Last news in Fakti

25 Декември, 2013 12:57 1 446 0

Трети турски министър хвърли оставка заради корупционен скандал (обновена)

  • турция-
  • ердоган-
  • министър-
  • оставка-
  • корупционен скандал-
  • муамер гюлер-
  • зафер чаглаян

Той и премиерът Ердоган обявиха, че мръсната операция е насочена срещу управляващата партия и страната

Трети турски министър хвърли оставка заради корупционен скандал (обновена) - 1
Зафер Чаглаян. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турското правителство се лиши от още двама министри заради шумния корупционен скандал, разразил се в страната миналата седмица. След министъра на вътрешните работи Муамер Гюлер сега оставка подаде и министърът на икономиката Зафер Чаглаян, съобщи днес сайтът на в. „Хюриет“. По-късно в днешния ден и трети министър обяви своята оставка – на екологията и градоустройството, предаде местният канал NTV. Оповестявайки решението си, Ердоган Байрактар призова и министър-председателя на страната да се оттегли.

Решението на тримата министри е свързано с мащабната операция под кодово название „Големият подкуп“, в хода на която бяха арестувани 24 души. Сред тях са и синовете на двама от министрите. Те са обвинени във вземане на подкупи, разхищения и корупция. Синът на екоминистъра се разминал само с разпит.

За уволнението на министрите стана известно след съвещанието на премиера с турския президент Абдула Гюл. Лидерите са се уговорили Реджеп Тайип Ердоган да смени състава на правителството, но засега повече подробности не се огласяват.

Министър-председателят на Турция Тайип Ердоган нарече антикорупционното разследване, започнало без знанието на държавното ръководство, „мръсна операция“, насочена против съюзниците му и опит за дискредитиране на действащия министерски кабинет. Скоро след това изказване близо 70 полицейски служители бяха отстранени или преместени на други длъжности, включително и началникът на Управлението за сигурност на страната Стамбул Хюсейн Чапкън.

Зафер Чаглаян на свой ред също коментира, че акцията е „срещу правителството, управляващата партия и страната“. Поради това той бил принуден да се оттегли от поста си и да се намеси в тази „мръсна игра“, в която са се оказали въвлечени негови близки, и да помогне на истината да излезе наяве.

Днешният политически конфликт в страната се свързва с конфронтацията между управляващата Партия на справедливостта и развитието и нейния бивш съюзник, влиятелния милиардер и ислямски деец Феттулах Гюлен. Той живее в доброволно изгнание в САЩ, но има много последователи в Турция, където иска да постигне налагането на законите на шериата.

Причина за конфликта станаха плановете на местните власти да закрият много училища, управлявани от движението на Гюлен „Хизмет“. Именно след обявяването им негови последователи, мнозина от които заемат ключови позиции в полицията, съдебната система и спецслужбите, започнаха антикорупционната кампания. Самият милиардер обаче отрича да има някаква съпричастност към случващото се.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: