22 Юли, 2014 11:09 2 845 0

67 полицаи задържани в Турция - Обновена

  • турция-
  • корупция

Операцията се счита като част от борбата на правителството срещу движението Фетхуллах Гюлен

Най-малко дузина високопоставени служители и началници в турската полиция са задържани при едновременна операция тази сутрин в 22 провинции на Турция, съобщава в. „Хюриет“.

Близо 67 души са задържани в две разследвания, водени от отдела за антитероризъм. Едното разследване е за шпионаж, а другото за незаконно подслушване. Това става ясно от съобщение на прокуратурата в Истанбул. По тези две дела следствени са близо 115 полицаи.

Задържани са най-малко 40 души в Истанбул по обвинения в шпионаж, незаконно подслушване и измами с официални документи. Задържани са най-малко 12 души в отделна операция срещу бивши служители на разузнаването. Те са заподозрени, че са организирали незаконно следене.

Има заповеди за задържане за общо 134 души, съобщи CNN Тюрк.

Повечето от арестуваните днес са заемали ключови позиции по време на 17 декември 2013, когато по разследване на корупция бяха задържани водещи бизнесмени, държавни служители и четирима бивши министри.

Сред задържаните са Юрт Атаюн, бивш ръководител на антитерористичния отдел на полицията в Истанбул, Йомер Кьосе, ръководил антитерористичния департамент по време на арестите от 17 декември 2013 г. така и бивши полицейски шефове Казъм Аксой, Рамазан Джандан и Гафур Атач.

Операцията се счита като част от борбата на правителството срещу движението Фетхуллах Гюлен. Министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган го обвини за създаване на „паралелна държава в държавата“ с цел преврат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: