе трагедия , с една дума.

    Коментиран от #84

  • 84 Аман от автоматични редактори...

    5 4 Отговор

    До коментар #83 от "Неоколониалният либерал-фашизъм...":

    баща тези - да се чете- баща ти
  • 85 Верно ли ?

    25 11 Отговор

    До коментар #22 от "...":

    Ми дай и паметника на връх Шипка да го демонтираме и да го сложим някъде си, дай и паметника на Цар Освободител пред "Народното" Събрание да го демонтираме , айде и Храм Паметника " Александър Невски" ....и да сложим по един паметник на доблестните хормонално недоориентирани и полово мелодраматични фашингтонски солджъри, който сеят " демокрация " хо цял свят ....кво шИ каиш, а?
  • 86 Аква

    27 17 Отговор

    До коментар #78 от "Иванчо":

    Съветската армия НЕ Е била окупатор в България. Ние сме я посрещнали с хляб и сол.

    Коментиран от #100

  • 87 Всъщност...

    26 18 Отговор

    До коментар #57 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ...грешката е, че комунистите са пожалили голяма част от фашистката сган ,както и поколението и, имайки наивното виждане, че фашист (нацист) , може за бъде превъзпитан в човешки ценности...доста наивно от тяхна страна. Това е все едно да вярваш , Фашингтон носи демокрация или, че вълкът е вегетарианец...
    А ти драги не се радвай ...американската сган идва за теб и децата ти ...или ще си мъртъв, или ще си роб ...което е същото, но малко поотложено във времето

    Коментиран от #130

  • 88 До Макарин Иларионополски

    12 8 Отговор

    До коментар #81 от "Иларион Макариополски":

    На последния въпрос , отговорът е останал недовършен ...трябва да се добави"... и 80 % от българския народ."

    Коментиран от #101

  • 89 Защо

    22 14 Отговор
    Защо във Виена, Будапеща и другаде тия паметници си стоят, западните да не би са по глупави от Нас?! Знаят обаче какво е памет и род, както и че насилието ражда насилие....
  • 90 Пълно беззаконие и вандалщина

    23 13 Отговор
    Такъв огромен монумент да се бута така вандалски и то по политическа поръчка, че областна та управителка била от ПП, и без допитване до хората, на какво ви Пприлича?! Идат НОВИТЕ ВАРВАРИ, бдете Хора!
  • 91 Име

    16 11 Отговор

    До коментар #26 от "ДОЖИВЯХМЕ":

    Да доживяхме Да кажем на дедите ни Защо го направихте Монумента ? Защо воювахте и гледахте смъртта в очите..Да ги порицаем Да порицаем родителите си защото са живяли в друго време ..Да накажем дедите си за строежите Да ги накажем за какво още да ги обвиним..Но всичко е на гърба на българския народ..Защото не сме богати...Като толкова Ви дразни фигурата махнете ги Но като минеш оттам Някои ще кажат грозен е но други ВИЖ какво построиха дедите ни Лесно е да живееш в Мир Нооо никой от Вас не е воювал .....
  • 92 Име

    11 10 Отговор
    Да доживяхме Да кажем на дедите ни Защо го направихте Монумента ? Защо воювахте и гледахте смъртта в очите..Да ги порицаем Да порицаем родителите си защото са живяли в друго време ..Да накажем дедите си за строежите Да ги накажем за какво още да ги обвиним..Но всичко е на гърба на българския народ..Защото не сме богати...Като толкова Ви дразни фигурата махнете ги Но като минеш оттам Някои ще кажат грозен е но други ВИЖ какво построиха дедите ни Лесно е да живееш в Мир Нооо никой от Вас не е воювал .....
  • 93 Реалист

    23 9 Отговор
    Фашистите изплуват за реванш. Да гледат какво става в Украйна и да се готвят. Но нашите родоотстъпници първи ще избягат.
  • 94 Петър

    17 24 Отговор
    Кое му е културното наследство бе изрод?
  • 95 Идат НОВИТЕ ВАРВАРИ

    17 13 Отговор
    Хора, бдете!
  • 96 Демократичен паметник на ВАНДАЛА

    22 13 Отговор
    Казват че паметник означава памет за нещо... значи до сега паметвахме победата на червената армия над фашизма... еее свърши, демокрадцията го бута и сега какво следва... най добре на жълтопаветните вандали пак някой да им издигне паметник, защото те не създават, те са родени само да рушат, но вече ще бъде в памет на ВАНДАЛА!!!
    Точно нали, демокрадцийо!!!
  • 97 Корумпиран

    6 1 Отговор
    От Триадица
  • 98 БОК.лук

    2 4 Отговор
    1 брой
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 иван4о

    15 16 Отговор

    До коментар #86 от "Аква":

    Бях дете, живеех в малък град, когато премина военна част от Черв.армия. Любопитни хора гледаха, нямаше хляб и сол, само лека тревога - обявена е война на Б-я без повод и причина, тогава тук нямало нито един немски войник. Но окупацията е факт.
  • 101 Хохохо

    9 2 Отговор

    До коментар #88 от "До Макарин Иларионополски":

    Объркал си процента, по скоро са 8%.

    Коментиран от #105

  • 102 Дядо белобрад

    30 12 Отговор
    Аман от патриоти ,значи паметника ви пречи ,а Американските бази които са ни окупирали в момента не ви пречат.Руснаците са ви трън в очите.Но всичките заводи едно време и цялата промишленост бяха създадени с тяхна помощ.А в момента още не можете да я разграбите.А с какво са ни помогнали сега американците ,продадоха ни самолети за милиарди които още не сме получили.Голяма помощ ,няма що .Те не са дошли да ни помагат ,а да ни заробят ,което и става.Така че осъзнайте се ,Паметника ви е най малкия проблем.
  • 103 Чудомир

    7 3 Отговор

    До коментар #19 от "Зарата":

    Вярно е !
  • 104 Надежда

    25 13 Отговор

    До коментар #19 от "Зарата":

    Въпрос на предпочитание е с кой да си съюзник. Днешните български капиталисти предпочитат за съюзник западните капиталисти. Аз лично мразя капитализма и одобрявам управлението през социализма и съюза ни със СССР. За това се възмущавам от премахването на паметника.
  • 105 О , не бой се ...

    16 8 Отговор

    До коментар #101 от "Хохохо":

    Като почне гражданската война ще се види...но тогава твоите приятелчета от Фашингтон арми ще висят от колесниците като в Афганистан...и няма да ти помогнат.

    Коментиран от #115

  • 106 Оня

    8 11 Отговор
    Егати наследството!
  • 107 Морския

    13 3 Отговор
    В Украйна имаше сигурно повече паметници на СССР ,и кво стана?
    С тяхното наследство по нашите глави !
    Що няма толкова грамадни паметници на българската армия?
    Кръвта на нашите герои не е ли по свята за нас?
  • 108 културното историческо наследство

    10 11 Отговор
    А Шишков е част от пиандурното историческо наследство
  • 109 Ма той умрял, ма

    11 8 Отговор
    Че наследство, наследство е, но не културно!!! По скоро пропагандно изкуство, както споделя и един от авторите на монумента.
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Новияткмет наследникнакомунист-разкаялсе

    16 7 Отговор
    Сега ще съборим този паметник, защото е опасен за моя народ от цяла България, а след това ще събаряме паметника на военнопрестъпниците от ВСВ, които избиха 3500 невинни българи и с бомбардировките си разрушиха София. Така е справедливо и демократично, нали?

    Коментиран от #112

  • 112 Има такъв народ

    1 2 Отговор

    До коментар #111 от "Новияткмет наследникнакомунист-разкаялсе":

    Така ще се обедини народа 100%=64+26+10, след събарянето на паметниците!!!
  • 113 Алфа херинга

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Добре, но защо демократите правят същото? Всъщност, излиза че режимът е един и същ, само имената са сменени и местата. Преди врагът беше САЩ, а наш приятел Русия, сега е обратното. Но, слагаческият най ганьовски манталитет е същият

    Коментиран от #116

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 ИЗБИЙТЕ

    7 1 Отговор

    До коментар #105 от "О , не бой се ...":

    БГ ПОЛИТИЦИТЕ И ЩЕ НАСТЪПИ МИР
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Oсвободител от нацизма

    13 4 Отговор
    Съветската Армия е дала 28 000 000 000 жертви
    за да Освободи Европа и спаси света от Хитлеровия
    нацизъм. Сега нямаше да я има тази свобода и всичко щеше да е различно, ако не бяха загубили живота си толкова много руснаци. Трябва да сме им вечно благодарни за това.
  • 118 Светулка

    11 2 Отговор
    На кого му пречеше паметника нали и в гробищата има паметници да ги махаме
  • 119 Бате Иво

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "Никой":

    Братчед а ти знаеш ли че все още се водиш български гражданин благодарение на гореспоменатия от теб Йосиф Висарионович
    Въпреки някои идеи за България от боготворените от теб
    То господата Чърчил и Рузвелт са ги предложили ама ти сега айде да не казвам какво по какъв начин и в каква поза пред техните наследници
    Ма явно не те кефи да си българин
    Мен пък ме кефи
    Ех що бях малък когато дядо почина
    То вярно патроните не бяха много ама пушката я е взел от мъртвите ръце на убит от него хитлеристки войник
  • 120 Бате Иво

    8 1 Отговор
    Коментарът ми няма нищо общо с Паметника на съветската армия
    Може би косвено
    В пернишко има едно село
    Нарича се Кошарево
    Та там са погребани няколко американски пилота свалени след като се връщат от бомбандировка над София
    Доколкото знам май след края на войната останките им са пренесени в САЩ
    Но това е без значение
    Мисълта ми е че никой не е посегнал на паметника над гроба им
    Въпреки че са бомбардирали София
    И може да ви се струва странно единствено към него като деца изпитвахме респект
    Нищо че там и зад иконостаса на черквата беше най добрата позиция за игра на фунийки
    То младите надали ще ме разберат ама няма значение
    Просто за нас с лапешкия акъл това беше паметник на хора загинали във война
    Защо против кого поради каква причина нямаше значение
    Тия хора Въпреки че бяха бомбардирали България бяха войници
    И това нещо беше през социализма
    А сега кво
    Добре че е вуйчо ми та да им го подържа
    От Козяк съм сигурен че и не знаят за съществуването му
    Ама ще бутат
    Между другото живота според мен е като казармата
    Нищо не се губи само сменя притежателя
    Що им е паметник пред Козяк
    В Кошарево го има и то отдавна
    Ама няма медийна гласност
    Честно казано да ви п...м на американците
  • 121 Петя

    12 6 Отговор
    Паметника е наше историческо наследство на България за бъдещите поколения. Изкуството не се разрушава. Това, че политиците са управлявали лошо Родината и разпродадоха заводи и фабрики, не са ни виновни паметниците, да си изливаме яда върху тях. Както Левски и Ботев са наши Патриоти, така войниците на Съветската армия да Патриоти на Европа. Те са спасили, не само Европа,но и целия свят от черната чума на Хитлер. Ако политиците не управляват добре и всички паметници да разрушим пак нищо няма да се промени.
  • 122 Учител

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дядо Иван":

    Научи се да пишеш...бУнище

    Коментиран от #125

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Димитър Пенев

    5 1 Отговор
    Историята трябва да се помни и да се взема пример от миналото за да не се допускат същите грешки отново и отново в бъдещето.
    За това са паметниците, те трябва да се съхраняват, подържат и почитат. Те са символ на нещо от миналото, което може да предизвиква срам или гордост, тъга или радост. Може да зловещо или добро. Но паметниците са едно от нещата, които трябва да ни напомнят. Да ни напомнят за да не се превърнем в дърво без корен. Да гледаме по-ясно в бъдещето и да постъпваме правилно !
    Това което се случва е поредния срам за НАРОДА ни. След мавзолея, паметника на Бузлуджа и много други съсипани символи от историята сега и това. Следващата стъпка сигурно ще е паметника на свободата Шипка, a защо не панорамата в Плевен. !?!
    Тези хора, които правят това замислят ли се какво построиха, какво изградиха или основана цел е разрухата или всичко, което правят е една фикция за НАРОДА БЪЛГАРСКИ ?!? Същите замислиха ли се, какво правят с паметниците си, техните фюрери от САЩ или Европа. Да съхраняват историята такава каквато е ! Няма да изброявам безброй примери, но дори концентрационните лагери са превърнати в паметници и музеи !!!
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Комнаслед

    1 0 Отговор
    Цела българия е осеяна от такова наследство.Ако това ви е културното наследство егати и наследниците
  • 129 ЛЕНИН

    2 0 Отговор

    До коментар #61 от "САТЪРА НА ХАНА":

    В МОСКВА ИМА 20 ДЖАМИИ И Е ПРИЗНАТА ЗА СТОЛИЦАТА С НАЙ-МНОГО ДЖАМИИ В СВЕТА!

    Коментиран от #131

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.