Last news in Fakti

30 Юли, 2014 15:47 770 0

Зад успеха и провала винаги стои управлението

  • тайван-
  • тайпе-
  • политическо устройство-
  • власт-
  • структура-
  • конституция-
  • президент

Структура и политическо устройство на Тайван

Въз основа на доклад на статистически анализ от Федералното бюро за разследване на САЩ Тайван заема второто място в класацията за най-безопасна страна в света за 2014г. Сред критериите са ръст на престъпността, природни бедствия и катаклизми, а също и икономически кризи. Твърди се, че в Тайван нивата на престъпност са ниски, хората са дружелюбни и се чувстват защитени.

Министерството на вътрешните работи заяви, че е по-скоро очаквано на нацията да бъде връчена с такава чест. През последните години страната работи по управление на сигурността по границите, а правителството наскоро подписа споразумение за сътрудничество в борбата с тероризма със САЩ. Но това не е единствената класация, в която страната заема челни позиции. Част от причините за напрадъка на Тайван във всяко едно отношение са  качествата на човешкия капитал, креативното мислене, иновациите, инвестициите в сфери, жизненоважни за развиващите се страни и т.н. Но в тази връзка не можем да не отбележи, че зад успеха или провала на една страна винаги стои съответно добро или лошо управление. Ето защо е редно да погледнем по-подробно и политическата ситуация в Тайван. За целта обаче е необходимо първо да запознаем читателя със политическата структура на страната.

 Република Китай (Тайван) е многопартийна демократична република, основана на Конституцията си. Последната бива приета от Народното събрание на 25 декември 1946г. и влиза в сила на същата дата година по-късно.  Документът започва с обявяване на трите основни принципа, залегнали във философията на Тайван, а именно – национализъм, демократичност и социално благополучие.  Първият от тях настоява за суверенен статус и равни права в международната общност, както и етническо равенство. Вторият – демократичният- касае правото на всеки гражданин да упражнява политически и граждански свободи. Що се отнася до социалното благополучие се има предвид, че правомощията на правителството трябва да бъдат използвани само, за да служат на хората. Тези три принципа са оформили правителствената политика и законодателство в области, вариращи от образованието и поземлената реформа към социалното благосъстояние.

Централното правителство

Централното правителство се състои от кабинета на президента и пет клона или юана- Изпълнителен Юан, Законодателен Юан, Съдебен Юан , Административен Юан и Контролен Юан.

Президентство

Президентът на  Тайван е държавен глава и главнокомандващ на въоръжените сили. Като държавен глава, президентът може да сключва международни споразумения и представлява нацията във международните отношения. Той допълнително е овластен от Конституцията да назначава и освобождава от длъжност висшите държавни и военни служители, да обнародва закони, да разпуска Законодателния Юан при вот на недоверие, да помага за разрешаване на спорове между клонове на централното правителство, да издава извънредни постановления в отговор на националните заплахи за сигурността или други кризи.

Под пряката юрисдикция на кабинета на президента са Academia Sinica (Националната Академия на Тайван) и Историческата академия,а също и Съвета за национална сигурност. Първата провежда и подкрепя изследователски дейности в широк спектър от дисциплини  като се започне от математически и физически науки и се стигне до хуманитарните и социалните такива. Историческата Академия е попечител на националните архиви и други важни исторически елементи.

Президентът и вецепрезидентът се за мандат от четири години, като могат да изкарат два мандата подред в случай,че отново спечелят изборите. Република Китай често бива описвана като полупезидентска република, тъй като президентът не упражнява пряка административна власт над изпълнителната. Въпреки това, президентът има правомощия върху голяма част от клоновете на централното управление и тяхната дейност. 

Изпълнителен Юан

 Изпълнителният Юан представлява изпълнителната власт на правителството на Република Китай, начело с премиера. Премиерът се назначава от директно от президента, докато останалите членове на Изпълнителния Юан - вицепремиерът, министрите, председателите на комисии и министри без портфейл, се назначават от президента по препоръка на премиера. В допълнение към надзора над подчинените органи на Изпълнителния Юан, премиерът обяснява административни политики и доклади до Законодателен Юан и отговаря на питания на законодателите.

Законодателен Юан

Законодателният Юан е едноличен законотворчески орган на централното правителство. Състои се от 113 членове, които служат за мандат от четири години и имат право да се кандидатират за преизбиране за неопределено време.

Последните избират измежду техните редици председателя и говорител на Законодателния Юан. Говорителят е отговорен за координацията на операциите на Законодателния Юан, улесняване на комуникацията и постигане на компромис между членовете.

 Функциите и правомощията на този Юан включват общата законодателна власт,  изслушването на доклади от правителствени служители, прегледи на бюджетните сметки и одиторски доклади,  потвърждаване на президентските кандидатури за висши държавни постове, включително и за членове на Контролния Юан, Административния Юан и Конституционния съд към Съдебния Юан,както и иницииране на предложения за изменение на Конституцията.  Освен това Законодателният Юан е упълномощен да помага за решаването на спорове с участието на местните власти, да инициира вот на недоверие срещу премиера, импийчмънт на президента или вицепрезидента.

Съдебен Юан

Основната функция на Съдебния Юан е да наблюдава дейността на съдебните системи в страната. Системата на административния съд се състои от административни съдилища и Върховен административен съд.На върха на съдебната система стои Конституционният съд. Съдиите в съдебната система на Република Китай се избират като предварително минават на изпит и ако го преминат успешно, изкарват интензивен курс на обучение в Академията на Съдебния Юан и завършилите го успешно биват назначени като съдии. Въпреки това, тези, които в процеса се окажат недостатъчно компетентни могат да бъдат отстранени от постовете си по силата на Закона за съдиите приет през юни 2011 година.

Административен Юан

Отговаря за администрирането на системата на държавната служба на нацията. Основната причина за това да съществува като независим клон на правителството е да гарантира равенство на възможностите сред кандидатите за заетост в държавния сектор, еднаквите стандарти, заплатите и обезщетения в централното правителство и местните власти.

 Този клон на правителството се състои от председател, заместник-председател и до 19 членове, като всички те са назначени за шест-годишен мандат от президента  със съгласието на Законодателния Юан. В края на мандата, те могат да бъдат преназначавани.

Контролен Юан

Той е независим орган и се състои от 29 членове  и Сметната палата. Всички членове включително председателят и генералният одитор се назначават за срок от шест години от президента със съгласието на Законодателния Юан.

Контролният  Юан има за задача да разследва жалби за злоупотреби или престъпни действия, извършени от страна на държавни служители и/или агенции.  Сметната палата от своя страна извършва мониторинг на направените правителствени разходи и следи за коректното им използване на държавните средства.

Местно управление

Трите нива на автономната местна власт включват специални общини, области и общини и областни и окръжни общини и селища. Кметовете се избират за срок от 4 години. Местните власти получават по-голяма част от бюджета си чрез споразумения за подялба на приходите, при които средствата се отпускат от страна на централното правителство в съответствие с приетите стандарти като фактори са населението и икономическото развитие на дадения район.

През декември 2010г. три нови биват открити три нови специални общини с цел по-добро координиране на публичните ресруси.  

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА