Last news in Fakti

22 Юли, 2014 19:13 1 129 0

Правозащитници порицаха Порошенко за отношението към бежанците в Украйна

  • human rights watch-
  • петро порошенко-
  • югоизточната част

Според ООН, има над 87 000, потърсили спасение от югоизточната част на страната

Правозащитници порицаха Порошенко за отношението към бежанците в Украйна - 1
Снимка: АП/БТА

Неправителствената правозащитна организация „Хюмън Райтс Уоч“ - Human Rights Watch (HRW) публикува открито писмо до президента на Украйна Петро Порошенко, в което го упреква за недостатъчни грижи към бежанците от Югоизточна Украйна и от Крим. Според Върховния комисариат на ООН за бежанците, от март насам те са станали 87 500, предаде Нюзру.

Изследователите са определили основните проблеми, с които се сблъскват бежанците в рамките на Украйна. В анкетата са участвали хора, получили убежище както в частния, така и в държавния сектор.

Всички са отбелязали, че към момента на практика не са получили никаква помощ от държавата, като се започне от жилище, дрехи и храна и се завърши с достъпа до социални услуги, достъпа до информация, медицинската помощ и т.н.

Отбелязва се и бездействието на регионалните власти, оставили грижата за бежанците основно на доброволци, както и растящото недоволство на гражданите в областите, приели най-голям брой бежанци, които се страхуват за собствените си работни места и достъпа до социалната инфраструктура.

Съществуват и неща, способни да предизвикат конфликт между местните и бежанците, напр. негласната заповед да не се дават жилища на мъже, дошли от югоизточната част на Украйна,тъй като се смята, че те не би трябвало да бягат, а да защитават на място родината от проруските сепаратисти като се влеят в украинската армия.

HRW призова Порошенко да спомогне за отстраняването на проблемните пунктове в законодателството и да не допуска дискриминация към бежанците, да осигури подкрепа за мигрантите и обучени хора да работят с тях, както и достойни условия на живот.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: